Dokument

Bitka o Stalingrad

Bitka o Stalingrad
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Každá vojna má svoje rozhodujúce okamihy. a sa jedná o kruté bitky, ktoré síce zvrátili predošlý vývoj, ale nechali za sebou tisícky obetí.

Jednu takú bitku vám priblíži dokumentárny seriál Bitka o Stalingrad. Tá trvala dlhé mesiace a tie najzásadnejšie a najkrutejšie boje sa odohrali na prelome roku 1942 a 1943. Hitler bol na začiatku 40. rokov presvedčený, že môže dobyť nielen celú Európu, ale že si dokáže podmaniť tiež celé Rusko. Napoleonsky neohrozene vtrhol na územie svojho pôvodného spojenca a zdalo sa, že jeho plány vyjdú. Prvý náraz prišiel pri Moskve, do ktorej sa (rovnako ako Napoleon) nedostal, a tak sa rozhodol smerovať na juh na Kaukaz, kde sa nachádzali zásoby ropy. Lenže do cesty sa mu postavilo jedno mesto. Mesto nesúce meno Hitlerovho protivníka, Stalingrad. Spočiatku sa zdalo, že Stalingrad bude zrovnaný so zemou a nemecké jednotky spolu s rumunskými, maďarskými a talianskymi veľmi rýchlo dosiahnu želaný účinok. V zruinovanom meste sa však odmietala vzdať predovšetkým 62. ruská armáda. Po mesiacoch krvavých bojov o každý dom sa nakoniec podarilo Rusom nemecké jednotky obkľúčiť a do zajatia padlo vyše 90 000 vyhladovaných a zúbožených nemeckých vojakov. Straty však boli obrovské na oboch stranách. Najzúrivejšia bitka druhej svetovej vojny stála život neuveriteľný milión ľudí.

Bitka o Stalingrad

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD pondelok 16. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC