Dokument

Biblické rany

Dokumentárny program Biblické rany
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

K najvydávanejším, najčítanejším aj najprekladanejším knihám na svete patrí Biblia. Rozumieme všetkým príbehom v nej správne?

Biblia je naozajstný fenomén vo všetkých zmysloch tohto slova. Snáď len pôvodné kmene v tých najodľahlejších kútoch sveta sa s ňou nestretli. Príbehy v nej obsiahnuté dodnes znova a znova ľudia čítajú, aby našli odpovede na svoje otázky, aby našli útechu či aby sa im dostalo nejakého poznania. Niektoré z nich sú dokonca také známe, že sa dočkali nespočetného množstva filmových, či dokonca animovaných adaptácií. Či chceme, alebo nechceme, Biblia je súčasťou našich životov naprieč kultúrami i svetadielmi.

Jedným z príbehov, ktorý stále budí záujem aj u vedcov najrôznejších odborov a je námetom dokumentu Biblické rany, je desať rán egyptských. Keď faraón odmietol prepustiť Izraelitov, stihlo Egypt desať rán, dnešnými slovami možno skôr katastrof. Najprv sa všade vo vodách objavila krv, potom sa premnožili žaby, ploštice, muchy, následne prišiel mor, vredy, krupobitie, kobylky, nepreniknuteľná tma a všetko vrcholilo pobitím prvorodených.

Je toto všetko obyčajná legenda, alebo ide o opis skutočných udalostí? Vedci, historici a teológovia, ktorí Písmo sväté považujú za historický prameň, sa snažia dokázať, že sa dočítame o udalostiach, ktoré sú dejinnými faktami. Vďaka ich priekopníckemu bádateľskému úsiliu môže byť teraz na túto nepretržite diskutovanú pasáž z Biblie vrhnuté úplne nové svetlo.

Biblické rany

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD streda 23. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC