Rozhovor

Vladimír michálek: Ďaleko od Nórska vznikol nový originál

Vladimír michálek
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Jeden z najlepších českých režisérov sa ujal projektu HBO s názvom Mamon. Z nórskej predlohy potom vznikla temná šesťdielna séria s vynikajúcou zápletkou. Ako si Vladimír Michálek natáčanie užíval?

Prečo ste prijali ponuku HBO Europe režírovať seriál Mamon?

Réžiu série Mamon som prijal preto, že sa rysovala možnosť zaujímavej práce v žánri, ktorý mám veľmi rád. Vedel som tiež, že sa jedná o adaptáciu nórskeho Mammonu a teda som bol zvedavý na to, ako sa podarí preniesť tému z Nórska do našich podmienok, ktoré sú ešte stále veľmi rozdielne. Bola to veľká výzva. Nie nepodstatné bolo tiež to, že ponuka prišla od HBO. To už je pre mňa záruka vysokej kvality a predpokladal som, že tento trend bude očakávaný aj odo mňa. Na čo som sa tešil. Nešlo o to, že môžem ako režisér zažiť niečo úplne nové, ale išlo o to, že zažijem prácu na tej najvyššej profesionálnej
úrovni a to sa splnilo na všetkých frontoch.

Videli ste pôvodný, nórsky formát? V čom je český Mamon rovnaký, v čom iný?

Pôvodný nórsky formát som videl ešte pred tým, než ponuka dorazila ku mne. Bol som teda pripravený.
Bolo jasné, že sa musí zachovať vynikajúca hlavná zápletka, ale ďalej už sa musí všetko prepísať na české podmienky. Z toho potom aj vychádzala celá režisérska koncepcia. Určite som mal niekde v mozgu zachovaný pocit z originálu. Celkom iste nebol tým hlavným motorom. Postupne, ako sa vyvíjali naše nové scenáre, tak sa aj formovala jasná predstava o podobe českého Mamonu. Je to potom komplex vecí. Začína to obsadením, výberom lokalít a končí koncepciou snímania. No a to už potom ste tisíce kilometrov od Nórska a vzniká, trúfam si povedať, nový originál.

Čo bolo na natáčaní najťažšie?

Mamon nie je séria uzavretých epizód. Je to jeden príbeh, ktorý vyrozprávame v necelých šiestich hodinách. Natáčanie neprebiehalo chronologicky, ale na preskáčku. To je normálne. Je však veľmi dôležité udržať kontinuitu scén, hereckého nasadenia, dramatickosť. Stále sa musí myslieť na celok. Nesmie dôjsť k rozpadu. To by som povedal, že bolo asi najťažšie. Na druhú stranu to bolo vynikajúce cvičenie šedej kôry mozgovej.

V akých atraktívnych lokalitách ste natáčali?

Aby som pravdu povedal, tak neviem, či sme točili v nejakých atraktívnych lokalitách. Atraktívnosť pre mňa bola tá, že som mohol točiť na miestach, ktoré boli presné pre náš príbeh. Točili sme tiež v Budapešti. Tam nás zaniesol príbeh, ktorý pred 25 rokmi v Budapešti začal. V Maďarsku sme tiež nemali žiadne problémy. Budapešť je vyhľadávaná lokalita pre zahraničné produkcie. Je tam veľa skúsených pracovníkov, ktorí pracujú na vysokej profesionálnej úrovni.

S Matějom Hádkom spolupracujete už piatykrát (divadelné predstavenie Návštěvy u pana Greena, televízna séria Okno do hřbitova alebo filmy Posel a Pohádkář) – prečo ste ho obsadili aj do hlavnej úlohy investigatívneho novinára?

Posel, Pohádkář, Mamon a Matěj Hádek. Povedal by som, že je to tak trochu náhoda. Robil som aj iné veci, v ktorých Matěj nehrá. Čo sa týka obsadenia v týchto troch projektoch, tak som nemal ani najmenšie pochybnosti o tom, že tieto charaktery sú ušité na telo Matejovi Hádkovi. Podľa môjho názoru je Matěj jeden z najlepších hercov svojej generácie. Viem o ňom, že má čas na to, aby sa na rolu dobre pripravil. Je veľký pracant a stále sa vyvíja. Dobre vie, že má ohromné rezervy. No a mňa proste zaujíma tieto rezervy objavovať. To platí samozrejme o každom hercovi, s ktorým pracujem, ale u Matěja je to nejako intenzívnejšie.

Čím bude seriál Mamon výnimočný, prečo by sa na neho podľa Vás mali diváci pozerať?

Mamon bude veľmi svojbytná séria. Myslím si, že je dobre napísaný. Dobre natočený. Skvele zahraný. Som presvedčený, že divák bude od prvej sekundy vtiahnutý do príbehu, ktorý mu nedá moc priestoru na vydýchnutie. Forma sa neuveriteľne dobre prepojila s obsahom a za to som šťastný. Vznikol tak temný, napínavý a vzrušujúci príbeh. Je mi len ľúto, že ho nemôžem vidieť prvýkrát. Ako normálny divák.

Mamon

Rozhovor
Foto HBO
HBO nedeľa 25. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC