Rozhovor s Carice van Houten (Hra o Tróny)

Červená kňažka, ktorá uctieva Pána Svetla

Červená kňažka, ktorá uctieva Pána Svetla
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Jedni jej nemôžu prísť na meno, druhí s napätím očakávajú, do čoho sa pustí. Hovoríme o tak veľmi diskutovanej postave Melisandry z populárneho seriálu stanice HBO Hra o tróny. Herečka Carice van Houten, pôvodom z Holandska, ktorá Melisandru stvárňuje od prvej série, nám poodhaľuje, aký osud jej postavu čaká v zatiaľ poslednej sérii tohto seriálu.

Ako začína pre Melisandru siedma séria?

Vydáva sa na Dračí kameň, kde sme ju kedysi dávno stretli prvýkrát. Prichádzam oznámiť Dračej matke [Daenerys], že musí povolať Jona Snowa, pretože ho potrebuje. Ja mu teraz verím a som presvedčená, že ona mu musí veriť tiež. Ale keďže som vykázaná, nesmiem na seba príliš upozorňovať, takže sa aspoň snažím, aby vzala Jona na vedomie.

Ako na to Daenerys reaguje? Je ochotná Červenú ženu vypočuť?

Áno a je zábavné hovoriť o Červenej žene, pretože ja stále ešte nie som tá istá, aká som bola v druhej sérii. Myslím, že už taká nikdy nebudem. Na Melisandre je jasne vidieť, aký má pred Daenerys rešpekt. V tejto sérii sa pretínajú dve postavy, ktoré sme už dlho nevideli pohromade. Bolo to skvelé pre nás hercov a myslím, že si to užijú aj diváci.

Máte pocit, že táto séria je ešte ambicióznejšia a rozsiahlejšia ako tie predchádzajúce?

Áno, myslím si to. Rozpočet bol vyšší na nižší počet natočených epizód a pripadá mi, že je všetko ešte viac kinematografické. Samozrejme musí všetko skončiť veľkolepo, takže sa dej stavia tak, aby finále naozaj veľkolepé bolo.

Chápe Melisandra, že tá naozajstná hrozba nepramení z konfliktu medzi Daenerys a Cersei? Je to dôvod, prečo vyžaduje: „Musíš vypočuť Jona Snowa?“

Myslím, že to vie. Neviem, či vie, ako vyzerajú [Bieli chodci], ale verím, že niečo tuší. To je práve to, čo sa snažila vyčítať z plameňov. Snažila som sa ju hrať tak, aby nevyzerala ako zloduch, ale ako človek, ktorý robí všetko pre väčšie dobro, a ktorý je presvedčený, že pre dobrú vec sa musí niečo obetovať, a že si nemôže dovoliť dať priechod svojim citom. To ešte neznamená, že je nejaká dobráčka, ale rýdzo zlá určite nie je.

Ako sa jej postava od smrti Stannisa zmenila?

Po prvé priznala, že sa mýlila. Naozaj myslím, že bola nepríjemne prekvapená. Urobila obrovskú chybu, ktorá rozdrvila jej svet, a prejavila sa tým jej zraniteľnosť, o ktorej si myslela, že sa nedostane nikdy na povrch. A samozrejme ďalší vývoj bol, keď sme v poslednej série zistili, že je vlastne veľmi stará.

Zverí sa niekomu, že priviedla Jona späť k životu?

Naznačím to, keď Daenerys radím: „Musíš ho povolať k sebe, aby ti sám povedal čo videl.“ Sama jej to nepoviem, pretože si myslím, že by to mohla zle pochopiť. Takže sa ju len snažím presvedčiť, aby ho povolala.

Je stále do Jona Snowa zahľadená?

To bola možno len chvíľková záležitosť, keď začala dozrievať jej sexualita, ale inak si myslím, že skôr cíti poslanie presvedčiť ostatných, že Jon je naším záchrancom.

Čo pre Vás v tejto úlohe bolo mimoriadne a čo Vás na nej najviac uspokojilo?

Je to silná ženská postava, nie som len niečia manželka, ktorá sedí doma s deťmi a hovorí si: „Bože môj, čo bude ďalej?“ Je akčná. Trvalo dlho, než sme ju lepšie spoznali, ale bolo to tak nakoniec dobre – naozaj nečakala, že sa odhalí, ako sa veci v jej svete majú.


Melisandra je Červená kňažka, ktorá uctieva Pána Svetla. Pôvodne sa dala do služieb Stannisa Baratheona, v prípade ktorého verila, že je vyvolený na to, aby sa stal ďalším kráľom Siedmich kráľovstiev. Má prorocké schopnosti, ktoré jej pomocou ohňa umožňujú nazerať do budúcnosti. Obrazy, ktoré v ohni vidí, však nie sú vždy jednoznačné, a tak sa musí vždy veľmi spoliehať na svoju intuíciu, aby ich vyložila správne. A to sa nie vždy podarí, čo stojí aj ľudské životy. Práve tak skončila aj slávna cesta Stannisa za jeho dedičstvom. Melisandra bola po tejto udalosti vyhnaná z Čierneho hradu. V aktuálnej sérii sa s ňou opäť stretávame, tentokrát po boku dračie kráľovnej, Daenerys Targaryen.

Hra o tróny (siedma séria)

Rozhovor
Hodnotenie FDB 90 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Brian Kirk, Daniel Minahan, Timothy Van Patten

Scénár David Benioff, George R. R. Martin, D. B. Weiss, Vane…

Obsadenie Sean Bean, Mark Addy, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen

Dĺžka 7× 60 min.

Rok 2011

HBO pondelok 28. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC