Film / seriál

Zoznámte sa: Lukašenko na Dunaji

Dokumentárny film Mečiar
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ako sa môže neznámy právnik podniku Skloobal Nemšová stať za necelý rok vedúcou postavou štátu? A ako sa mohol takýto človek stať takmer mytologickou silou v slovenskej politike od roku 1990 až do dneška? Vzostup a pád Vladimíra Mečiara na pozadí osobných spomienok filmovo spracovala Tereza Nvotová.

Politika bola vždy boj o moc, boj s mocou, boj o ovplyvňovanie moci. Keď Milan Čič na prelome rokov 1989 a 1990 zakladal prvú slovenskú vládu po nežnej revolúcii, sotva ho mohlo napadnúť, kam výberové konanie na pozíciu ministra vnútra federáciu zavedie. Do výberového konania sa totiž na odporúčanie Alexandra Dubčeka prihlásil verejnosti neznámy podnikový právnik, bývalý člen KSČ, ŠTB sledovaný Vladimír Mečiar, ktorý skraja potichu, neskôr veľmi hlasno prebral opraty moci v štáte.

O politikov s buldodžím výzorom aj prístupom nie je v dejinách núdza, ale Mečiar sa nekategorizuje ľahko. Niektorí ho vidia ako otca slovenského národa, iní ako mafiána alebo ako predchodcu neliberálnej demokracie Orbánovského typu. Možno najlepší spôsob, ako sa na rozporuplnú nedávnu minulosť pozerať, je zaujať neutrálne, naivné stanovisko. Pozrieť sa na ňu detskými očami. 

Hranie sa na Mečiara

Práve takto sa látku rozhodla spracovať Tereza Nvotová, ktorá mala v čase Mečiarovho politického vzostupu iba rok. Vyrastala teda v dobe, ktorú bývalý premiér definoval s charizmou sebe vlastnou. S kamarátmi sa na začiatku deväťdesiatych rokov hrali na Winnetoua, Sindibáda a na Mečiara. Jeho boxerská štylizácia, nekompromisný prístup a kreatívna práca s tajnými službami z neho robia ikonu divokej transformácie krajín východného bloku.
Útoky na novinárov, múdre hľadenie do ohňa v Elektre (Mečiarova vila s pochybným financovaním) aj únos prezidentovho syna sú určite skvelé námety k hre. Kam sa hrabe český fackovací duel Macka a Ratha? Ale ako Nvotová dospievala, kontext jeho pôsobenia vnímala viac a viac a film to tiež reflektuje. Spolupráca s SIS, náhodné rušenie poslaneckých mandátov a schopnosť vyčarovať 60 miliónov lusknutím prstov – to sú len čriepky z Mečiarovho pôsobenia. Dokument kombinuje archívne televízne spravodajstvo, výpovede samotných aktérov a detské spomienky na éru Lukašenka na Dunaji. Dohromady proste bohatá mozaika.

S Pánom Bohom, idem od vás, neublížil som, neublížil som, žiadnemu z vás

Prvú verziu filmu dala Nvotová dokopy ešte na FAMU, ako 45 minút dlhý študentský dokument, ale záujem o látku ju čoskoro dotlačil k celovečernému spracovaniu, ktoré sa do kín dostalo v roku 2017. Je otázka, či sa minulosť takto blízka vôbec dá opísať objektívne, ale režisérka sa o to pokúša statočne. Priestor vo filme každopádne dostal aj sám bývalý premiér, ktorý sa v bývalom penzióne Elektra trochu málovravne obzerá za svojou kariérou. Hoci Mečiar po roku 1998 vyhral ešte jedny voľby, do vlády sa už nevrátil. Svoju reputáciu kontroverzného pater patriae už zrejme sám nenapraví. Táto úloha, ak vôbec niekedy dôjde k jej naplneniu, teda zostane dokumentaristom budúcnosti. 

Tereza Nvotová

Tereza Nvotová vyrastala v Bratislave a žije v Prahe. Debutovala vo svojich dvadsiatich rokoch kontroverzným celovečerným dokumentom Ježiš je normálny!. Študovala na pražskej FAMU, kde získala bakalársky titul na katedre dokumentárnej tvorby. Filmom Špina zakončila štúdium na katedre hranej réžie. Natočila niekoľko dokumentárnych filmov pre ČT, RTVS a HBO. Venuje sa tiež herectvu.

Mečiar

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Tereza Nvotová

Scénár Tereza Nvotová, Josef Krajbich

Obsadenie Vladimír Mečiar, Tereza Nvotová, Milan Žitný, Fedor Flašík, Fedor Gál, Petr Pithart, Michael Kocáb…

Dĺžka 40 min.

Rok 2013

HBO štvrtok 27. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC