Film / seriál

Škvrna, ktorá sa nedá zmyť

Škvrna, ktorá sa nedá zmyť
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Slovensko-česká dráma o znásilnení Špina režisérky Terezy Nvotovej berie útokom české výročné filmové ceny, ako sú České levy, a suverénne sa stavia po bok tomu najlepšiemu z európskej nezávislej produkcie.

Lena má sedemnásť rokov a rieši rovnaké veci ako iné dospievajúce dievčatá. So svojou najlepšou kamarátkou Rózou sa potuluje okolo Dunaja a chodí do bratislavských klubov, sníva o slobode, dobrodružstve a budúcnosti a práve sa prvýkrát zamilovala. Život sa jej obráti hore nohami v jedinej chvíli, keď ju znásilní človek, ktorému dôverovala a ku ktorému dovtedy vzhliadala. A ako by to samo o sebe nebolo dosť strašné, musí navyše čeliť nedôvere okolia, dotieravým otázkam aj obvineniam, že si za zneužitie môže sama.

Film Špina bol inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sú si zo štatistického hľadiska šokujúcim spôsobom podobné. „U nás aj v rámci Európskej únie sa väčšina znásilnení deje v ‚bezpečnom‘ prostredí a je páchaná blízkym alebo známym obete,“ hovorí režisérka Nvotová. Útok na Lenu sa uskutoční u nej doma a spácha ho jej učiteľ matematiky, ktorý má sympatie dievčininho okolia i jej rodiny. „Myslím, že je načase zničiť mýtus o tmavých uličkách a krátkych sukniach,“ naráža režisérka na predstavu, že znásilnenie sa deje dievčatám, ktoré si oň „koledujú“ príliš vyzývavým oblečením, niekde tam vonku a zo strany podozrivých indivíduí. „Je treba prelomiť mlčanie, ktoré znásilnenie obklopuje. Dovoľme jeho obetiam prestať byť obeťami aj v našich očiach a stať sa silnými, ktorí znásilnenie prežili,“ dodáva Nvotová.

Surová dráma zo života môže vďaka autentickému prostrediu slúžiť aj ako prevencia či výukový materiál

Špina je rozprávaná očami hlavnej hrdinky, ktorú strhujúcim spôsobom stvárnila Dominika Morávková-Zeleníková. Jej výkon je o to pôsobivejší, že mala v čase nakrúcania takmer o desať rokov viac než jej postava. Leninu matku hrá režisérkina matka Anna Šišková, pozoruhodnú kreáciu dievčininho postihnutého brata predvádza Patrik Holubář. K ťaživej atmosfére filmu veľkou mierou prispievajú najmä neherci – deti z psychiatrickej liečebne, kde sa podstatná časť Špiny odohráva.

Nvotová, ktorá si urobila meno niekoľkými dokumentmi pre káblovku HBO, ide cestou maximálneho realizmu a natáča na autentických miestach. Prostredie skutočnej liečebne drví podobne ako reakcia Leninho okolia, ktoré by celú vec najradšej zamietlo pod koberec. Neľahký divácky zážitok podčiarkuje prchavá kamera, bezkrvne bledé farebné ladenie či nervózny strih.

Špina vznikala niekoľko rokov počas režisérkinho štúdia na pražskej FAMU (Nvotová absolvovala bakalársky stupeň na Katedre dokumentu a potom prešla na hranú réžiu). Film získal pozornosť najprestížnejšieho amerického filmového týždenníka Variety a pozitívne ohlasy zožal aj na poprednom festivale v Rotterdame, kde mal svetovú premiéru. U nás bol úspešne premietaný v rámci Febiofestu aj v bežnej distribúcii a tento rok žne záplavu uznaní na výročných filmových cenách. Tá by bola úctyhodná pre akýkoľvek film, nieto pre prvotinu: Špina má šesť nominácií na Ceny českej filmovej kritiky a osem nominácií na Českého leva, v oboch prípadoch vrátane tých za najlepší hraný počin, réžiu, ženský herecký výkon a scenár (tiež debutujúca Barbora Námerová).

Tvorcovia filmu veria, že Špina môže pomôcť mladým obetiam sexuálneho násilia a môže fungovať aj ako prevencia znásilnenia. Preto bol nepríjemne autentický film premietaný na stredných školách, kde projekcie sprevádzali debaty.

Zaujímavosti

Predstaviteľka hlavnej úlohy Dominika Morávková-Zeleníková počas natáčania nečakane otehotnela, čo prácu na filme výrazne pretiahlo.

Režisérka filmu Tereza Nvotová so Špinou absolvovala Katedru réžie na pražskej FAMU. Svojich pedagógov pozvala na pražskú premiéru, ale obhajobu a štátnice robila až pol roka po nej.

Pozrite si aj

Speak

So štrnásťročnou Melindou sa v škole nikto nebaví: majú jej za zlé, že nechala rozpustiť večierok políciou. Nikto ale nevie, čo sa tej noci stalo…

Púštny kvet

Skutočný príbeh topmodelky somálskeho pôvodu Waris Dirie, ktorá sa na vrchole kariéry rozhodla prehovoriť o svojej neuveriteľnej ceste od kočovníctva na prehliadkové móla – a o probléme ženskej obriezky.

Špina

Film / seriál
Hodnotenie FDB 57,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Tereza Nvotová

Scénár Barbora Námerová

Obsadenie Dominika Morávková, Anna Rakovská, Anna Šišková, Luboš Veselý, Róbert Jakab, Patrik Holubář, Juliana Oľhová

Dĺžka 87 min.

Rok 2017

HBO piatok 16. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC