Film / seriál

Zombie legenda

Hororová miniséria The Living and the Dead

Apokalyptické filmy i seriály sú hit predovšetkým posledných rokov. Zombie však nemusia ovládať náš svet až v budúcnosti…

Seriál The Living and the Dead predstavuje gotickú hororovú drámu, ktorá sa odohráva na anglickom vidieku v roku 1894. Každá epizóda je mikropríbeh a všetky dohromady rozprávajú príbeh Nathana (Colin Morgan). Celý seriál má naozaj úžasnú atmosféru. Nie všetko je v ňom úplne dovysvetlené, a otvára sa tak priestor pre divákov, ktorí si môžu tie otázniky zodpovedať sami. Tvorcovia sa očividne inšpirovali tradičnými viktoriánskymi horormi, ktoré často bývali nedokončené, aby čitatelia mohli príbehy dokončovať sami podľa svojej fantázie. Navyše okrem napínavého príbehu určite oceníte scénografiu, kameru aj hudbu. Celá táto miniséria bude zaujímavá pre každého, kto je fanúšikom mysterióznych príbehov s napínavým dejom.

Poďme sa chvíľu báť

Séria sa skladá zo šiestich epizód a každá rozpráva iný tajomný príbeh, v ktorom je viac či menej zainteresovaný Nathan, ktorý tak pomaly odkrýva vlastné životné záhady.

Originálny hororový príbeh s úžasnou atmosférou a v kulisách, ktoré by lepšie nevymyslel ani ani Edgar Allan Poe

Nathan Appleby pracoval ako psychológ v Londýne. Keď sa však dozvie, že jeho matka umiera, rozhodne sa so svojou manželkou Charlotte (Charlotte Spencer) vrátiť späť domov do Shepzoy v grófstve Somerset. Z londýnskeho lekára sa razom stáva farmár, ktorý dáva prácu takmer všetkým mužom a ženám v Shepzoy. Charlotte síce o farmárčení nič nevie, ale rýchlo sa učí a snaží sa farmu inovovať, lenže to miestnym nie je príliš po chuti. Nathan doma pomerne trpí, pretože stále nespracoval smrť svojho syna Gabriela z prvého manželstva. Začínajú ho prenasledovať duchovia minulosti, a to naozaj, nie len v prenesenom slova zmysle. Nathan pomaly prichádza o zdravý rozum, čo poverčivým a bojazlivým dedinčanom samozrejme neuniká, a stále viac sa vzďaľuje tiež Charlotte.

Jednotlivé príbehy nijako netlačia na pílu, rozprávanie má skôr pomalšie tempo, čo je príjemná zmena oproti súčasnému štandardu rýchlych a akciou naplnených filmov. Krok za krokom sa zoznamujeme s Nathanovou minulosťou, prichádzame na to, čo sa stalo jeho synovi a ako všetko súvisí so záhadnými udalosťami, ktoré sa v Shepzoy začínajú diať teraz. Zrazu sa tu začnú zjavovať duše hľadajúce pokoj, doslova ožívajú už dávno mŕtvi, do kraja sa tiež vracajú čarodejnice. Zo Shepzoy sa pomaly stáva Mekka duchov a oživených mŕtvol, pričom sa všetko nejako spája s Nathanom.

The Living and the Dead vracajú na obrazovky poctivú duchárčinu v tom najlepšom slova zmysle. Každá epizóda predstavuje originálny hororový príbeh s úžasnou atmosférou, napätím, a to všetko v kulisách, ktoré by lepšie nevymyslel ani Edgar Allan Poe.

Mysteriózna seriálová miniséria vás vráti do minulosti a uhranie tajomnou atmosférou. Toto je zombie svet z inej, a to výborne poňatej perspektívy.

Colin Morgan

Colin Morgan patrí k mladej britskej hereckej generácii. Začínal ako väčšina ostrovných hercov na divadelných doskách, ale čoskoro sa mu podarilo preraziť hlavne na poli seriálov. Najväčšiu príležitosť dostal v seriáli Merlin (2008–2012), kde stvárnil postavu mladého kúzelníka. V súčasnosti sa objavuje v ďalšom nemenej populárnom seriáli Koruna (2016–2020).

Zaujímavosť

V seriáli sa znovu stretli režisérka Alice Troughton s hercom Colinom Morganom. Spolupracovali na epizóde seriálu Doctor Who (2008) Midnight.

Pozrite si aj

Kráľovstvo zombie

Ako by vyzerala zombie apokalypsa v ázijskom kabáte, môžete sledovať v a novinke. Novinkou je takisto zasadenie deja do 17. storočia i to, že zombíci tu sú pekne svižní, žiadne šuchtajúce sa príšery.

Dead Set

Britský seriál ukazuje hŕstku posledných ľudí, ktorí musia čeliť zombie. Prežili len vďaka tomu, že sa zúčastnili reality show a nikto im akosi nestihol povedať, že za múrmi ich vily vyčíňajú obživené mŕtvoly. Pravá reality show ich teda ešte len čaká.

The Living and the Dead

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama, Profimedia.cz

Réžia Samuel Donovan, Alice Troughton

Obsadenie Colin Morgan, Charlotte Spencer, Malcolm Storry, Kerrie Hayes, Nicholas Woodeson, Chloe Pirrie, Marianne Oldham

Dĺžka 6 × 60 min.

Rok 2016

Epic Drama HD pondelok 28. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC