Film / seriál

Záhradníci

Záhradníci – britská kriminálna miniséria
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Hviezdna Olivia Colman a David Thewlis excelujú v úlohách vražednej manželskej dvojice skrývajúcej sa pred spravodlivosťou.

Susan a Christopher Edwardsovci sú na prvý pohľad celkom nenápadná dvojica. Sebe oddaní manželia žijú v Paríži a svoju skromnú existenciu si skrášľujú drobnými radosťami. Bývalá knihovníčka Susan zbiera všetko, čo sa viaže k zlatému veku Hollywoodu a Gérardovi Depardieuovi. Zdá sa, že realita jej niekedy splýva so snami. Christopher, profesiou účtovník, sa márne snaží zohnať prácu. Dobre vie, že vo svojom veku a s chabou francúzštinou, nemá žiadne vyhliadky. Finančná situácia sa stáva čoraz ťaživejšou, a tak sa rozhodne požiadať o výpomoc svoju nevlastnú matku Tabithu. V slabej chvíľke sa jej zverí, že pred 15 rokmi urobili „hlúposť“ – zakopali na záhrade telá Susaniných rodičov – ale so všetkým rešpektom a v duchu rodinných tradícií. Tabitha ihneď upovedomí políciu. Projektily v exhumovaných telách však vzbudia podozrenie. Susan a Christopher sa preto rozbehnú do Londýna všetko vysvetliť. Podľa vlastného názoru sa ničoho zlého predsa nedopustili…

Veď sa nelúčime, láska. Nás dvoch nikto nerozdelí.

Čo je vlastne pravda? 

Ed Sinclair, tvorca seriálu a tiež manžel Olivie Colman, oprel svoj scenár o skutočný prípad manželov Williama a Patricie Wycherleyovcov, ktorí boli zastrelení a potom pochovaní na záhrade svojho domu v blízkosti Mansfieldu v roku 1998. Zločin zostal nepovšimnutý do roku 2013 kedy ich dcéra Susan s manželom Christopherom Edwardsom poodhalili pozadie tragických udalostí.
 
Sinclair rekonštruuje prípad po svojom a je to dobre. Trúfam si povedať, že štvordielna miniséria Záhradníci sa nepodobá ničomu, čo ste doteraz videli. Vizuálne strhujúce a formálne hravé dielo vtipne balansuje medzi drámou, nevšednou love story, thrillerom s prvkami čierneho, miestami až groteskného humoru. Podľa ľubovôle strieda filmový jazyk s televíznym a nerozpakuje sa používať aj typicky divadelné postupy – postavy napríklad vystupujú zo svojich rolí a stávajú sa sprievodcami vlastnou minulosťou, menia sa na filmových hrdinov v Susaniných snoch atď. Pritom žiadny z týchto postupov nepôsobí násilne ani artistne. Práve naopak, dodávajú deju rytmus a švih a pritom nenápadne odhaľujú jednotlivé vrstvy aj verzie príbehu. Tie sa tak môžu javiť úplne odlišne z perspektívy polície, obvinených, prípadne verejnosti. Ktorú verziu príbehu prijmete za pravdivú, je len na vás.

Herecký koncert

O kvalitách Olivie Colman a Davida Thewlisa, ktorí sú považovaní za jedných z najlepších hercov svojej generácie, nikto nepochybuje. Oboch sme mohli vidieť v nespočetnom množstve filmov i seriálov. Davida Thewlisa poznajú diváci napríklad z úlohy básnika Paula Verlaina v dráme Úplné zatmenie, ako profesora Lupina vo filmoch o Harrym Potterovi a tiež z jedinečnej kreácie gastritídou trpiaceho mafiána Vargu v tretej sérii seriálu Fargo. Zoznam cien, ktoré za svoju tvorbu získala Olivia Colman, je impozantný. Patrí medzi ne Oscar za hlavnú úlohu v historickej komédii Favoritka, štyri Zlaté glóbusy, cena BAFTA a mnoho ďalších.

Spojenie týchto dvoch mimoriadnych hercov prinieslo do seriálu Záhradníci nový rozmer aj kvalitu, ktorú je možné zhrnúť slovami: To sa musí vidieť!

Olivia Colman

Pochádza z anglického Norwicha, pôvodne študovala na učiteľku, ale súčasne ju lákalo divadlo, ku ktorému čoskoro zbehla – ako v štúdiu, tak aj v praxi. Kariéru potom rozbehla v rade televíznych seriálov, na plátne zaujala v roku 2011 v Železnej lady, kde sa objavila po boku Meryl Streep. Vydatá je za Eda Sinclaira, ktorý pre ňu Záhradníkov napísal ako svoj scenáristický debut.

Záhradníci

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Will Sharpe

Scénár Ed Sinclair

Obsadenie Olivia Colman, David Thewlis, Felicity Montagu, Samuel Anderson, Karl Johnson, Kate O'Flynn, Dipo Ola, Daniel Rigby…

Dĺžka 4 × 50 min.

HBO utorok 11. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC