Film / seriál

Z nuly na sto

Akčné sci-fi Shazam!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Štrnásťročnému Billymu sa splní sen. Vďaka kúzlu získa schopnosť stať sa superhrdinom vždy, keď vysloví slovko „shazam“. Narastú mu svaly, zväčší sa, stane sa dospelým, a okrem toho môže aj lietať. Získa tiež nadprirodzenú silu, jednoducho všetky tie obvyklé superhrdinské záležitosti. Dostane tiež schopnosť vás na dve hodiny príjemne pobaviť, ak nebudete od filmu chcieť viac než nenáročnú kratochvíľu.

Film nemá také dobré vizuály, ako Avengers, taký silný príbeh, ako prvý Spiderman, takého charizmatického superhrdinu, ako Iron Man, takú originálnu perspektívu, ako Kick-Ass, ani taký atraktívny image, ako Batman. Má zato umne namiešaný kokteil slabších odvarov všetkého vyššie spomenutého, také to, keď sa snažíte na šesťdesiat percent, vďaka čomu je výsledok práve dosť na to, aby ste si film pozreli a príjemne sa odreagovali.

Šesťdesiat percent nestačí na to, aby ste si počas filmu niekoľkokrát neskontrolovali správy, či na to, aby vo vás film zanechal nezmazateľnú stopu. Aj tak je tu šanca, že si pozriete dvojku, aj keď možno namiesto kina počkáte, až bude k dispozícii v televízii. Namiesto večera pri filme si ju pustíte pri varení a namiesto diskusie o filme po skončení si skôr pustíte napríklad toho Batmana, na ktorého vás Shazam! naladí.

Akčná komédia Shazam! predstavuje príjemný film, pri ktorom sa dobre pobavíte

Hoci by sa vyššie spomínané mohlo javiť ako kritika, nie je to tak. Pre ľudí je prirodzené ísť cestou najmenšieho odporu. Po práci leňošia namiesto vzdelávania alebo práce na vedľajších projektoch, v najviac kupovaných dizajnoch áut vyhráva priemerná Škodovka, v oblečení víťazí masové H&M. Výhoda takéhoto prístupu je totiž tá, že síce neurobíte dieru do sveta, ale nikoho neurazíte. A priznajte si, že nie vždy máte náladu na intelektuálnu potravu vo forme oscarovej drámy. Takže film, ktorý je tvorený podobnou filozofiou, krásne zapadne do toho, čo diváctvo očakáva. Sledovať Shazam! je svojím spôsobom veľmi príjemné – nič moc to od Vás nechce, po filme sa cítite oddýchnuto, od obrazovky budete odchádzať s jemným úsmevom na tvári. Myslíte si, že risk je zisk? Že ospevovaný Kick-Ass má podľa internetu všeobecne lepšie hodnotenie, než práve Shazam!? Omyl – Kick-Ass, ktorý je podstatne výraznejším zážitkom síce mnohých nadchne, mnohým ale nebude sedieť. Síce sa nakoniec možno zapíše do histórie, ale za akú cenu?

Mohli by ste nadobudnúť dojem, že takýto šesťdesiatpercentný film urobíte tak, že do neho vložíte práve šesťdesiat percent talentu. Lenže takto to proste nefunguje. To by ste skončili s vyloženým béčkom, o ktorý by si divák na ČSFD ani neotrel topánky. Šesťdesiatpercentný film sa robí tak, že vezmete skvelé prísady, ale necháte ich sa tak trochu flákať. Film má nesmierne charizmatického Marka Stronga v jednej z hlavných úloh. Billyho parťáka hrá vskutku geniálne mladučký Jack Dylan Grazer. Shazama samotného si zahral Zachary Levi, ktorého podmanivý hlas ste počuli v celom rade hollywoodskych animákov a ako herca si ho môžete pamätať z oboch Thorov alebo Alvina a Chipmunkov 2. A ani po technickej stránke filmu nie je čo vytknúť, všetko je tam, kde má. Proste, v Shazam! je všetko dobre. Nie skvele, ale dobre. Vďaka čomu sa dostatočne pobavíte.

David F. Sandberg

Tvorca David F. Sandberg je pôvodom Švéd, ktorý nevyštudoval filmovú školu a svoju kariéru začal natáčaním nízkorozpočtových filmov na YouTube. Bol to práve krátky film Nezhasínaj!, ktorý si získal pozornosť miliónov divákov a niekoľkých svetových producentov, ktorí ho chceli sfilmovať do celovečernej podoby. Projekt zarobil veľa peňazí a vďaka malému rozpočtu sa stal kasovým trhákom. Netrvalo dlho a Sandbergovi pristáli na stole ponuky na ďalšie hollywoodske projekty.

Zaujímavosti

Hlavný hrdina Billy chodí do školy Fawcett Central School, čo je narážka na pôvodného vydavateľa komiksu Shazam! Fawcett Comics.

Podľa režiséra je Shazam! rovnaký, ako film Veľký z roku 1988, plus superschopnosti, čo z neho robí lepší film. Na film Veľký odkazuje v scéne v hračkárstve, kde sa objavujú rovnaké obrovské klávesy piana.

Pozrite si aj

Vitaj v džungli

Je to podobne nenáročný film, ktorý ide na pol plynu a spĺňa to isté, čo Shazam!.

Scott Pilgrim proti zvyšku sveta

Film, ktorý ide naplno a veľa riskuje, kde sa to dá. Výsledkom je stav, kedy časť divákov je nadšená, a tá druhá si ťuká na čelo.

Shazam!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,6 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia David F. Sandberg

Scénár Henry Gayden

Obsadenie Zachary Levi, Mark Strong, Jack Dylan Grazer, Asher Angel, Adam Brody, Grace Fulton, Cooper Andrews

Dĺžka 132 min.

Rok 2019

HBO streda 27. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC