Film / seriál

Všetky sa máme skvele. Naozaj!

Všetky sa máme skvele. Naozaj!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Veľké malé klamstvá z kalifornského mesta Monterey opäť dávajú nahliadnuť do životov, ktoré pôsobia navonok idylicky, ale pritom nie je prečo závidieť. Druhú sériu seriálu HBO režíruje Andrea Arnold.

Druhá séria Veľkých malých klamstiev vlastne nemala vzniknúť. Ostatne nemala vzniknúť ani tá prvá: keď herečky Reese Witherspoon a Nicole Kidman spoločnými silami získali práva na sfilmovanie rovnomenného bestselleru austrálskej spisovateľky Liane Moriarty, chceli podľa neho pôvodne z pozície producentiek natočiť celovečerný film. Nakoniec román vydal na sedemdielnu minisériu, ktorá mala v roku 2017 veľký divácky ohlas aj úspech u kritiky a získala osem prestížnych cien Emmy.

Perry je síce mŕtvy, ale do Monterey prichádza jeho matka Louise a chce vedieť, kto za synovou smrťou stojí

Nebola to len stanica HBO, ktorá chcela na úspech nadviazať a pokračovať vo vyťažovaní ženskej časti diváckeho spektra, ktoré Veľké malé klamstvá vyhľadávalo predovšetkým. Pred kameru sa spolu chceli vrátiť aj hlavné predstaviteľky – okrem Reese Witherspoon a Nicole Kidman aj Laura Dern, Shailene Woodley a ďalšie. Hoci teda tvorcovia na čele s režisérom Jeanom-Marcom Valléem pôvodne tvrdili, že išlo o jednorazovú záležitosť, HBO už v decembri 2017 oznámilo pokračovanie. Autorka knižnej predlohy ďalšie osudy postáv z mestečka Monterey načrtla v novele, ktorá však nebola určená na vydanie, a do ďalšieho sedemdielneho cyklu ich opäť rozpracoval scenárista pôvodnej série David E. Kelley.

Monterey je idylické len navonok. Za fasádou mesta usadeného na čarokrásnom kalifornskom pobreží dve hodiny cesty autom na juh od San Francisca a za usmievavými tvárami ich obyvateliek sa často ukrývajú faloš, pretvárka aj strach odhaliť temné diania, ktoré sa pod načančaným povrchom skrývajú. Priateľské, partnerské aj príbuzenské vzťahy postáv prechádzajú skúškami, ktoré prinášajú duševné a niekedy aj fyzické ujmy. Veľké malé klamstvá tak pokračujú v línii seriálov demaskujúcich životy zaopatrených a zdanlivo spokojných Američaniek, ktorú nastavili viac ako desať rokov pred nimi napríklad Zúfalé manželky.

Hlavnými „klamárkami“ sú živelná Madeline (Witherspoon) a právnička Celeste (Kidman), silné ženy, manželky a matky, ktorých deti na začiatku prvej série nastúpili spoločne do prvej triedy miestnej školy. Obe priateľky vtedy vzali pod ochranné krídla slobodnú matku Jane, ktorá sa so svojím synom Ziggym do Monterey nedávno prisťahovala. Prvú sériu spájala téma domáceho násilia, ktoré sa premietlo do vyšetrovania smrti Celestininho manžela Perryho aj incidentu, ktorý sa stal na školskej pôde.

Perry je síce mŕtvy, ale do Monterey teraz prichádza jeho matka Louise (trojoscarová Meryl Streep) a chce vedieť, kto za synovou smrťou stojí a prečo. Jean-Marc Vallée sa stiahol do pozície jedného z producentov a na režisérskej stoličke ho v druhej sérii strieda Andrea Arnold. Ide o voľbu, ktorá dáva perfektný zmysel: anglická filmárka sa postavám silných a emancipovaných dievčat a žien v náročných situáciách venovala už vo svojom oscarovom krátkom filme Wasp aj vo filmoch ako Fish Tank a American Honey. Jej autentický prístup rezonuje s emočnou náročnosťou látky, ktorá si prinajmenšom pri natáčaní prvej série na herečkách vyberala svoju daň: Nicole Kidman si z pľacu odnášala skutočné modriny, Witherspoon zase utrpela nervové zrútenie. Do skutočného života si však so sebou vzali aj priateľstvo svojich postáv.

David E. Kelley

V amerických televíziách pôsobí ako producent, scenárista a takzvaný showrunner, teda človek zodpovedný za výrobu. Je podpísaný pod seriálmi Nemocnica Chicago Hope, Ally McBealová, Bostonské zločiny a ďalšími. Veľké malé klamstvá sú jeho prvou spoluprácou so spoločnosťou HBO.

Zaujímavosti

Predstaviteľky najhlavnejších úloh Reese Witherspoon a Nicole Kidman si v druhej sérii značne finančne polepšili. Teraz berú milión dolárov za epizódu, kým v prvej sérii to bolo medzi štvrť miliónom až 350 000 dolármi za diel.

Autorka námetu Liane Moriarty pri písaní postavy Celestinej svokry myslela na Meryl Streep. Dala jej dokonca herečkine reálne krstné mená: Mary Louise. Meryl Streep sa úlohy skutočne ujala.

Pozrite si aj

Zúfalé manželky

Krásny dom na predmestí, šikovné deti, perfektný manžel a kamarátky čo by kameňom dohodil. Čo asi tak mohlo Mary Alice Young trápiť, keď mala všetko, čo chcela v živote dosiahnuť? Pravdepodobne niečo veľmi temné, keď sa rozhodla vziať si svoj vlastný život…

Veľké malé klamstvá 2

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Andrea Arnold

Scénár David E. Kelley

Obsadenie Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern, Alexander Skarsgård, Zoë Kravitz, Meryl Streep...

Dĺžka 7 × 52 min.

HBO pondelok 10. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC