Film / seriál

Veľké svaly a intenzívne city

Cesta späť – športová dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Gavin O'Connor vie filmy citlivé a drsné zároveň. Filmy, ktoré si užijú tí testosterónuchtiví, ale aj tí, ktorí majú radi, keď príbeh dáva zmysel v ľudskej rovine. A takýchto projektov nie je veľa. Väčšina filmárov sa totiž sústredí buď na jedno, alebo na druhé. Predstavujeme vám teda Cestu späť, doják, ktorý ale neurazí ani priaznivcov Rockyho. Zároveň ale drsný film, ktorý pritiahne aj priaznivcov The Photograph.

Zatiaľ zrejme najlepší O'Connorov film, Bojovník: Brat proti bratovi, rozprával o dvoch svalovcoch, ktorí sa síce mlátia, až z nich strieka krv, ale primárne riešil problémy súrodeneckého vzťahu. Rovnako tak Cesta späť sa venuje basketbalu a túžbe vyhrávať, ale vlastne všetko sa odohráva na pozadí príbehu trénera, ktorý zápasí s alkoholovou závislosťou. Tento rozmer potom film úspešne odlišuje od desiatok ostatných amerických filmov o športových tímoch, ktoré sa snažia vyhrať nejakú ligu a nakoniec sa im to podarí. Záver je teda jasný: ak vás baví basket, bude vás baviť aj tento film. Ale spoľahlivo vás zaujme aj ak sa o šport nezaujímate a holdujete skôr ľudským príbehom. Proste chameleón bez kompromisov.

Nikto ti neprihráva, pretože ti neverí, že by si z pláže trafil more

Majster Affleck

Herecky to celé ťahá Ben Affleck, ktorý stelesňuje trénera s nepeknou históriou, ale odhodlanou prítomnosťou. Boj, ktorý sledujete, sa neodohráva na ihrisku, nie je o tom, že jeho tím vyhrá, ale o tom, či vyhrá neustále potýčky so svojou minulosťou on sám. Že je Affleck dobrý herec, netreba pripomínať, v tomto filme vás však prekvapí viac, než by ste od neho čakali. Jeho pekná tvár a mužná charizma v deji totiž nehrajú rolu, vidíte pred sebou muža úplne obyčajného, s túžbou prežiť svoje zbabrané ja. Taký ten oduševnený, hlboký, oscarový výkon. 

Pátos?

To asi záleží na divákovi. Za nás nie, a to je naša tolerancia pátosu dosť nízka. Film vie dokonale korčuľovať aj po takto žánrovo tenkom ľade. Spomínané aspekty samy o sebe patetické sú až hrôza. Snaživý muž s démonom alkoholu, príbeh nešikovného školského športového tímu, ktorý sa postupne, napriek predpokladom okolia, prebojováva do popredia, šedivý a smutný tón rozprávania… Proste všetky kolónky klasického ohraného dojáku sú tu odškrtnuté hrubými červenými fajkami. Ale keď všetko hodíte do jedného hrnca a varechu dáte do ruky majstrovskému šéfkuchárovi, stane sa zázrak. Dôvodom je práve O'Connor, ktorý vie aj s patetickým materiálom zaobchádzať tak ľudsky, že vás neurazí. Film túto románovú situáciu skôr konštatuje než čokoľvek iné, emócie vám nenúti, kamera je dokumentárne nepokojná, západy slnka sa dejú skôr mimochodom, než že by vám boli pchané priamo pod nos… Jasný dôkaz toho, že pátos je použitý primárne v estetickom tóne než v podstate príbehu ako takej.

Vidieť?

Áno. Tento režisér si zaslúži pozornosť, pretože si ju poctivo odpracoval. Jeho prvý celovečerák prepadol, druhý a tretí boli nemastné-neslané, ale jeho štvrtý projekt, Hokejový zázrak, zrazu prekonal očakávania všetkých, ktorí si už mysleli, že O'Connor bude robiť len televízne filmy a sem-tam víkendovú romantickú komédiu. Neoblomný režisér si však po štyridsiatke, počas krízy stredného veku, našiel svoj rukopis, ktorý piloval cestou pokusu a omylu. Potom prišiel na to svoje a od tých čias neminul. Už takmer dvadsať rokov spoľahlivo doručuje jeden skvelý film za druhým a dúfame, že ešte dlho doručovať bude.

Ben Affleck

Je ho potrebné vôbec predstavovať? V súčasnosti pravdepodobne nie, je to ale šťastie. Affleck mal zamlada našliapnuté na klasickú kariéru detského herca, ktorý začne a skončí sitcomami. Nebyť filmu Dobrý Will Hunting, v ktorom sa na veľkom filmovom ihrisku ukázalo, že má čo povedať aj filmovej kamere, kto vie, kde by bol teraz. Rozhodne nie v úlohe Batmana.

Zaujímavosti

Režisér O'Connor sa vzdal Jednotky samovrahov, aby mal čas na tento projekt.

Ide o už druhú spoluprácu O'Connora a Afflecka. Tou prvou bol film Účtovník.

Pozrite si aj

Len Boh odpúšťa

Ak vás bavia príbehy vedené silnými charaktermi, kde hlavná príbehová linka sleduje odyseu charakteru na intenzívnej misii, bude vás baviť aj tento akčný projekt s Ryanom Goslingom v hlavnej úlohe. Neóny, mafia a vendeta, ktorá nepočká.

Oheň ohňom

A keďže Affleckovcov je viac, pozrite si aj tento thriller, v ktorom brat Bena Afflecka Casey exceluje po boku Christiana Balea, mimochodom bývalého predstaviteľa Batmana, ktorého korunu prevzal práve Ben Affleck. Podobnosť medzi bratmi určite spoznáte, ako fyzickú, tak aj hereckú.

Cesta späť

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Gavin O'Connor

Scénár Brad Ingelsby, Gavin O'Connor

Obsadenie Ben Affleck, Al Madrigal, Michaela Watkins, Janina Gavankar, Glynn Turman, Brandon Wilson, Hayes MacArthur

Dĺžka 108 min.

Rok 2020

HBO sobota 27. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC