Film / seriál

Dobrý Will Hunting

Psychologická dráma Dobrý Will Hunting

Géniovia to v živote nemávajú vôbec jednoduché. Najmä potom tí, ktorí odmalička nenavštevujú prestížne školy, pretože žijú v sirotinci.

Podobný príbeh opisuje psychologická dráma, v ktorej sa zoznámite s ešte len dvadsaťročným geniálnym matematikom, ale zároveň aj krčmovým flákačom Willom Huntingom. Svoj talent preukáže síce na univerzite, ale akosi náhodou. Pracuje tam ako upratovač a skôr len tak pre zábavu vyrieši príklad, ktorý zostal na tabuli. Lenže to nie je žiadna banalita, univerzitní študenti s ním neúspešne bojujú už dlhší čas. Všimne si niekto matematického génia v sivej kombinéze so zmetákom? A môže sa chlapec z ulice zo dňa na deň stať vzorným študentom? Keď narazíte na dobrého profesora, šanca tu je.

Geniálni krásavci

Matt Damon a Ben Affleck napísali scenár ešte v čase štúdií a rozhodne nečakali, že budú mať taký úspech. Ich príbeh o chlapcovi, ktorý večerných pár pív s kamošmi a občas aj nejaký ten malér považuje za normálne, hoci je inak génius, Hollywood očaril do tej miery, že dostali Oscara za pôvodný scenár. Strmší výstup na vrchol už len tak niekto nezopakuje. Ako sa to hollywoodskym krásavcom podarilo? Určite bolo výhrou, že do úlohy profesora, ktorý bude chcieť z Willa dostať to najlepšie a vytiahnuť ho z kolobehu večierkov a poflakovania, získali Robina Williamsa (ten za ňu tiež získal Oscara).

Učím tieto blbosti, ale nepovedal som, že viem, ako na ne.

Zo života

Aj keď je záver filmu celkom predvídateľný, tak na neho budete uhranuto hľadieť a premýšľať, či a v čom sú si Damon a Affleck podobní so svojimi postavami. Možno preto je tento film aj dnes populárny. Zhmotňuje sa v ňom mladícka túžba po úspechu, snaha urobiť niečo dôležité, ale hlavne viditeľné. Sú tu však aj mantinely, ktoré môžu človeka držať späť, niekedy je to rodina, niekedy priatelia, niekedy neschopnosť vystúpiť z vlastného tieňa, z bezpečnej zóny dôverne známeho prostredia. Podobné pocity asi prežíval niekedy každý, a tak sa s hlavnými hrdinami možno ľahko identifikovať. A priznajme si, kto by aspoň na chvíľu nechcel byť Damonom alebo Affleckom...

Dobrý Will Hunting na divákov pôsobí veľmi podobne ako Rain Man, aj keď ten bol o autistickom mladom mužovi, ktorý sa nemôže zmeniť, a Hunting je o géniovi, ktorý sa zmeniť môže, ale príliš nechce. Oba filmy totiž cielia na naše pocity a pracujú s dôverne známymi emóciami, kedy si po pozretí hovoríte, že teraz sa konečne všetko zmení, že teraz budete takí, alebo makoví.

Nakoniec však zistíte, že nemusíte byť geniálni matematici, ani hollywoodske ikony, aby ste sa ocitli na nejakej životnej križovatke. Rovnako, ako Will Hunting.

Dobrý Will Hunting

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,2 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Gus Van Sant

Scénár Matt Damon, Ben Affleck

Obsadenie Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Stellan Skarsgård, Minnie Driver, Casey Affleck, Cole Hauser

Dĺžka 127 min.

Cinemax pondelok 31. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC