Film / seriál

Toľko zločinu by otupilo každého

Toľko zločinu by otupilo každého
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Inšpektor Luther sa vracia v piatej sérii ponurého krimiseriálu, podľa ktorého Londýn rozhodne nepatrí medzi najlepšie miesta pre život. Do spoločnosti temných a zvrátených postáv sa vracia aj stará známa – psychopatka Alice.

Na deväť miliónovú metropolu je Londýn podozrivo plný prázdnych ulíc, pustých parkov, vybývaných domov a ľudoprázdnych skladísk. V tomto prostredí operuje inšpektor John Luther, ktorému každodenná práca so zločincami a inak pokrivenými osobami zaniesla dušu temnotou.

Pochmúrny seriál do značnej miery stojí a padá s hercom Idrisom Elbom. Elbovmu Lutherovi za tie roky (prvá séria vznikla v roku 2010) prešedivela brada starosťami a únavou a sám inšpektor sezónu za sezónou prepadá viac a viac skepse a mravnej ambivalencii. Nič z toho sa však zatiaľ nepodpisuje na jeho brilantnej inteligencii a schopnosti dedukcie.

Čierny humor spojený s mŕtvolami prebodanými klincami vytvára v Lutherovi zvláštne návykovú temnú atmosféru

Hneď v úvode prvého dielu novej štvordielnej série Luther neváha „napichnúť“ kriminálnika Errola vysielačkou a vyslať ho aj za cenu ohrozenia jeho života odpočúvať rokovanie lokálneho gangstra Cornelia. S ním mal inšpektor čo do činenia už skôr. Tentoraz Cornelius Luthera navyše donútil hrať ruskú ruletu: myslel si, že z neho tak dostane informácie o zmiznutí svojho syna. Niekoľko explozívnych (doslova: Errol dostane bombu na krk) situácií sa postupne prepojí so sériou brutálnych vrážd. Tie pácha vyšinutý mladík s fetišom na prepichovanie ľudského tkaniva. Podarí sa ho dopadnúť skôr, než zaútočí znova?

Seriál Luther s divákom nikdy nejednal v rukavičkách a vystavoval ho stretnutiam s vraždiacimi dvojčatami, agresívnym kanibalom, traumatizovaným ostreľovačom, krvilačným okultným spisovateľom a ďalšími značne vyšinutými postavami. Medzi nimi má popredné miesto vysoko inteligentná vrahyňa Alice (Ruth Wilson). Že bola celú štvrtú sériu „mŕtva“? To, že Alicina smrť bola fingovaná a že sa postava do deja vráti, bolo oznámené ešte pred premiérou piatej série. Alice je pre seriál dôležitým prvkom aj preto, že do neho vnáša dynamiku známu z thrilleru Mlčanie jahniat: jej geniálny, no narušený mozog pomáha Lutherovi pochopiť myslenie jeho protivníkov. Na inšpektorovi to však zanecháva stopy a ako sa ukáže v závere série, jeho schopnosť (alebo ochota?) rozlišovať medzi dobrom a zlom sa fatálne oslabuje. Prostredníctvom postáv vyhoretých kriminalistov, ktorým práca prenikla až príliš hlboko pod kožu, je Luther príbuzný napríklad s True Detective, ktorého tretia séria mala nedávno premiéru.

Luthera ale zároveň odľahčuje niekoľko vedľajších postáv na čele so superintendantom Martinom Schenkom (Dermot Crowley), ktorý sa rád tvári hlúpejší, než v skutočnosti je. Aspoň trochu svetla do čerstvých dielov vnáša inšpektorova nová kolegyňa, korpulentná a dobrosrdečná vyšetrovateľka Catherine Halliday (Wunmi Mosaku). Keď nič iné, snaží sa pred ňou Luther správať aspoň trochu ako gentleman.

„Akútny prípad nesprávneho miesta v nesprávny čas“ znie príčina smrti jednej z prvých obetí. Čierny humor spojený s mŕtvolami prebodanými klincami vytvára v Lutherovi zvláštne návykovú temnú atmosféru.

Idris Elba

Rodák z Londýna sa najprv skúšal presadiť ako DJ v tamojších kluboch. Prerazil rolou gangstera Stringera v seriáli The Wire a preslávil sa spoluprácou s Ridleym Scottom alebo hlavnými úlohami vo filmoch Mandela: Long Walk to Freedom či Beasts of No Nation. V adaptáciách komiksov od Marvelu (Avengers, Thor...) hrá superhrdinu Heimdalla.

Zaujímavosti

Podľa tvorcu seriálu Neila Crossa Luther používa intelekt podobne ako Sherlock Holmes a jeho prípady sú rozprávané podobne ako kauzy poručíka Columba: často sa vie, kto zločin spáchal, ale zatiaľ nie, ako ho dopadnúť.

Za stvárnenie Johna Luthera dostal herec Idris Elba v roku 2012 Zlatý glóbus. Nominovaný na neho bol za rovnakú rolu ešte trikrát.

Pozrite si aj

Line of Duty

Steve Arnott velí protiteroristickej operácii, ktorá skončí fiaskom. Namiesto toho, aby sa snažil nezdar ututlať, rozhodne sa za svoje činy niesť verejne zodpovednosť. Odchádza zo svojho postu a pridáva sa k protikorupčnej jednotke AC-12, ktorá má za úlohu odhaľovať korupciu medzi policajtmi. Skvele obsadený seriál, ktorý má už štyri série, má na svedomí britská BBC.

Luther / 5. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,7 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2, Profimedia.cz

Réžia Sam Miller, Stefan Schwartz, Brian Kirk

Scénár Neil Cross

Obsadenie Idris Elba, Warren Brown, Ruth Wilson, Paul McGann, Dermot Crowley, Michael Smiley, Steven Mackintosh

Dĺžka 4 × 60 min.

Rok 2010

HBO2 pondelok 25. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC