Film / seriál

Staroba vpred

Americká dráma Dokonalá lož
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Dnešná doba praje seniorským hercom a je to dobre. Ideál mladosti je síce stále ideál, ale diváci prijímajú aj filmy postavené na dlhovekých charakteroch. RED sa páčilo, Gentleman s revolverom takisto, teraz je tu Dokonalá lož, kde, rovnako ako v prípade ostatných vyššie spomenutých, sú hlavné charaktery krásni a charizmatickí herci vyššieho veku. Má to svoje nesporné výhody.

Tak po prvé, herec obsadený do takej úlohy je pravdepodobne preverený časom. A to priamo desaťročiami. Napríklad Helen Mirren hrá od svojich dvadsiatich rokov a má sedemdesiat päť. To je vyše pol storočia, počas ktorého ju trh skúšal, či má na to udržať sa. Herec, ktorý v niečom takom obstojí, už musí byť preverená kapacita. Ian McKellen, ktorý hrá od dvadsiatich piatich, má pri svojom veku osemdesiatjeden rokov tiež vyše polstoročia skúseností. Inými slovami, hlavné prísady sú tu prvotriedne. Po druhé, herec takého formátu nebude mať ani finančnú, ani osobnú potrebu ísť do filmu, ktorý mu nebude sedieť, a dá sa predpokladať, že vkus má dobrý. 

Čo tí ďalší?

Ani zvyšok štábu nie je márny, hoci čo sa veku týka sa so svojimi mladistvými zhruba šesťdesiatimi piatimi rokmi s hlavným obsadením nedajú porovnať. Režisér Bill Condon nakrútil napríklad nedávnu Krásku a zviera, Dreamgirls alebo Bohov a monštrá. A áno, aj pár dielov Twilight ságy, ale aj to sú filmy (napriek nenávisti obecenstva) režisérsky dobré. Scenárista Jeffrey Hatcher zase priniesol Vojvodkyňu či Casanovu, takže taktiež človek na svojom mieste.

A robíte to často? Zoznamky na internete?

Teraz ten obsah

Rozpráva sa tu o mužovi, ktorý nájde bohatú vdovu a pomocou predstierania citov sa ju snaží pripraviť o peniaze. To všetko za dozoru jej príbuzných a priateľov, ktorí ju pred ním varujú – jeho minulosť je totiž trochu temná. Celé sa to nesie v duchu dramatickom, thrillerovom, miestami komediálnom, žánrovo je to ale príjemný mišmaš. Či sa vám to bude páčiť, alebo nie, záleží na tom, akú otvorenú myseľ budete mať. Prvá polovica filmu je totiž v mene klasického motívu filmov o podvodníkoch, potom sa ale všetko obráti smerom, ktorý galantne neprezradíme. Povieme len, že nie je na mieste očakávať klasický „heist“ žáner až do konca.

Je to dobré?

Rozhodne to stojí za videnie. Kvalita jednotlivých aspektov filmu je variabilná, tie najhoršie sú na ľahkom nadpriemere, tie najlepšie na fantastickej úrovni. A to je pravdepodobne najväčší problém tohto filmu. Keby v hlavných úlohách boli obsadení herci dobrí, nie skvelí, ako je to teraz, pozeralo by sa na neho asi o trochu lepšie. To síce znie ako paradox, ale pochopte – s legendami v hlavných úlohách čakáte rovnako legendárne aj všetko ostatné. A ono nie je. Je to dobré, rozhodne áno, ale je to ako prísť do fajn reštaurácie s fajn obsluhou a fajn jedlom, ktoré je varené z prísad patriacich do rúk kuchárov z podnikov ovenčených michelinskými hviezdami. Je to síce bezproblémová inkonzistencia, ale existuje. Morálnym posolstvom tohto odseku nech je teda to, že čakajte fajn film a budete fantasticky prekvapení, skôr než aby ste po práve čakali fantastický film a boli trochu sklamaní.

Ian McKellen

Vek 81 rokov a energie viac ako inokedy. Ikonická postava Gandalfa, Magneta, pochopiteľne mu ponúkli aj Dumbledora, ale toho nevzal… Proste jedna z najznámejších tvárí súčasnej kinematografie. Okrem epických veľkofilmov ale McKellen berie aj menšie úlohy, nakrútil celý rad televíznych filmov, o ktorých ste nepočuli, ale ktorých kvalita je nepopierateľná. Dúfame, že s nami bude ešte dlho.

Zaujímavosti

Film je podľa knižnej predlohy napísaný mužom, ktorý pracoval pre bezpečnostné zložky – nepozeráte teda tak celkom fikciu. 

V scéne v kine v pozadí hrajú Nehanební bastardi, obľúbený film režiséra Condona.

Pozrite si aj

Herostratus

Majstrovské dielo z roku 1967, ktoré je už zabudnuté, ale absolútne stojí za to. Prečo práve tento film? Okrem jeho nepopierateľnej kvality ide o prvý film, v ktorom môžete vidieť Helen Mirren, ak teda nepočítame televízne projekty. Mladučkú ju skoro dozaista nepoznáte, budete zízať.

Dotyk lásky 

No a aby sme netrhali partiu, tu je Dotyk lásky, jeden z prvých filmov mladého pána McKellena. Podľa rysov ho spoznáte, aj keď jeho najznámejšiu úlohu Gandalfa, a tú v Dotyku lásky, delí v podstate pol storočia. Film ako taký to nie je žiadna maškrta pre fajnšmekrov, pre zaujímavosť to ale rozhodne chuťovka je.

Dokonalá lož

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Bill Condon

Scénár Jeffrey Hatcher

Obsadenie Helen Mirren, Ian McKellen, Russell Tovey, Jóhannes Haukur Jóhannesson…

Dĺžka 109 min.

HBO pondelok 22. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC