Film / seriál

V pavučine superpuberty

V pavučine superpuberty
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Dospievanie nie je žiadna sranda. Tým skôr keď je človek pavúčím superhrdinom. A chce, aby ho medzi seba vzali superhrdinovia – dospeláci. A ešte k tomu zistí, že otec jeho dievčaťa je superzločinec.

Adaptácie komiksových príbehov o superhrdinoch patria medzi najziskovejšie filmové produkty súčasnosti. Hlavné komiksové značky Marvel a DC prišli s nápadom, ako zisky ešte násobiť: vytvárajú takzvané univerzá, v ktorých sa superhrdinovia stretávajú a zažívajú spoločné i samostatné dobrodružstvá. Vzniká tak celá sieť príbehov a figúry sa môžu používať v rôznych kontextoch. Marvel v tomto odvetví s prehľadom vedie. Kolektívne eskapády púšťa do kín pod hlavičkou Avengers, samostatné filmy alebo série majú Iron Man, Thor, Captain America a ďalšie postavy. Celovečerné filmy takzvaného Marvel Cinematic Universe (MCU) už dokopy zarobili vyše trinásť miliárd dolárov.

Hlavným cieľovým publikom filmov o superhrdinoch sú dospievajúci diváci, ktorí ostatne tak ako tak stoja za väčšinou tržieb z kín. Štúdio Marvel sa však rozhodlo dôslednejšie podchytiť mladšiu polovicu tohto segmentu, publikum stredoškolského veku. A práve na strednú školu chodí Peter Parker, ktorého pred časom uhryznutie geneticky modifikovaným pavúkom premenilo na Spider-Mana.

Príbeh pavúčieho, hrdinu úspešne kombinuje zábavné peripetie s nečakane serióznym sociálnym podtónom

Peter sa na svoje technicky zamerané gymnázium v newyorskej štvrti Queens vracia zo stáže u dospeláckych superhrdinov Avengers, konkrétne u Tonyho Starka – Iron Mana. Stark mu dal najavo, že jeho čas ešte len príde, špičkový pavúčí oblek mu však ponechal. Peter sa k nevôli svojho mentora púšťa s mladíckou nerozvážnosťou do boja proti zločinu na vlastnú päsť. Narazí pri tom na nekalú činnosť istého Adriana Toomesa, ktorého firmu kedysi Stark odstavil od dôležitej zákazky…

Peter Parker má ešte len pätnásť rokov, ale Spider-Man: Návrat domov nie je zďaleka len pre pätnásťročných. Aj starší diváci si radi zaspomínajú na časy, keď sami snívali o tom, ako budú zachraňovať svet, ale pritom sa hanbili pozvať peknú spolužiačku na rande. Peter sa proste musí popasovať s obojím. Film sa na jeho snaženie pozerá zhovievavými očami a najmä prostredníctvom sarkastického Tonyho Starka ho zhadzuje, zároveň mu však dopraje aj veľkolepé sóla. Pamätná je napríklad scéna, v ktorej Spider-Man zachráni svojich spolužiakov vrátane Liz, do ktorej je zamilovaný, z výťahu zaseknutého v 169 metrov vysokom Washingtonovom monumente.

Hlavnej cieľovej skupine sa film približuje dôrazom na peripetie stredoškolského života, motívom sociálnych sietí alebo napríklad obsadením populárnej mladej speváčky Zendayi do úlohy jednej z Petrových spolužiačok. Petra hrá idol dospievajúcich Tom Holland, ktorý preukázal svoje kvality aj v serióznych drámach Nič nás nerozdelí alebo V srdci mora. Pre starších je potom najväčším prekvapením postava Toomesa so zločineckou prezývkou Vulture (Sup). Ide o prekvapivo a až nekomiksovo realistického protivníka, ktorý stojí aj napriek robotickým krídlam nohami pevne na zemi a v neľahkej sociálnej realite. K zločinu ho totiž nedohnali obvyklé velikášske tendencie a baženie po moci, ale oveľa vierohodnejšia potreba zabezpečiť rodinu. A áno, jeho dcérou je práve Liz…

Dialóg medzi Vultureom a Spider-Manom, keď Toomes vezie Petra s Liz na školský ples, patrí k najsilnejším a najvážnejším momentom filmu nezávisle od veku publika. Zábavy si potom diváci každého veku užijú pri veľkolepých akčných scénach, ako je finále v boriacej sa budove, alebo pri odľahčených konverzáciách so starostlivou tetou May. Všetko je v tomto univerze na svojom mieste – vrátane záverečného náznaku ďalšieho pokračovania marvelovskej ságy.

Zaujímavosti

Spider-Man: Návrat domov sa od iných superhrdinských filmov líši tým, že ide v prvom rade o príbeh o dospievaní. Režisér Jon Watts preto hercom púšťal filmy klasika tohto žánru Johna Hughesa ako The Breakfast Club alebo Voľný deň Ferrisa Buellera.

Predstaviteľ okrídleného zloducha Vulturea Michael Keaton má na lietajúce postavy šťastie: dvakrát si zahral Batmana (vo filmoch Tima Burtona) a na Oscara bol nominovaný za dvojrolu vo filme Birdman („Vtáčí muž“).

Pozrite si aj

Spider-Man

Prvý veľkofilm o pavúčom mužovi vznikol v roku 2002. Režíroval ho majster komediálnych hororov Sam Raimi, hlavnej úlohy sa ujal Tobey Maguire. Obaja stáli aj za pokračovaniami z rokov 2004 a 2007.

Spider-Man: Návrat domov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,2 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Jon Watts

Scénár John Francis Daley…

Obsadenie Tom Holland, Marisa Tomei, Zendaya Coleman, Michael Keaton, Robert Downey, Bokeem Woodbine, Tony Revolori

Dĺžka 133 min.

Rok 2017

HBO nedeľa 18. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC