Film / seriál

Miniséria Vianočná koleda

Vianočná koleda – fantasy miniséria
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ak ste ochotní podstúpiť intímnu inšpekciu ľudskej duše záhrobnými silami, môžete sa vydať na očistnú cestu poznania do čias viktoriánskeho Londýna.

Poviedka Vianočná koleda patrí k najčítanejším textom Charlesa Dickensa. Toto dielo, ktoré definovalo modernú podobu vianočných sviatkov, si našlo nespočetnekrát cestu na filmové plátno aj televízne obrazovky jednoducho preto, že ho ľudia milujú.

Nové spracovanie klasického námetu sa od predchádzajúcich zásadne líši. Réžie trojdielnej minisérie sa totiž ujal špecialista na horory a akčné drámy Nick Murphy (The Mist, Nightflyers, Posledné kráľovstvo) a na výsledku je to vidno. Príbeh potemnel a treba konštatovať, že nie je v žiadnom prípade určený deťom. Z pôvodnej poviedky o mrzutom, hrabivom a necitlivom Ebenezerovi Scroogovi, ktorého počas Štedrého dňa navštívi jeho zosnulý spoločník Marley a potom traja duchovia Vianoc, aby sa ho pokúsili napraviť, tvorcovia využili základný dejový rámec a mená hlavných postáv. Aj v tomto spracovaní je Ebenezer prvým duchom prenesený do čias svojho detstva, druhý duch ho nechá nahliadnuť do ťaživých rodinných pomerov pisára Cratchita a tretí mu predstaví desivú víziu budúcnosti, pokiaľ sa nezmení. V tomto bode ale podobnosti s pôvodnou predlohou končia a tvorcovia seriálu naďalej rozvíjajú podstatne drastickejšiu verziu príbehu, ktorá v sebe kombinuje prvky psychologického thrilleru, sociálnej drámy i čistokrvného hororu.

Darčeky neexistujú. Darček je vždy iba dlh, síce nepísaný, ale dlh.

Starý mrzút Scrooge, ktorý v origináli šetrí na iných, rovnako ako na sebe, už nie je tá poľutovaniahodná figúrka dobrovoľne živoriaca v zatuchnutej barabizne v jednej zo zapadnutých londýnskych uličiek, ale elegantný päťdesiatnik obývajúci výstavný palác. Je to úspešný podnikateľ, ktorý kráča životom doslova cez mŕtvoly. Presvedčený, že bezohľadnosť je vlastnosť prirodzená všetkým ľuďom, sa nezastaví pred ničím. Neváha polemizovať ani s duchmi, ktorí sa snažia prebudiť súcit v jeho zmŕtvenom srdci. To sa zdá byť nemožné, keď aj Vianoce chápe ako pretvárku, keď „ľudské beštie na jediný deň v roku predstierajú, že nie sú len beštie“. Sled darebáctva a zločinov, ktoré má na svedomí a s ktorými je teraz nemilosrdne konfrontovaný, kontrastuje s dobrotou a láskavosťou ľudí, ktorí ho obklopujú. Tí, hoci hmotne chudobní, sú bohatí priateľstvom, láskou a hrejivou vzájomnosťou.

Treba podotknúť, že Guy Pearce, ktorý sa ujal úlohy Ebenezera Scroogea, je mimoriadne presvedčivý zloduch. Jeho metodická a zlovoľná povaha je zdrojom väčšej hrôzy ako všetky záhrobné bytosti, s ktorými sa stretne. Ako už býva v prípade britských seriálov z viktoriánskej doby zvykom, vizuálna stránka je dovedená k dokonalosti. Londýn tej doby v sebe snúbi malebné uličky aj špinavé zákutia, veselý ruch trhovísk i biedu zapadnutých dvorov. Nehovoriac o špeciálnych efektoch, ktoré neohromia počtom, ale starostlivým a nápaditým prevedením, pozri topenie Cratchitovho synka pred zrakmi Scroogea v ľadových vodách rybníčka.

Je otázka, či Scrooge dokáže vyjsť zo svojej sebeckej samoty. Ale sú Vianoce, tak dúfajme, že napriek všetkým hrôzam, ktoré v živote napáchal, existuje nádej pre neho i všetkých jemu podobných.

Guy Pearce 

Jeden z najvyťaženejších hercov súčasnosti sa síce narodil v Anglicku, ale od svojich troch rokov vyrastal v Austrálii. Od detstva sa zaujímal o herectvo, neskôr aj o kulturistiku. Po skromných začiatkoch v televíznych seriáloch a nezávislých filmoch prerazil rolou transvestitu vo filme Dobrodružstvá Priscilly, kráľovnej púšte. Odvtedy ide z jednej roly do druhej, od kultového filmu Memento cez úlohy vo filmoch Gróf Monte Christo, Votrelec: Covenant po seriál Mare z Easttownu.

Vianočná koleda 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Nick Murphy

Scénár Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns

Obsadenie Guy Pearce, Andy Serkis, Stephen Graham, Joe Alwyn, Vinette Robinson, Jason Flemyng, Charlotte Riley

Dĺžka 58 min.

Rok 2019

HBO pondelok 20. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC