Film / seriál

Pasažieri

Pasažieri
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Čo robiť, keď máte sami pre seba luxusnú vesmírnu loď, ale ste na nej hore úplne sami? Zobudíte si spoločnosť? A  ako jej to potom vysvetlíte?

Jim má proste smolu. Tešil sa na nový život: zaplatil si lístok na palube intergalaktickej lode Avalon, ktorá vezie na planétu Homestead II päť tisíc kolonistov. Lenže na Avalone došlo pri prelete pásom asteroidov k poruche a rozhodené systémy zobudili Jima z hibernácie o deväťdesiat rokov skôr. Uložiť sa späť do dlhotrvajúceho spánku už nemôže. Čo ďalej?

Scenár sci-fi romance Pasažieri ležal dlhé roky ladom – podobne ako jeho hrdinovia. Menil sa rozpočet (od relatívne skromných 35 miliónov dolárov po 110) aj obsadenie (uvažovalo sa aj o Keanovi Reevesovi a Emily Blunt), ale minimalistické jadro príbehu zostávalo rovnaké – a rovnako jednoduché. Prvá časť: v perfektne vybavenej rakete, vlastne malom meste, máte všetko dostupné pohodlie. Za ako dlho vás omrzí, keď si ho môžete užívať len sami? Druhá časť: prekonáte morálnu dilemu, zobudíte do osamelej existencie ešte niekoho, a vlastne ho tak pripravíte o jeho vysnívaný život? A koho si vyberiete?

sky20-pasazeri-1.jpg

Tretiu časť sa nepatrí prezrádzať, ale už z vizuálov filmu je evidentné, že Jim (sympatický Chris Pratt) samotu nevydrží a za spoločníčku si vyberie krásnu spisovateľku Auroru (Jennifer Lawrence). A vizuály sú tiež to, čo zaujme na Pasažieroch najskôr. Loď Avalon je impozantným futuristickým komplexom s ulicami a námestiami, funkčne postavenými kajutami, minimalisticky koncipovanými spoločnými priestormi i dizajnovými vychytávkami, ako starosvetsky navrhnutý bar s roztomilým robotickým barmanom alebo bazén s výhľadom do medzihviezdneho priestoru. Jim si všetky možnosti areálu od luxusných reštaurácií cez telocvične až po výlety von z lode užíva niečo vyše roka, než ho samota definitívne premôže. Zábavná i k premýšľaniu nútiaca štúdia mechanizmov ľudskej osamelosti v prvej časti filmu má presah v podobe vtipného aj desivého motívu totalitného prostredia, kde sa myslí na všetko ľudské pohodlie – ale už nie na nejakú slobodnú vôľu.

S príchodom Aurory sa potom rozohráva pôvabná komorná dráma o dvoch cudzincoch, ktorí sú vrhnutí do vzájomného vzťahu. Sledovať klíčiace sympatie je tu rovnako zábavné ako v najlepších romantických komédiách. A vzhľadom na to, že Pasažieri majú naozaj veľmi limitovaný počet postáv a prostredí, je potrebné scenáristovi Jonovi Spaihtsovi zložiť poklonu, že tieto obmedzenia využil kreatívne.

sky20-pasazeri-2.jpg

Ďalším tvorivým hrdinom filmu je elitný kameraman Rodrigo Prieto (spolupracovník Martina Scorseseho a Alejandra Gonzáleza Iñárritua), ktorý dokáže digitálnym interiérom vtlačiť životnosť a uveriteľnosť. Pôvodom nórsky režisér Morten Tyldum potom dokazuje, že vie charakterovú „chémiu“ rozprúdiť nezávisle na prostredí – ako to predviedol už v civilných Kamošoch (2003) zo súčasného Nórska alebo v oscarovom retre Kód Enigmy (2014) z Anglicka 50. rokov. Vynikajúce herecké výkony Jennifer Lawrence a Chrisa Pratta má potom divák v tak vyberanom tvorivom tíme brať pomaly ako samozrejmosť, čo by bolo hrubé nedocenenie: hlavne Lawrence potvrdzuje status jednej z najlepších herečiek svojej generácie. V tretej časti Pasažierov dôjde k niečomu, čo ďaleko presiahne životy oboch hlavných hrdinov. Na rozuzlenie jednoduchej, ale šikovne vystavanej existenciálnej zápletky si divák musí počkať – skoro deväťdesiat rokov.

Aj stovky svetelných rokov ďaleko od Zeme vykresáva medziľudská „chémia“ strhujúce drámy. Komorný scenár sa skvele dopĺňa s luxusnými vizuálmi

Sami a ďaleko

Solaris

Ruský klasik pomalých filozofujúcich filmov Andrej Tarkovskij občas zavítal aj do revíru sci-fi. V adaptácii predlohy Stanislava Lema vysiela ovdoveného psychológa Krisa na vesmírnu stanicu obiehajúcu planétu, ktorá dokáže zhmotňovať ľudské spomienky.

Sunshine

Slnko umiera. Jediný spôsob, ako zachrániť život na Zemi, je „reštartovať“ hviezdu jadrovou náložou s veľkosťou Manhattanu. Posádka vesmírnej lode Icarus 2 musí ďaleko od domova riešiť technické problémy, stratu spojenia so Zemou, a hlavne nečakané stretnutie s predchádzajúcou expedíciou, ktorá kedysi zmizla bez stopy.

WALL-E

Titulným hrdinom animovaného filmu od štúdia Pixar je upratovací robot, ktorý vytrvalo čistí Zem aj stovky rokov po tom, čo ju ľudstvo opustilo. Zapozerá sa do sofistikovanej robotky Eve, s ktorou potom musí prekabátiť autopilota vesmírnej lode, a prinútiť tak jej pasažierov, aby znovu kolonizovali Zem.

Interstellar

V epickom sci-fi Christophera Nolana prekonáva časopriestorové bariéry najsilnejšia sila v celom vesmíre – láska. Ľudstvu hrozí vymretie a prežiť môže len na inej planéte. K nej vyráža pilot NASA Cooper, ktorý sa kvôli tomu musí rozlúčiť s milovanou dcérou. Stretne sa s ňou na najnečakanejšom z miest.

Pasažieri

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Morten Tyldum

Scénár Jon Spaihts

Obsadenie Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Aurora Perrineau, Kimberly Battista, Julee Cerda

Dĺžka 116 min.

Rok 2016

HBO streda 27. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC