Film / seriál

Nový pápež

Nový pápež
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pápeža Pia XIII. vystrieda umiernený Ján Pavol III. Ten ale skrýva mnohé tajomstvá a Pius XIII. tiež ešte nepovedal posledné slovo. Seriál Nový pápež režíruje rovnako ako Mladého pápeža Paolo Sorrentino.

Obľúbený seriál Mladý pápež s Judeom Lawom v úlohe najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi mal byť pôvodne jednorazovou sériou, ale jeho úspech si vynútil pokračovanie s názvom Nový pápež. O jeho natočení sa rozhodlo už v októbri 2016, teda sotva pár týždňov po uvedení prvej epizódy pôvodného seriálu. Výroba druhej série trvala od jesene 2018, zatiaľ čo tá prvá sa produkovala takmer tri roky.

Ďalšia várka intríg okolo pápežskej stolice

Novým pápežom je sir John Brannox, umiernený, očarujúci a sofistikovaný anglický aristokrat, ktorý prijme meno Ján Pavol III. Predchádzajúci pápež Pius XIII. je totiž od konca minulej série v kóme. Brannoxa na trón dosadí mocný kardinál štátny sekretár Voiello, ktorého snaha ovládať Pia XIII. sa ukázala byť do značnej miery fatálna. Ani s Brannoxom však kardinál neurobí žiadne terno: nový pápež pod zdanlivo dokonalou fasádou skrýva mnohé slabiny a tajomstvá. Čoskoro si tiež uvedomí, aké ťažké bude nahradiť svojho charizmatického a význačného predchodcu, ktorý svojou konzervatívnou líniou síce mnohých vatikánskych mocných zaskočil, ale zároveň si medzi prostými veriacimi získal obrovskú obľubu. A keď Pius XIII. začne zo svojho nemocničného lôžka vysielať podivné správy, stane sa v očiach mnohých dokonca modlou.

Voiello sa medzitým zo všetkých síl snaží spravovať cirkev sužovanú nielen škandálmi, ktoré by mohli všetkým popredným predstaviteľom zlomiť väz, ale aj hrozbami zvonku. Ukáže sa, že niektoré postavy známe už z Mladého pápeža ako Sofia a Esther sú úplne iné, než sa mohlo zdať, zatiaľ čo iné pokračujú v zavedenej línii: napríklad kardinál Gutierrez aj naďalej bojuje so svojimi vnútornými rozpormi.

V úlohe Pia XIII., občianskym menom Lennyho Belarda, sa vracia Jude Law, ktorý sa v postave už minule dokonale našiel: poňal prvého pápeža amerického pôvodu a niekdajšieho arcibiskupa newyorského ako mladého a šarmantného muža, ktorý sa však ukáže byť najzáhadnejším a najkomplikovanejším pápežom vôbec. Dokáže byť prefíkaný a zároveň naivný, ironický i pedantský, melancholický i bezcitný, rešpektuje históriu a pritom hľadá nové cesty – a v mnohých rozhodnutiach a činoch ho definuje trauma z detstva. Postavy podobne „nečitateľného“ Jána Pavla III. sa ujal John Malkovich, na obrazovky sa potom vracajú Silvio Orlando (Voiello), Cécile de France ako šéfka marketingu Svätej stolice Sofia alebo Ludivine Sagnier ako Esther, významná manželka jedného z členov Švajčiarskej gardy. Ďalšiu výraznú ženskú postavu v prostredí ovládanom tradične mužmi má stvárniť Sharon Stone.

Režisér a jeden zo scenáristov Paolo Sorrentino sa tradične skôr ako na príbehy sústredí na vytváranie atmosféry a pompéznych vizuálov. V prvých traileroch Nového pápeža napríklad ukazuje, ako sošný Jude Law v miniatúrnych bielych slipoch kráča v spomalenom zábere po pláži medzi dievčatami v plavkách s volejbalovými loptami. Možno teda predpokladať, že aj Nový pápež bude rovnako ako jeho predchodca zmesou temnej drámy, melodrámy, čiernej komédie, satiry na spoločenské inštitúcie a škeriacej sa frašky.

Paolo Sorrentino

Filmár z Neapola sa cez rad filmov uvádzaných na festivaloch prepracoval k zatiaľ najväčšiemu triumfu svojej kariéry – opulentnému dielu Veľká nádhera, ktoré získalo Oscara, Zlatý glóbus a cenu BAFTA za najlepší neanglicky hovorený film. Úspech slávil aj so satirou Mladosť.

Zaujímavosti

Nový pápež mal premiéru na prestížnom festivale v Benátkach, kde boli tento rok mimo súťaž premietnuté dva diely. Vôbec prvým seriálom, ktorý sa do oficiálneho výberu Benátok kedy dostal, bol pred tromi rokmi Mladý pápež.

V Novom pápežovi má mať nemalú úlohu aj hudobník a herec Marilyn Manson. Podľa fotiek by mal hrať rockera s podobne výstredným imidžom, aký na pódiu sám používa.

Pozrite si aj

Máme pápeža!

Z trochu odľahčenejšieho súdka! Z dielne režiséra Nanniho Morettiho pochádza komediálna dráma o tom, ako Vatikán oslavuje nového pápeža. Lenže cesta k jeho zvoleniu nebola vôbec jednoduchá, po smrti doterajšej hlavy cirkvi sa totiž jeho ďalší nástupca tvrdohlavo odmieta ujať svojej úlohy. Nikomu ale nechce povedať prečo, a tak je do Vatikánu povolaný psychiater, aby budúcemu nositeľovi rybárskeho prsteňa pomohol sa na jeho úlohu pripraviť. Máme pápeža!

Nový pápež

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Paolo Sorrentino

Scénár Paolo Sorrentino

Obsadenie Jude Law, Javier Cámara, Cécile De France, Kika Georgiou, Massimo Ghini, Henry Goodman, Mark Ivanir

Dĺžka 10 × 60 min.

HBO utorok 14. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC