Film / seriál

Muži v čiernom štvrtýkrát – Óda na svetové priemerno

Akčná komédia Muži v čiernom: Globálna hrozba
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ale veď už to počujeme. Hovoríte, že vtipy sú povrchné. Že to oproti predchádzajúcim dielom už nie je ono. Že je tam priveľa nútenej ženskej emancipácie. Že to nesedí z hľadiska technológie. A že je to béčko s veľkým rozpočtom. To je všetko fér, ale na druhú stranu…

Nakoniec tomu dáte 52 percent na ČSFD. A ja sa vás pýtam: Kedy ste naposledy uvarili perfektnú večeru s tromi chodmi, hodnú reštaurácie Four Seasons? Pravdepodobne to už bude veľmi dlho, všakže? A pritom jete každý deň. Niektoré jedlá sú rýchle sústo na zaplácnutie, niektoré sa ukuchtia s priemernou starostlivosťou, pretože ste proste hladný a niektorým sa venujú hodiny varenia, pretože sa to hodí k tej ktorej príležitosti. Každé takéto jedlo má svoje miesto a úlohu.

Ak hľadáte super film na popoludnie, práve ste ho našli. je pastvou pre oko, prevedie vás s pomocou solídne zahraných charakterov po celom svete

Keď pôjdete do Potrefenej husi a budete očakávať špičkovú gastronómiu a kulinársky „superzážitok“, budete sklamaní. Tam sa totiž ľudia chodia (obstojne) najesť. Za odmenu, že sa nebudete hnevať, že sa s tým kuchár moc nebabral, vám to predá relatívne lacno. Je to taká vzájomná dohoda. Pri filmoch ale, zdá sa, to takto nefunguje.

Nie som Bond. James Bond

Keď sa človek pozrie na hodnotenie týchto Mužov v čiernom, má pocit, že sa tvorcovia asi sekli. Takáto legendárna trilógia a také zbabrané pokračovanie? Kde sa stala chyba? Dovoľujem si tvrdiť, že u divákov. Už podľa traileru bolo zrejmé, o aký film pôjde. Chcete niečo hypnotické? Pustite si Sorrentina. Chcete precíznu akciu? Agent 007 k vašim službám. Chcete prvotriednu komédiu? Odpoveďou bude čokoľvek od Judda Apatowa. Chcete milý film, ktorý neurazí a nenadchne, taký ten večerný, nenáročný, pokojný film, pri ktorom si môžete zavolať s kamarátmi, bez toho aby ste stlačili pauzu, masáž za dve stovky, ktorá vám život nezmení, ale je jednoducho príjemná? Muži v čiernom: Globálna hrozba sú presne takým filmom.

Tvorcovia vedia

Filmári na tej úrovni, na ktorej musíte byť, aby ste točili Mužov v čiernom, dobre vedia, ako urobiť skvelý film. Nechýba im zručnosť ani sebareflexia. Taktiež dobre vedia, že v prípade posledných Mužov v čiernom sa už nerobí umenie, ale solídny film, ktorý zarobí peniaze, vykúzli veľa ľuďom úsmevy na tvárach, urobí sa z neho pár internetových mémov a bude to. Dovoľujem si tvrdiť, že tento cieľ Muži v čiernom dosahujú úplne excelentne. Recenzia zlostiaca sa, že sa film nepodaril, je recenzia zlostiaca sa, že Škoda Octavia nie je luxusné auto. No nie je. Ale o to tu predsa nejde.

Je to dobré, vážne

Režisér Gary Gray nám v minulosti priniesol precízneho Ctihodného občana či parádnu Lúpež po taliansky. Pri Mužoch v čiernom si krásne oddýchol a vďaka nemu je film príjemný, celistvý zážitok. Scenárista Matt Holloway napísal napríklad geniálny scenár Iron Mana, ktorého hlášky dostali Roberta Downeyho juniora späť na výslnie. V prípade Mužov v čiernom na papier dostal veľmi slušnú prehliadku dialógov, ktoré z vás dostanú uchechtnutie, úsmev a snáď aj nejakú tú slzu. 

Chrisovi Hemsworthovi, ktorý exceloval v Rivaloch alebo V srdci mora, to v Mužoch v čiernom pristane, je vtipný, uveriteľný a vďaka jeho neprehliadnuteľnej charizme sa na neho aj dobre pozerá. Kameraman Stuart Dryburgh… no, tam asi nemajú čo vytknúť ani tí najzarytejší hateri – po technickej stránke je film precízny, od hudby cez kameru až po vizuálne efekty.

Zaujímavosť

Agent H hraný Chrisom Hemsworthom vo filme bojuje s kladivom – jasný odkaz na jeho úlohu Thora v MCU.

Pozrite si aj

Muži v čiernom

Predchádzajúce diely – hoci sa jedná o podstatne rozdielnejšie pojaté filmy, rozprávajú o rovnakom svete, a ako už to tak býva, posledný diel si užijete najlepšie, keď poznáte tie predchádzajúce.

Rýchlo a zbesilo

Prakticky ktorýkoľvek diel. Tieto filmy sú na podobnej úrovni – skvele pobavia, sú precízne remeselne odvedené, nijako vaše mozgy nezahltia dôležitými témami, proste oddychovka na svetovej úrovni.

Muži v čiernom: Globálna hrozba

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60,6 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia F. Gary Gray

Scénár Matt Holloway, Art Marcum

Obsadenie Rebecca Ferguson, Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Emma Thompson, Rafe Spall, Andy Beckwith

Dĺžka 107 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 15. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC