Film / seriál

Len blázon sa z vojny nezblázni

Len blázon sa z vojny nezblázni
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Slávna protivojnová absurdita o „nepriestrelnom“ vojenskom nariadení Hlava 22 sa dočkala nového spracovania v podobe šesťdielnej minisérie na HBO. Medzi režisérmi a obsadením figuruje George Clooney.

Je to úplne na hlavu. Člen posádky bombardovacieho lietadla sa z vojnového nasadenia nemôže dostať na základe psychických problémov – pretože netúžiť po tom, aby po človeku strieľali nepriatelia zo vzduchu aj zo zeme, je predsa prejav úplne zdravého rozumu. Aspoň tak to hovorí Hlava XXII, vojenské nariadenie, podľa ktorého je pomenovaná aj kniha Josepha Hellera, prvýkrát vydaná v roku 1961.

Jeden z najslávnejších protivojnových románov 20. storočia je rozprávaný zložitou formou: strieda uhly pohľadu, obratne nerešpektuje chronológiu a sprvu pomerne odľahčené tragikomické ladenie necháva postupne nasakovať krvou a temnými výjavmi. Literárne dielo prvýkrát previedol na plátno v roku 1970 režisér Mike Nichols (Kto sa bojí Virginie Woolfovej?, The Graduate, Silkwood), pričom sa mu pre komplikovanú rozprávaciu štruktúru podarilo nájsť aj adekvátny filmový výraz.

Netúžiť po tom, aby po človeku strieľali nepriatelia, je predsa prejav úplne zdravého rozumu

K predlohe sa teraz vrátila televízna sieť Hulu, ktorá sa s dvojicou austrálskych scenáristov Lukeom Daviesom (vzťahové filmy Beautiful Boy či Candy) a Davidom Michôdom (svoju gangsterku Kráľovstvo zverstiev pomohol amerikanizovať do seriálu Animal Kingdom) dohovorila na spracovaní príbehu v šesťdielnu minisériu. Michôd ju mal pôvodne aj režírovať, ale nakoniec dal prednosť natáčaniu vlastného celovečerného filmu. Na jeho miesto nastúpil George Clooney, ktorý na palubu prizval aj svojho častého spolupracovníka Granta Heslova, spolu s ktorým sa ujal aj časti producentského bremena. Clooney mal tiež pôvodne hrať dôležitú postavu zlodušského plukovníka Cathcarta, ale kvôli pracovnému vyťaženiu sa nakoniec obsadil do menšej úlohu Scheisskopfa; Heslov hrá chápavého doktora Daneeka. Všestranne talentovaní Clooney aj Heslov zároveň každý režírujú po dvoch epizódach. Zvyšné dve si vzala na starosť nemenej nadaná kameramanka Ellen Kuras, ktorá spolupracovala napríklad s Michelom Gondrym na Večnom svite nepoškvrnenej mysle alebo s Jimom Jarmuschom na poviedkovom filme Káva a cigarety.

Hlavného hrdinu, príslušníka 256. bombardovacej perute letectva americkej armády kapitána Yossariana, stvárnila vychádzajúca hviezda Christopher Abbott. Yossarian je počas spojeneckého dobývania Talianska v roku 1944 nasadený na ostrove Pianosa, odkiaľ lieta na misie bombardérom B-25. Aby sa z ostrova dostal domov, musí absolvovať tridsať, päťdesiat, nie, neľudských osemdesiat letov, pretože veliteľ Cathcart počet misií neustále zvyšuje. Yossariana síce desí, že ho chcú zostreliť tisícky ľudí, ktoré pritom v živote nevidel, ale ešte väčšiu paranoju a hrôzu v ňom vzbudzujú absurdné pomery panujúce vo vlastnej armáde. Vojak prežíva pomocou kombinácie divokých stratégií, medzi ktoré patria neustále hlásenia sa na maródku s údajnou žltačkou alebo snívanie o úteku do neutrálneho Švajčiarska. S kamarátmi a spolubojovníkmi, ktorých však postupne ubúda, tiež zabíja čas, ako sa dá – s alkoholom, prostitútkami a vymýšľaním blbostí.

Christopher Abbott

Začínal na menších divadelných scénach v New Yorku. Výraznejšie o sebe dal vedieť rolami v dráme Martha Marcy May Marlene a v seriáli Girls, vlani sa blysol úloh astronauta Davida Scotta vo filme Prvý človek. Rád delí svoj čas medzi divadlo, televíziu, nezávislé filmy aj komerčnejšie projekty.

Zaujímavosti

Autor predlohy Joseph Heller by Hlavu 22 nikdy nenapísal, keby predtým nečítal Haškovho Švejka. Aspoň to vraj tvrdil českému spisovateľovi Arnoštovi Lustigovi, keď sa spolu stretli.

Heller v druhej svetovej vojne absolvoval od mája do októbra 1944 šesťdesiat bombardovacích letov. Potom mu trvalo deväť rokov, kým v sebe zážitky spracoval natoľko, aby o nich dokázal písať.

Pozrite si aj

Hlava 22

Rovnomenný film z roku 1970, v ktorom si zahral rolu aj obľúbený spevák z hudobného dua Simon & Garfunkel, Art Garfunkel, sa drží na špici najrôznejších rebríčkov hodnotenia filmov už takmer päťdesiat rokov. Takže ak vám absurdný svet postavený v hlave Josepha Hellera (ale až desivo reflektujúci skutočnosť) bude po pozretí Clooneyovho seriálu chýbať, nemusíte zúfať.

Hlava 22

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Ellen Kuras, Grant Heslov, George Clooney

Scénár Luke Davies, David Michôd

Obsadenie Christopher Abbott, Kyle Chandler, Rafi Gavron, Graham Patrick Martin, Lewis Pullman, Austin Stowell, George Clooney

Dĺžka 6 × 45 min.

HBO štvrtok 4. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC