Film / seriál

Ľadová jazda 5

Ľadová jazda 5
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pamätáte sa na animovaných hrdinov mamuta Mannyho, šabľozubého tigra Diega a leňochoda Sida? Zažili toho spolu už veľa, ale nikdy nečelili takému nebezpečenstvu ako teraz. Veverička Scrat, ktorá sa stále snaží ukoristiť svoj vytúžený žaluď, totiž priženie na Zem hrozbu skazy. A práve ústredná trojica jej môže zabrániť.

Doba ľadová prišla do kín prvýkrát už pred 15 rokmi a bola jedným z prvých celovečerných animákov, pri ktorých sa nasmiali nielen deti, ale aj ich dospelý sprievod. Režisér Chris Wedge bol zaň vtedy dokonca nominovaný na Oscara. Odvtedy však ubehlo celkom dosť času, vznikli ďalšie štyri pokračovania a aj tvorivý tím sa obmenil. Najnovší film z ľadovej série mal premiéru vlani a má podtitul Mamutí tresk. Obľúbené postavy zostávajú, nejaké dokonca pribudli, a na svoje si prídu aj milovníci science fiction.

Pôvodne okrajová postava veveričky Scrat, ktorá bavila divákov tým, ako sa naháňala za žaluďom a spôsobovala pri tom všemožné katastrofy, hrá v piatom diele dosť dôležitú úlohu. Veverička je totiž počas svojho nekonečného honu vystrelená do vesmíru a tam tak nejako omylom zapríčiní, že sa na našu milovanú Zem rútia obrovské asteroidy. Keby naozaj všetky prešli cez atmosféru a dostali sa až na zemský povrch, bol by s naším svetom zrejme amen – teda minimálne s niektorými živočíšnymi druhmi. Len si spomeňme na dinosaury. Našťastie sa však hrozba dá ešte odvrátiť. Podľa legendy by kľúčom mohla byť Geotopia, bájna komunita nesmrteľných tvorov, ktorí prežili predchádzajúce pády vesmírnych telies.

A kdeže je to science fiction, ktoré sme vám sľubovali? Celý príbeh okolo veveričky Scrat je totiž jednou veľkou paródiou na kultové sci-fi filmy. Pozornému divákovi neujdú narážky na Votrelca (1979), Promethea (2012) alebo najmladšieho Marťana (2015).

Svoje miesto má v príbehu samozrejme aj láska, a to vo všetkých podobách. Leňochod Sid je smutný, že spriaznenú dušu ešte nenašiel, tu ju však konečne nájde – je ňou roztomilá leňochodka Brooke. Pôvodne drsný tiger Diego sa naopak už usadil a rád by mal potomkov so svojou milou Shirou. Tá však nevie, či je na materstvo pripravená. A mamut Manny už dávno vzťah má. S družkou Ellie sú skutočnými životnými partnermi a ich hlavnou starosťou je teraz dcéra Broskyňka, ktorá sa chce vydávať a vyletieť z hniezda. Síce sa teda Doba ľadová zdá ako film pre deti, každá generácia si v nej však nájde tému, ktorú práve rieši.

Výsadou väčšiny amerických animákov sú dabéri. V originálnom znení tak Shira hovorí hlasom Jennifer Lopez, Ellie zas nahovorila Queen Latifah a Bucka (priateľa ústrednej trojice) obľúbený britský herec a komik Simon Pegg. Ani v českom znení však neprídete skrátka. Prehistorickým zvieratám prepožičali hlas okrem iného napríklad Ota Jirák, Jiří Lábus, Martin Písařík, Jan Maxián alebo Oldřich Hajlich. Pesničku pôvodne od speváčky a skladateľky Jessie J v českej verzii naspievala Marta Jandová.

Asi každému je jasné, že často ďalšie a ďalšie diely úspešných sérií vznikajú len kvôli peniazom. Na druhú stranu, aj keď bola podľa väčšiny ľudí „jednotka najlepšia“, ani piaty diel vás nesklame. Teda ak hľadáte milý a zábavný film, pri ktorom sa deti pobavia a vy prinajmenšom nebudete trpieť.

Doba ľadová: Mamutí tresk

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,3 % Hodnotenie redakce

Réžia Mike Thurmeier, Galen T. Chu

Scénár Michael J. Wilson, Michael Berg

Obsadenie Stephanie Beatriz, John Leguizamo, Denis Leary, Adam DeVine, Queen Latifah, Ray Romano, Wanda Sykes, Chris Wedge, Roshon Fegan, Keke Palmer

Dĺžka 95 min.

Rok 2016

HBO streda 24. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC