Film / seriál

Konečne dobrá fantasy?

Fantasy seriál Jeho temná esencia – 2. séria
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď už zasvätiť veľa hodín života seriálu, nech to aspoň stojí za to. Tvorcovia Jeho temných esencií nenechali nič na náhode a vyberali len z toho najlepšieho. Evidentne im išlo o to vytvoriť legendu.

A keďže nechceli podceniť skutočne nič, začali námetom. Seriál je natočený podľa rovnomennej knižnej trilógie od Philipa Pullmana, autora, ktorý napísal napríklad megafilm Zlatý kompas. Spisovateľa, ktorého diela sú považované za špičku súčasnej imaginatívnej fikcie. V obsadení sa objavil napríklad Andrew Scott, ktorý je vždy stávkou na istotu. Prvú sériu režírovali Tom Hooper, muž, ktorý je zodpovedný za oscarovú Kráľovu reč, Otto Bathurst, režisér úplne prvého dielu kultovej série Čierne zrkadlo, a Euros Lyn, režisér skvelého Sherlocka. A to ešte zoznam nie je úplne úplný.

Zlý osud môže byť vašou najsilnejšou zbraňou

Bez kompromisov

Tvorba akéhokoľvek audiovizuálneho diela je zo začiatku tak trochu krokom do neznáma, existuje tam totiž toľko premenných, že to môže dopadnúť akokoľvek. Keď ale chcete vytvoriť niečo zapamätateľné, nie je múdre vsádzať na polovičatosti. Preto tá spomínaná prehliadka hviezdnych umelcov. Predlžovať ju ale nebudeme, hoci by sa pokračovať dalo. Keby sme sa totiž pustili do zoznamu kameramanov a hercov, ktorí, sú rovnako povestní, ako tie mená hore, ilustrácia našej pointy by mohla začať páchnuť nudou.

Takže o čom?

Videli ste ten Zlatý kompas? Svet, kde je plno mágie, temných síl, hovoriacich zvierat a podobne? Tak zhruba o podobnú expozíciu pôjde aj tu. Taká fantasy v modernom svete, ktorá je temná, a pritom detská. Hrozivá, ale pritom stále sympaticky naivná. Dej sa točí okolo Lyry, chrabrej slečny, ktorá prišla z iného sveta a teraz odhaľuje zloduchov unášajúcich deti a kujúcich plán na ovládnutie neporaziteľnej moci. Lyra cestuje skrz paralelné svety a presekáva sa protivníkmi s odvážnosťou síce bláznivou, ale zábavnou na sledovanie.

Prečo to pozerať…

…keď seriálov je všade mraky. Keď žáner fantasy tak trochu vyvanul, potom, čo bol prebudený pred takmer dvadsiatimi rokmi nepokoreným Pánom prsteňov a potom devalvovaný projektmi, ako Narnia, Súmrak, Eragon a podobne. Prečo to pozerať, keď boli diváci už toľkokrát sklamaní a podobným projektom pomaly prestali veriť. Najmä potom, čo dostali smrtiacu ranu v podobe dekády očakávanej filmovej adaptácie knihy Artemis Fowl, diela, ktoré je všeobecne hodnotené okolo dvadsať percent?

Pretože sa tvorcovia poučili

Okrem toho, že je to z dielne HBO a okrem toho zoznamu slávy na začiatku – ono je to naozaj dosť podobné tomu spomínanému Zlatému kompasu. Ten ale nedopadol komerčne, ani divácky úplne dobre, čo je pre Jeho temné esencie paradoxne výhoda. Kritika divákov bola bolestivá, ale konkrétna, takže sa tvorcovia mali z čoho poučiť. A preto nie je prekvapením, že rozdiely sú aj napriek jasnej podobnosti zrejmé – viac hĺbky, menej plochosti a trápnej naivity, menej prvoplánovej páčivosti a viac charakteru.

Dafne Keen

Asi ju nepoznáte, zatiaľ toho až tak veľa nenakrútila. Ale zase má ešte len pätnásť. Pred tromi rokmi sa objavila v Loganovi, a od tých čias až na Jeho temné esencie nič. Projekty si totiž vyberá starostlivo, evidentne sa chce už od mladého veku zapísať ako áčková herečka, ktorá nerobí úkroky stranou. Odporúčame sledovať jej kariéru pozorne.

Jeho temné esencie / 2. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Jamie Childs, Otto Bathurst, Tom Hooper, Euros Lyn, Dawn Shadforth, William McGregor

Scénár Jack Thorne

Obsadenie Kit Connor, Dafne Keen, Andrew Scott, Ian Peck, Ruta Gedmintas, David Suchet, Robert Emms

Dĺžka 8 × 60 min.

Rok 2019

HBO utorok 17. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC