Film / seriál

Kniha džungle – listovanie stránkami nádherného sveta

Postavy z Knihy džungle
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Dobrodružstvo chlapca Mauglího, ktorého vychovávajú vlci, patrí k najkrajším literárnym dielam vôbec a bolo niekoľkokrát úspešne sfilmované. Asi najslávnejšiu adaptáciu z roku 1967 má na svedomí štúdio Walt Disney. To tento rok prišlo s ďalším filmovým spracovaním príbehu.

Poďme si na úvod pripomenúť slávnu knihu spisovateľa Rudyarda Kiplinga: Mauglí žije spokojným životom v indickej džungli s vlkmi. Náhle sa však objaví zlý tiger Šer Chán, ktorý má zlú skúsenosť s ľuďmi, a preto považuje Mauglího za hrozbu. Mauglí už preto nie je v džungli ďalej vítaný.

Ku smútku svojej vlčej „rodiny“ svoj domov opúšťa a vydáva sa na dobrodružnú výpravu, na ktorej okrem okolitého sveta lepšie spoznáva aj sám seba. Na ceste ho sprevádza dobrosrdečný medveď Balú a prísny panter Bagíra. Pri svojom putovaní sa stretáva aj so zákerným pytónom Kaa, ktorý svojím uhrančivým hlasom aj pohľadom ľudské mláďa fascinuje, alebo orangutaním kráľom Louieom, ktorý od Mauglího vyzvedá tajomstvo červeného kvetu čiže ohňa. Animované postavy vo filme sú nahovorené hereckými osobnosťami prvej triedy – Bill Murray svoj hlas prepožičal medveďovi Balúovi, Ben Kingsley sa predstavuje ako Bagíra, Idris Elba ako Šer Chán, Lupita Nyong'o ako Rakša, Scarlett Johansson svojím hlasom oživila pytóna Kaa, Christopher Walken zase kráľa Louiea, ktorý je tu stvárnený tak, že vám najviac zo všetkého pripomína slávneho King Konga. Najžiarivejšou hviezdou filmu je však jednoznačne samotný Mauglí. Toho stvárnil newyorský chlapec Neel Sethi. Vzišiel z náročného a dlhého konkurzu, ktorý sa konal v mnohých krajinách po celom svete, čo sa bez diskusií oplatilo. Uvidíte, ako skoro si vás svojím jedinečným a bezprostredným čarom okamžite získa a fandíte mu od prvej sekundy, len čo sa objaví na plátne.

Veľké očakávania vzbudzovala samozrejme tiež výtvarná stránka filmu. Tú vytvoril tím špičkových expertov zo spoločnosti Moving Picture Company, ktorí sa v minulosti podieľali napríklad na filmoch ako Avatar, Pí a jeho život alebo Gravitácia. Treba povedať, že animátori rozhodne nesklamali a podarilo sa im vytvoriť skvostné predstavenie, ktoré miestami skutočne berie dych. Tento úchvatný svet, v ktorom tvorcovia venovali stopercentnú pozornosť každému detailu, vás ľahko pohltí a nebude sa vám z neho chcieť odísť. Ide vlastne o podobný efekt, ktorý sa naposledy podaril vytvoriť Jamesovi Cameronovi vo filme Avatar. Dodajme, že v podstate všetko, čo vidíte vo filme (až na ľudského predstaviteľa hlavnej úlohy), vzniklo v štúdiu.

Čo sa samotného rozprávania týka, je sympatické, že tvorcovia rešpektovali pôvodnú predlohu a nemali potrebu pridávať do rozprávania zbytočné odbočky a snažiť sa ho „vyšperkovať“ vlastným autorským vkladom. Zároveň sa im podarilo vybalansovať temnejšiu a tiesnivejšiu linku príbehu (je možné, že najmä menšie deti sa budú pri televízore trochu báť) s tou hravou a detsky naivnou.

Film je rozhodne jednou z udalostí roka, mimoriadne pútavým rodinným predstavením, v ktorom si každý nájde to svoje. Milovníci filmových trikov budú v extáze nad novými možnosťami 3D animácie, tí, čo sa radi dojímajú, si tu hneď niekoľkokrát poplačú. Nájde sa tu aj veľa iskrivých vtipov rovnako ako životné pravdy – príbeh je vlastne alegorickým podobenstvom o priateľstve, láske a pomoci, ale aj o náročnom a zložitom procese dospievania. A deti sa samozrejme budú skvelo baviť – napríklad pri chytľavej a pôvabnej pesničke Bare necessities, ktorú neodolateľným spôsobom spieva pohodár medveď Balú.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Kniha džungle

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,7 %
Foto HBO

Réžia Jon Favreau, Andy Serkis

Scénár Justin Marks podle předlohy románu Rudyarda Kiplinga

Obsadenie Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Christopher Walken

Dĺžka 106 min.

HBO nedeľa 25. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC