Film / seriál

Hriešny raj

Sci-fi seriál Westworld / tretia séria
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Predstavte si svet, v ktorom je všetko dovolené. Chcete si vyskúšať niekoho zabiť? Príďte do Westworldu!

Úžasný futuristický projekt mesta, v ktorom sa môžete ocitnúť na Divokom západe a zájsť si do saloonu na panáka, zaskočiť do vykričaného domu za ľahkými devami alebo si vyskúšať prácu na farme, bol ako zjavenie. Návštevníci sa len hrnuli. Hlavným lákadlom bola potom predovšetkým možnosť, splniť si akékoľvek želanie, a to beztrestne. Prajete si vraždu? Prosím, tu máte zbraň. Máte iné násilnícke sklony? Tu máte osobu a „pracujte“ s ňou, ako uznáte za vhodné. Chcete si užiť s manželom nejaké zakázané dobrodružstvo? Čokoľvek si prajete, sa tu môže stať skutočnosťou. A ako je to možné? Jednoducho, všetci obyvatelia Westworldu sú totiž androidi, dokonalé ľudské kópie, ktorým je každú noc vymazaná pamäť. A všetko by bolo nekonečne zaliate slnkom, keby si jedného dňa niektorí z nich nezačali spomínať…

Komplikovaný, ale nádherný svet

Tak rozohrala seriál Westworld prvá séria a do stredu diania zasadila Dolores (Evan Rachel Wood), postavu, ktorá zostala kľúčovou aj v nasledujúcich dvoch sériách. Westworld je úplne jedinečný futuristický seriál, ktorý nesie jasný „nolanovský odtlačok“. Tvorcovia tu miešajú brutálne scény s filozofickými dišputami medzi ľuďmi a strojmi. Aká je hodnota života? Aká je hodnota ľudského a aká umelého života? To sú otázky, ktoré prestupujú veľkou časťou seriálového deja. Nakoniec žiaľ zisťujeme, že sú na tom všetci rovnako, pretože rozhodujúcu úlohu hrajú predsa ako vždy peniaze. A tie koniec koncov stoja za celým svetom Westworldu. 

Westworld predstavuje nielen skvelú zábavu, ale poriadne vám tiež zavarí mozgové bunky
Čo ešte možno považovať za charakteristický rys Nolanovej ságy? Rozhodne nespočetne dlhý rad popkultúrnych referencií a tiež napríklad odkazov na antiku (bludiskom v pôdoryse obrovského areálu počínajúc a niektorými vzťahovými archetypmi končiac). K ďalším špecifikám seriálu patrí aj všeobecne známy fakt, že v prvých dvoch sériách sa radu fanúšikov aj kritikov zdalo, že je dej príliš komplikovaný. Občas si nielen postavy, ale hlavne diváci pripadali, ako keby prepadli králičou norou a ocitli sa v úplne neznámom a trochu šialenom svete. Túto „machuľu“ na inak dokonalom diele sa našťastie tvorcom v poslednej sérii podarilo odstrániť.

A teraz znovu a zrozumiteľne

Tretia séria totiž prichádza s úplne novým poňatím Westworldu, ktoré by bolo možné označiť ako akési tvorivé „zoštíhlenie“. Dej jednotlivých epizód je zrazu oveľa prehľadnejší a divák už toľko netápe, čo je repetícia, čo je sen a čo je skutočnosť. To ale neznamená, že by vymizli tie prvky, kvôli ktorým ste si seriál obľúbili. Aj naďalej sa môžete tešiť na popkultúrne narážky a na úplne fascinujúcu vizuálnu zložku seriálu. Ostatne, v tomto ohľade, sú všetky série úplne dokonalé. Nolanovi a jeho tímu sa podarilo dokonale spojiť western, thriller i sci-fi nielen na úrovni príbehu, ale aj obrazovej linky. Netrčia tu okato žiadne špeciálne efekty, naopak všetko pôsobí veľmi realisticky. Navyše tretia séria opúšťa „hypersexuálny“ vražedný park. A výprava za jeho hranice sa, ako sa zatiaľ zdá, darí. Všetko sa posúva ešte viac do budúcnosti, takže westernoví fanúšikovia budú trochu ochudobnení, ale budúcnosť ladená do štýlu 50. rokov minulého storočia tiež nie je márna. Malé upozornenie na záver, Westworld si rozhodne pusťte od prvej série. Je to totiž skutočne „plnotučný“ seriál v najlepšom slova zmysle.

Jonathan Nolan

Meno Jonathan Nolan predstavuje vo filmovom svete pojem. Okrem toho, že tvorí úplne originálne duo so svojím bratom Chrisom, venuje sa aj svojim vlastným projektom. Sám o sebe tvrdí, že má radšej „zákulisie“, a preto býva podpísaný skôr pod scenárom či réžiou. K jeho najznámejším projektom patrí Interstellar (2014) alebo Temný rytier (2008).

Zaujímavosť

Luke Hemsworth, starší brat Liama a Chrisa Hemsworthovcov, sa vracia v tretej sérii Westworldu ako dôstojník Ashley Stubbs.

Pozrite si aj

OA

Ďalší z ranku mysterióznych seriálov rozpráva príbeh Prairie, ktorá sa znenazdajky po rokoch objaví v rodnej dedine. Je celá pokrytá jazvami a netuší, čo sa s ňou deje. V čase zmiznutia bola totiž slepá a teraz odmieta zveriť svoj príbeh len tak niekomu.

Dark

Seriál z nemecko-britskej produkcie opäť tematizuje záhadné zmiznutie. Tentoraz v malej dedine zmizne malé dievča a podozrievať sa začnú všetci navzájom – susedia, rodiny, priatelia i nepriatelia. Postupne sa vynárajú fakty, ktoré objasňujú tridsať rokov starú záhadu.

Westworld / tretia séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Jonathan Nolan, Richard J. Lewis…

Scénár Jonathan Nolan, Lisa Joy…

Obsadenie Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Ed Harris, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Aaron Paul…

Dĺžka 8 × 56 min.

HBO streda 15. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC