Film / seriál

Fotografie zomrelých

Detektívny seriál Fotografie zomrelých

Fotografia predstavuje svojský druh umenia, dokáže navždy uchovať najrôznejšie okamihy, tie radostné aj tie oveľa menej príjemné.

Dnes je okrem bežného života neoddeliteľnou súčasťou aj kriminalistiky, pretože fotografie môžu zaznamenávať cenný dôkazový materiál. Ale ako sa vlastne fotografi stali súčasťou vyšetrovacích tímov? Odpoveď možno nájsť aj v šesťdielnej minisérii Fotografie zomrelých. Dramatický krimiseriál vás zavedie do 80. rokov 19. storočia, do viktoriánskeho Anglicka, kedy sa detektívi a vyšetrovatelia museli ešte stále spoliehať hlavne na svoj bystrý úsudok a vedecké i technické vymoženosti sa ešte len zavádzali do praxe.

Vtipná detektívka

Budete sledovať fotografa Brocka Blennerhasseta (Michael Smiley), írskeho čudáka, ktorý je v okolí vyhlásený svojou záľubou fotenia momentiek so zosnulými. Má svoj malý obchodík s ateliérom a zrejme by zostal výraznejšie nepovšimnutý, keby v Dubline nedošlo k niekoľkým záhadným vraždám. Do sveta dublinského podsvetia Blennerhasseta uvedie detektív Frederick Regan (Aidan O'Hare), ktorému sa pri vyšetrovaní veľmi hodia trochu morbídne vedomosti čudáckeho fotografa. A aby páni príliš nehĺbali o detailoch a niekam sa ich vyšetrovanie posúvalo, vo všetkom im asistuje energická Nancy (Eileen O'Higgins).

Táto nesúrodá trojica sa stane doslova hviezdnym dublinským vyšetrovacom tímom, ktorý v sebe spája deduktívnu bystrosť Sherlocka Holmesa, trochu arogancie a distingvovanosti ako z Poirota a energickosť aj nápaditosť slečny Marplovej. Seriál Fotografie zomrelých vás naozaj veľmi príjemne prekvapí nielen inteligentne napísanou detektívnou zápletkou, ale aj humorom. V tomto ohľade je úplne majstrovsky napísaná aj stvárnená postava Blennerhasseta. Michael Smiley si svoju úlohu čudáckeho fotografa musel naozaj užívať a jeho glosy a komentáre patria k perličkám seriálu. Podobne je na tom aj Eileen O'Higgins ako Blennerhassetova neter a asistentka, ktorá prekypuje závideniahodnou energiou, ale aj inteligenciou. Bola by škoda, keby zostali len pri fotení a ich vyšetrovací potenciál nikto neobjavil.

Unikátna dobová miniséria, ktorá nadchne všetkých milovníkov suchého anglického humoru

Šesťdielna miniséria (až je to škoda, že zatiaľ tvorcovia nepočítajú s viacerými sériami, no nikdy nehovor nikdy…) sa tak sústredí nielen na záhadné dublinské vraždy a podsvetie, ale aj na životy hlavných protagonistov. V mnohom sa nelíši od moderných detektívnych seriálov, ale všetko pôsobí oveľa atraktívnejšie vďaka historickým kulisám. Skoro by sme mohli povedať, že Dublin ešte nikdy nevyzeral tak atraktívne ako v tomto seriáli. Tvorcovia sa naozaj vyhrali a vyžívajú sa aj v tých najmenších detailoch, aby všetko pôsobilo autenticky. A tak preniknete aj do tajov fotografie a dozviete sa niečo o správnom svetle, nastavení clony, tajomstvách vyvolávania jednotlivých fotografií atď.

Navyše ak máte radi suchý anglický humor často si uťahujúci zo smrti a nebožtíkov, určite nenájdete lepší seriál ako tento. Vtipná miniséria je atraktívna hneď z niekoľkých dôvodov – jednak dobovými kulisami, jednak vtipným scenárom, a hlavne záhadnými vraždami.

Michael Smiley

Michael Smiley na svoju veľkú úlohu stále čaká. Rodák z Belfastu síce natáča filmy a seriály každoročne, ale v hlavných úlohách sa príliš neobjavuje. Zlom v jeho kariére predstavuje krimiseriál Luther (2010–2019). Zahral si však aj vo veľkovýpravných projektoch ako boli Kráľova priazeň (2008) či Rogue One: A Star Wars Story (2016).

Zaujímavosť

Fotografie zosnulých boli vo viktoriánskej dobe naozaj populárne. Ľudia si tak nechávali zvečniť na pamiatku svojich blízkych.

Pozrite si aj

Hříšní lidé města pražského

Kto by nepoznal inšpektora Vacátka, ktorý nedá pražskej galerke spať. Výborný český krimiseriál sa vracia do obdobia prvej republiky, kedy sa kradli klenoty, vraždilo sa z vášne a drobní zlodeji žandárov úctivo zdravili.

Gangy z Birminghamu

O tom, aké drsné dokáže byť gangsterské podsvetie, vás presvedčí výborný seriál z Birminghamu 20. rokov minulého storočia. Sága jednej rodiny, ktorá zasvätila život zločinu, patrí právom k seriálovým majsterštukom posledných rokov. 

Fotografie zomrelých

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Imogen Murphy, Craig David Wallace

Scénár Imogen Murphy

Obsadenie Michael Smiley, Jimmy Smallhorne, Eileen O'Higgins, Kerr Logan, Peter Campion, Mark Rendall, Jordanne Jones…

Dĺžka 6 × 45 min.

Epic Drama HD piatok 16. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC