Film / seriál

Rogue One: Star Wars Story

Rogue One: Star Wars Story
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Rogue One je prvý z chystaných spin-offov, ktorých námetom nie je nič iné, než jedna z najznámejších a divácky najúspešnejších ság v dejinách filmu – Star Wars. Skupina nie celkom tradičných hrdinov na strane povstalcov sa pokúsi o takmer nemožné – ukradnúť Impériu plány na najničivejšiu zbraň, ktorú kedy človek postavil, Hviezdu smrti.

Už štyri desaťročia značka Star Wars sídli v srdci nejedného fanúšika po celom svete. Keď ale na samom začiatku scenárista George Lucas prišiel so scenárom Hviezdnych vojen v ruke za producentmi, všetci sa mu vysmiali. Nikto vraj nepôjde do kina na rozprávku, ktorá sa odohráva vo vesmíre. Našťastie mal vtedy podpísanú zmluvu s 20th Century Fox na dva filmy, z ktorých prvý bol už natočený (jednalo sa o film Americké graffiti).

Film zožal úspech, a tak dostal Lucas šancu natočiť ďalší. Mohol tak vzniknúť fenomén Hviezdnych vojen. Film v roku 1977, kedy mal premiéru, pôsobil ako zjavenie. To bolo zapríčinené najmä vďaka použitým trikom, ktoré malo na svedomí štúdio Industrial Light and Magic. To založil práve George Lucas. Od sedemdesiatych rokov minulého storočia má značka Star Wars na svojom konte už niekoľko celovečerných filmov, mnoho seriálov, desiatky kníh, videohier, stavebníc Lego, tričiek a ďalších produktov merchandisingu, nehovoriac o miliónoch fanúšikov. A práve vďaka skalným fanúšikom majú Star Wars aj vlastný deň v roku, počas ktorého sa koná nespočetné množstvo akcií zasvätených práve tomuto fenoménu. Ide o štvrtý máj, v angličtine „May the Fourth“. Jedná sa o prešmyčku, ktorá odkazuje na pozdrav Jediov – „May the Force be with you“.

Dej filmu Rogue One je zasadený medzi epizódy 3 a 4, časovo sa však jedná o úplný počiatok príbehu. Jyn Erso, ktorú hrá Felicity Jones, známa napríklad z filmu Teória všetkého, sa sama pretĺka vesmírom. Nezaujíma sa o nič iné ako o to, ako najľahšie prežiť. Keď bola Jyn malá, zajalo Impérium jej otca, s ktorým sa odvtedy nevidela. Jej matku počas akcie zabili a malá Jyn unikla vojakom Impéria len o vlások. Odvtedy ju vychovával Saw Gerrera, ktorý bol dobrým priateľom jej otca. A práve jej otec, Galen Erso, stvárnený Madsom Mikkelsenom, pomohol pod nátlakom pre Impérium navrhnúť Hviezdu smrti, obrovskú bojovú stanicu. Galen si však čoskoro uvedomil, čoho všetkého by mohlo byť Impérium schopné, ak by využilo Hviezdu smrti naplno, a tak sa rozhodol kolaborovať s Povstalcami, aby zabránil najhoršiemu. Nebude to mať však ľahké. Musí k tomu využiť netradičné spôsoby, aby zostal mimo hľadáčik Impéria, ale aby si bol zároveň istý, že sa vyslaná informácia dostane tam, kam má. K Jyn.

Rogue One je prvou lastovičkou, ktorá rozširuje fenomenálnu ságu Star Wars prostredníctvom iných, neznámych hrdinov. Vypĺňa a opisuje „hluché“ miesta v príbehu a odpovedá na otázky, ktoré doteraz zostávali nezodpovedané. A hlavne tiež ukazuje, že celé povstanie nie je len o poslednom Jediovi alebo princeznej Leie. Je najmä o povstalcoch samotných, o ľuďoch, ktorí sa rozhodli čeliť útlaku Impéria a ktorí sa rozhodli ísť do boja. O ľuďoch, ktorých osudy sa síce stretli na svojej ceste úplnou náhodou, ale majú rovnaký cieľ. Skrátka o ľuďoch, bez ktorých by povstanie nemalo šancu na úspech.

Rogue One: A Star Wars Story

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,1 % Hodnotenie redakce
Foto profimedia.cz

Réžia Gareth Edwards

Scénár Tony Gilroy, Chris Weitz

Obsadenie Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Ben Mendelsohn, Alan Tudyk, Diego Luna, Forest Whitaker, Donnie Yen

Dĺžka 133 min.

Rok 2016

HBO streda 16. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC