Film / seriál

Federálni agenti v akcii

Federálni agenti v akcii

Práca policajta môže byť občas dosť drsná, najmä ak dôjde na vraždy. Čo keď sú na zločincov uniformovaní chlapci krátki? Potom sa z prípadov stávajú Prípady FBI.

Potom prichádzajú na scénu borci v modrých bundách s veľkým nápisom FBI na chrbte. Seriál na pomedzí dokumentu a fiktívneho rozprávania prichádza s príbehmi o skutočnom vyšetrovaní trestných činov, a to za pomoci rekonštrukcií, aby si diváci mohli vychutnať každý detail, a tak trochu pátrať pri obrazovkách s detektívmi.

Prípady FBI sa síce zameriavajú na prácu federálnych agentov, každý prípad je však sledovaný v celom rozsahu, často preto všetko začína na miestnej polícii či u šerifa. Divákov bude asi najviac zaujímať zákulisie vyšetrovania závažných trestných činov, a či v sídle FBI majú naozaj všetky tie vychytávky, ako ich poznáme z populárnych seriálov. Každá epizóda, dlhá rovnú hodinu, sleduje jeden prípad.

Skutoční ľudia

Skutočné prípady Agenti, ale aj vedci popisujú často na maličkostiach založenú detektívnu prácu ako veľké dobrodružstvo. Nie každého sterilné prostredie laboratórií láka, ale keď vám ho približuje niekto, kto ho miluje, potom nadšenie prenesie aj na vás a možno zatúžite kúpiť si domov aspoň mikroskop. Aj keď sa vám niektoré postupy budú zdať pritiahnuté za vlasy, verte alebo nie, všetko je pravda. Na seriáli totiž spolupracovali špičky FBI, aby všetko zodpovedalo reálu. V mnohých dielach vypovedajú sami vyšetrovatelia, ktorých zásluhou sa podarilo rozlúštiť aj veľmi ťažké prípady.

Nielen, že som stratila svoju dcéru, ale teraz strácam aj svojho brata za niečo, o čom viem, že to neurobil.

Môžeme menovať napríklad Jamesa Kallstroma, bývalého riaditeľa úradu, ktorý sa stal akýmsi FBI-rozprávačom, uvádza totiž každú epizódu. Kallstrom pracoval na niektorých prípadoch, ktoré sú v seriáli zachytené. K jeho kolegom „z praxe“ patrí tiež doktor Donald Kerr, ktorý je riaditeľom laboratórií FBI od októbra 1997. Hlavne vďaka nemu sa laboratóriá otvorili filmárom, čo bol geniálny ťah. Pritiahol tak pozornosť k práci agentov a dovoľuje divákom pozerať im priamo pod prsty, a tak pochopiť ako vlastne funguje nielen samotná FBI, ale aj vláda USA.

Budete sledovať vyšetrovateľov, ako postupne zhromažďujú dôkazy jeden za druhým, ako nejaké puzzle, až sa im nakoniec podarí vyšťúrať toho dostatok, aby mohol ísť zločinec na pekných pár rokov do chládku.

Muži v čiernom

Ako správni muži v čiernom sú v rozhovoroch bývalí i súčasní agenti vždy vážni (možno sú až moc kožení, ale seriál o tom, ako sa učia nevyjadrovať emócie, sa zatiaľ nenatáča). Rekonštrukcie prípadov sú veľmi uveriteľné, napriek tomu sa nemôžeme ubrániť dojmu, že tam občas niečo škrípe. Ak máte dostatočnú predstavivosť, môžete si niektoré scény ešte, aspoň sami pre seba, zveličiť a dokresliť. Hrané pasáže svojou dramatickosťou totiž občas celkom zaostávajú za napínavým opisom vyšetrovateľov. Napríklad zločinci bývajú často vykresľovaní ako ťažkí alkoholici, ale opitého by ste v rekonštrukciách dlho hľadali. Snáď je všetko spôsobené len tým, že prípady, na ktorých pracuje FBI, nie sú nič pre slabé žalúdky. Väčšinou sa jedná o veľmi závažné a brutálne násilné činy, takže bohato stačí, že sa krv objavuje len sporadicky.

Nakoniec si ale vždy poviete, že to sú aj tak borci, keď zvládajú robiť takú prácu. Navyše nie je výnimkou, že ide o krk aj im, neohrozeným agentom.

Seriál zaujme hlavne fanúšikov forenzného vyšetrovania a detektívok všeobecne. Prepojenie dokumentárnych rozhovorov a hraných sekvencií dodáva všetkému napínavosť i „šťavu“.

John Wells

Réžie niektorých dielov sa ujal John Wells, ktorý je podpísaný napríklad pod filmom Blízko od seba (2013). Viac než filmové plátno mu však sedí televízia a hlavne seriály. Osvedčil sa už v legendárnej Pohotovosti, v posledných rokoch sa potom podieľal na tvorbe populárnych seriálov o pomerne čudáckych rodinkách Animal Kingdom a Hriešnici.

Zaujímavosť

Vedeli ste, že forenzné vyšetrovanie založené na vedeckom analyzovaní pozostatkov aj ďalších stôp nájdených na mieste činu, nie je novodobou záležitosťou? Už v 12. storočí podobné postupy popisoval čínsky autor vo svojej knihe Hsi Yüan Lu.

Pozrite si aj

Biele goliere (2009–2014)

Vydarený seriál sa zameriava skôr na postavy vyšetrovateľa a záhadného zloducha Holanďana než na samotné vyšetrovanie, ako sme zvyknutí pri iných seriáloch. Matt Bomer je navyše ako agent FBI na zožratie.

Prípady 1. oddelenia (2014)

V Česku síce nemajú FBI, ale majú 1. oddelenie. Partia vyšetrovateľov na čele s Ondřejom Vetchým sa do toho tiež vie oprieť, kam sa na nich hrabe kriminálny rada Karel Vacátko! Toto je rozhodne vydarená česká kriminálka.

Prípady FBI/5. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Kinosvět

Réžia John Wells, Jeffrey Fine, John Kavanaugh, David Haycox, Joe Wiecha

Obsadenie Al Brown, Anthony D. Call, Johnny Alonso, Karen Boles, Brian Perras, Adrain Washington, Barry Abrams, Kelley Davis, Rodney Roldan, Rodney J. Hobbs, Brandon Fobbs, Justin Tully

Dĺžka 45 min.

CS Mystery piatok 31. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC