Film / seriál

Ďalšie a ďalšie prachy

Seriál Miliardy / 5. séria
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Začali v roku 2016 a od tých čias sa spoľahlivo každý rok vracajú, aby priniesli novú porciu seriálu Miliardy. Máloktoré dielo je také polarizované – ľudia ho buď považujú za odpad, alebo sa neboja dať mu štvor až päťhviezdičkové hodnotenie.

Kam patríte vy? K tým, ktorí tvrdia, že napriek výbornému obsadeniu tento projekt nefunguje, že seriál, ktorého ústredným motívom sú peniaze a čísla, je dopredu odsúdený k záhube a sledovať ho je asi tak rovnako zábavné ako čítať správy z Wall Street? Alebo k tým, ktorí si užívajú mocenské boje tých, v žilách ktorých prúdi zlato a túžba po moci a bohatstve je jediným motívom pre to vstať ráno z postele? Z nejakého zvláštneho dôvodu tu neexistuje zlatá stredná cesta. Buď na to ste ten typ, alebo nie.

Kvíz

Dôležité je teda zistiť, do ktorého tábora patríte, aby ste buď zbytočne nemárnili čas, alebo zbytočne neprišli o seriál, ktorý vás zabaví na dobu neurčitú. Začnime hercami. V hlavnej úlohe exceluje Paul Giamatti, muž, ktorý väčšinou predstavuje stroskotancov a krivákov. Akokoľvek nesympatický je, tieto úlohy hrá skvele, čím si vyslúžil lásku davov. Vedľa neho v úlohe nemenej dôležitej vidíme Damiana Lewisa, Brita, ktorý síce hrá často, ale ak ho poznáte, je to s najväčšou pravdepodobnosťou zo seriálu Bratstvo neohrozených ako majora Richarda Wintersa. Druhým jeho zásekom je samozrejme titulná úloha v oceňovanom seriáli Homeland: V mene vlasti. Seriálovo sa mu vôbec všeobecne darí viac než filmovo. Obaja títo páni sú mimochodom veľmi dobre vzdelaní, jeden z Yale, druhý z Etonu. Na stoličku s nápisom „director“ si sadajú tiež zaujímavé mená, či už je to Neil Burger, alebo Neil LaBute, alebo ďalšie podobne zvučné mená. Aj mená scenáristov a showrunnerov sú tu kvalitné.  

Moje srdce bije pre doláre

Tento seriál sa všeobecne zaraďuje medzi projekty ako Vlk z Wall Street alebo Wall Street: Peniaze nikdy nespia či nedocenený Deň pred krízou. Ak považujete tieto témy za nudné, nie je to pre vás.

Buďte nezraniteľní, alebo zomriete

Ak nie, šanca tu je – nečakajte od toho však rovnakú pecku, ako je napríklad spomínaný Scorseseho Vlk, predsa len, hovoríme tu o seriáli. Ale komu sa páči sledovať postavy v oblekoch, ako premýšľajú o tom, ako špekuláciami zarobiť na Rolls-Royce, ktorý potom nemajú čas šoférovať, je na správnej stope.

Je to dobré?

Ako som spomenul, tu ide skôr o špecifický vkus než o niečo, na čo by sa dal vyniesť všeobecný súd. Seriál je to objektívne dobrý, o tom sa nedá pochybovať. Tí, ktorí nesúhlasia, tak robia kvôli téme, nie spracovaniu. Tí, ktorí súhlasia, súhlasia nahlas a nadšene. A to nadšenie seriál živí už niekoľko rokov. To sa vždy povedať nedá. Ak ste na vážkach, dajte tomu šancu. Je tu nová séria a s ňou snáď noví diváci.

 Andrew Ross Sorkin

Vtipné je, že tento pán vlastne nezačal ako filmár – je to novinár, ktorý písal pre New York Times v sekcii financií. Potom napísal knihu Too Big to Fail, ktorá kritizuje monštruózne finančné inštitúcie, a na nej je seriál Miliardy založený. Je teda jasné, že od reality tento seriál nebude ďaleko.

Miliardy / 5. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Neil Burger, James Foley, Scott Hornbacher, Neil LaB…

Scénár Wes Jones, Peter Blake, Andrew Ross Sorkin, David L… 

Obsadenie Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, Malin Åkerman, Toby Leonard Moore, Liz Celeste…

Dĺžka 12 × 52–60 min.

HBO pondelok 3. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC