Film / seriál

Brexit priniesla stávka na jedinú emóciu

Brexit priniesla stávka na jedinú emóciu
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Politický stratég Dominic Cummings dokázal Britom zoškliviť Európu len niekoľkými sloganmi. Film Brexit jeho brilantnú analýzu situácie a triumfálnu kampaň k referendu o odchode z EÚ sumarizuje v nadupanej hodine a pol.

Nemôžu ho vystáť, ale potrebujú ho viac než kohokoľvek iného. Benedict Cumberbatch hrá po Sherlockovi Holmesovi či Alanovi Turingovi ďalšiu výraznú postavu s geniálnym mozgom, ale trochu asociálnym vystupovaním: Dominica Cummingsa, ktorý politikom usilujúcim o vystúpenie z Európskej únie vyhral referendum a akoby mimochodom tým dokázal, že súčasný model riadenia západných demokratických štátov je v 21. storočí zúfalo zastaraný.

Scenárista James Graham dokázal do iba 93 minút skondenzovať hneď dve knihy o brexite od popredných britských expertov, novinárov Tima Shipmana a poradcu na komunikáciu niekdajšieho premiéra Davida Camerona Craiga Olivera. Film o kampani, ktorá stavala na skratkovitých výkrikoch a emocionálne ladených sloganoch, na diváka útočí podobne efektným spôsobom – prostredníctvom hesiel ako „dáta = moc“, „náklady verzus kontrola“ alebo „referendum je najhorší spôsob, ako o niečom rozhodovať“. Oproti neraz zavádzajúcej kampani však film situáciu zjednodušuje férovo a pre dobro zrozumiteľnosti.

Film o kampani o vystúpení z EÚ na diváka útočí efektným spôsobom

Cummings do deja vstupuje ako preplešatený štyridsiatnik vo vyťahanom tričku, ktorý sa síce zaprisahal, že už do britskej politiky nikdy nevstúpi, ale zláka ho možnosť mať nad stratégiou kampane vedúcej k hlasovaniu pre odchod z EÚ úplnú kontrolu. Zdá sa, že geniálneho stratéga výsledok referenda osobne príliš nezaujíma: fascinuje ho samotná možnosť analyzovať myslenie más, zasiahnuť ich na citlivom mieste a ovplyvniť smerovanie histórie.

Cummings hneď od začiatku robí ku zdeseniu svojich konzervatívnych spolupracovníkov všetko inak, než bolo dovtedy v politických kampaniach zvykom. Ako zdanlivo neriadená strela odstaví politikov na vedľajšiu koľaj, prieskumy verejnej mienky si robí sám po krčmách, zavrhne tradičné témy ako mzdy a dôchodky. Sústredí sa na maximálne zjednodušenie a zacieli na jedinú emóciu: pocit Britov, že stratili vplyv na vlastné životy. K tomu využije dovtedy nevídaný nástroj: firmy schopné zbierať dáta na sociálnych sieťach a na ich základe zameriavať kampaň s chirurgickou presnosťou na konkrétnych ľudí.

Film sa odohráva prostredníctvom rýchlopalných dialógov a ponúka rad silných scén, ktoré problém nielen Británie, ale západnej politiky vo všeobecnosti skvele zovšeobecňujú. Jednou z nich je diskusia zástupcov rôznych spoločenských skupín, ktorá sa desivo zvrhne a ukáže tak, ako hlboko je britská spoločnosť rozdelená. Cumberbatchovi potom scenár dopraje niekoľko príležitostí k oslnivým hereckým sólam – napríklad keď na sedení predstavenstva kampane nielenže zabráni svojmu vyhodeniu, ale rovno sa stane jej predsedom.

Film nedáva rozhrešenie ani neskladá dohromady pre a proti. V závere konštatuje, že príbeh brexitu ešte zďaleka neskončil, a vedie jasné spojenie medzi ním a víťaznou prezidentskou kampaňou Donalda Trumpa: v oboch prípadoch hrali zásadnú rolu práve firmy dolujúce dáta zo sociálnych sietí AggregateIQ a Cambridge Analytica. To ony so sebou nesú novú politickú realitu, s ktorou sa bohužiaľ budeme musieť učiť pracovať. Film Brexit je k tomu ideálny manuál do začiatku.

Benedict Cumberbatch

Charizmatický anglický herec poctivo delí svoj čas medzi televíziu, divadlo, film a rozhlas. Preslávil sa rolou Sherlocka Holmesa v seriáli BBC, hral v sci-fi sériách Star Trek a Avengers, na Oscara bol nominovaný za hlavnú úlohu v Kóde Enigmy a má za sebou rad shakespearovských úloh, ale možno najpyšnejší je na svoje stvárnenie draka Smauga v Hobitovi.

Zaujímavosti

Herec Benedict Cumberbatch je síce proti brexitu, ale ponuku hrať vo filme o ňom prijal až po tom, čo ho scenárista James Graham uistil, že nepôjde o žiadnu proeurópsku agitáciu.

Aby sa Cumberbatchovi lepšie podarilo stvárniť politického stratéga Dominica Cummingsa, dohodol si s ním osobné stretnutie. Podľa Cummingsovej manželky sa na hercov výkon vo filme nachytali aj ich deti.

Pozrite si aj

Vojnová miestnosť

Legendárnemu dokumentaristovi D. A. Pennebakerovi a jeho kolegyni Chris Hegedus sa podarilo zaznamenať prezidentskú kampaň Billa Clintona priamo z jej hlavného stanu.

Deň zrady

Ryan Gosling ako ambiciózny tlačový hovorca, ktorý sa zapletie až po uši do ťahaníc o moc v zákulisí demokratických prezidentských primárok v USA. Réžia a druhá hlavná úloha George Clooney.

Brexit

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO2, Profimedia.cz

Réžia Toby Haynes

Scénár James Graham

Obsadenie Benedict Cumberbatch, Rory Kinnear, Lee Boardman, Oliver Maltman…

Dĺžka 93 min.

HBO2 utorok 12. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC