Film / seriál

Blbosť v službách Jej Veličenstva

Kingsman: Tajná služba
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Bondovky sú fajn práve tým, že preháňajú. Ale parodovať sa dajú len ešte absurdnejším dejom a pubertálnym humorom.

Od smrti jeho otca to ide s Eggsym z kopca. Nadaný chlapec trávi väčšinu času na ulici, nemá prácu a rastie pre kriminál. Za mreže sa aj na chvíľu pozrie, než ho odtiaľ vyvedie tajomný elegán, ktorý sa predstaví ako priateľ jeho otca. Harry Hart v podaní Colina Firtha je členom supertajnej organizácie elitných agentov, ktorá si hovorí Kingsman. A Eggsyho si vybral ako nového regrúta. 
Lenže na Eggsyho výcvik nezostáva veľa času, svet totiž ohrozuje šialený génius, ktorého si s očividným gustom zahral Samuel L. Jackson. Miliardár s vážnou chybou reči v sebe objavil túžbu zachrániť svet, konkrétne matku prírodu pred ľudstvom. Rozhodne sa ho vyhladiť hlavne kvôli zvieratkám, pretože neznáša pohľad na krv a pretože im ľudia neustále ubližujú. Pomáha mu rovnako nebezpečná Gazelle, inteligentná krásavica s amputovanými nohami.

Až na doraz

Režisér Matthew Vaughn je na tú správne vtipnú trápnosť hotový špecialista, a ani v Kingsmanovi nešetrí nekorektnými a drzými hláškami, často odkazujúcimi na klasiku špionážneho žánru, ani pubertálne rozpustilou akciou, ktorá v preliatej krvi a náhodnosti násilia v ničom nezaostáva za Tarantinom. Zároveň je to štýlová pocta nielen prvým bondovkám, v ktorých si gentlemani zakladajú na miešaní Martini, galantnosti a dokonale padnúcich oblekoch. 
Londýnsky rodák Vaughn začínal ako producent filmov Guya Ritchieho Zbaľ prachy a vypadni! a Podfu(c)k. Cez svoju spoločnosť produkoval svoj režisérsky debut z roku 2004, štýlovú gangsterku Po krk v extáze s Danielom Craigom v hlavnej úlohe. Nasledoval Hviezdny prach, rozprávka pre dospelých s Robertom De Nirom, Michelle Pfeiffer a Claire Danes, a v roku 2010 už kultová superhrdinská komédia Kick-Ass.
Na rovnakej vlne humoru pre násťročných sa vezie aj Kingsman – scénam ako masaker v kostole alebo análny sex so švédskou princeznou sa budú smiať skutočne len odolnejší diváci, zato však z plných pľúc. Tak či onak si nemožno nechať ujsť herecký výkon Colina Firtha, ktorý sa na fyzicky náročnú rolu pripravoval po dlhé mesiace. Človeka zákonite napadne, že by ten Firth ešte pred pár rokmi bol býval aj skvelým Jamesom Bondom.

Kingsman: Tajná služba

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,4 %
Foto HBO

Réžia Matthew Vaughn

Obsadenie Colin Firth, Taron Egerton, Mark Strong, Samuel L. Jackson, Sofia Boutella, Sophie Cookson, Michael Caine, Mark Hamill

Dĺžka 129 min.

HBO piatok 15. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC