Film / seriál

Agent Hunt popiera prírodné zákony v najlepšom diele série

Agent Hunt popiera prírodné zákony v najlepšom diele série
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Z natáčania filmov série Mission: Impossible sa stáva „nemožná úloha“ sama o sebe: tvorcovia si vymýšľajú akčné kúsky na hranici ľudských možností. Aj v šiestom diele s podtitulom Fallout Tom Cruise všetky kaskadérske scény odohral vlastným telom.

Na nakrúcanie komplikovanej automobilovej naháňačky okolo parížskeho Víťazného oblúku mali filmári len hodinu a štvrť, kedy mesto na mieste uzavrelo dopravu. Pätnásť minút po dokončení scény na skalnom útese sa prihnal blizzard, ktorý celú oblasť odrezal od sveta. A najkomplikovanejšia sekvencia, voľný pád z výšky siedmich kilometrov, sa musela stihnúť počas troch minút za súmraku, aby bolo to správne svetlo.

Autori šiestej časti špionážnej série Mission: Impossible na čele so scenáristom a režisérom Christopherom McQuarriem si to rozhodne nerobia ľahké. McQuarrie sa nechal počuť, že chce svoje diely série (Fallout je jeho druhý) rozprávať čo najrealistickejšie – pokiaľ možno bez zadných projekcií a digitálnych trikov a pomocou skutočnej fyzickej akcie. To je voda na mlyn Toma Cruisa, predstaviteľa hlavnej úlohy agenta Ethana Hunta.

Okrem extrémneho horolezectva je Cruisovým husárskym kúskom vo Falloute voľný pád z lietadla

Cruise sa v rámci cyklu vyznamenal už v druhom diele, ktorý otvoril horolezeckým zdolaním strmej skalnej steny bez istenia. To ale nie je nič proti tomu, čo predvádza tentoraz. Okrem extrémneho lezenia je jeho husárskym kúskom vo Falloute spomínaný voľný pád z lietadla, pri ktorom Hunt v rýchlosti 250 km/h zachraňuje kolegu Walkera. Expert Allan Hewitt, ktorý cvičí parašutistov pre britskú armádu a pripravoval na pád aj Cruisa, tvrdí, že naučiť sa taký kúsok trvá inštruktorom až tisíc zoskokov. Herec ich na to mal len sto. Rovnako tak sa Cruise počas niekoľkých dní k úžasu expertov naučil ísť s vrtuľníkom bezpečne do vývrtky alebo skákať s vozidlom BMW zo schodov pri otočke o 180 stupňov.

Herec pritom tento rok bude mať 57 rokov. V roku 1983, kedy sa narodili predstavitelia Huntových spoluhráčov Ilsy Faust (Rebecca Ferguson) a Augusta Walkera (Henry Cavill), už Cruise mal prvú väčšiu úlohu v dráme F. F. Coppolu Outsideri a tri roky do svojich prelomových filmov Top Gun a Farba peňazí. Cavill vraj žasol, aký odlišný tréning musel kvôli Falloutu absolvovať: pre rolu Supermana, ktorého stvárnil napríklad vo filme Muž z ocele (2013), si síce vypracoval muskulatúru, ale tentoraz musel svaly naozaj používať.

A ak pri sledovaní Falloutu prechádzajú oči z akčných a kaskadérskych scén, zabrať zároveň dostáva aj mozog: v komplikovanom deji plnom zvratov a prestrojení je ľahké sa stratiť. Veď aj príbeh napísal McQuarrie, ktorý má doma Oscara za scenár veľmi zložitých Zvyčajných podozrivých. V najnovšom diele Mission: Impossible sa Hunt a jeho kolegovia pokúšajú získať plutóniové nálože, ktorými ohrozuje svetový poriadok extrémista Solomon Lane, respektíve jeho nasledovníci spojení v organizácii Apoštoli. Zložitá operácia, v ktorej hrajú úlohu CIA, britská tajná služba MI6, obchodníci so zbraňami a ďalšie strany, sa odohráva v Berlíne, Paríži a Londýne a vrcholí dychberúcim dvadsaťminútovým finále v Kašmíre, ktoré sa však natáčalo na Novom Zélande.

Hoci je film najdlhším dielom série a štandardnej dĺžke akčného filmu sa vymyká, vďaka kombinácii sofistikovaného scenára a takmer samovražedných kúskov nenudí ani jedinou zo svojich 147 minút. Motívom etickej dilemy, či je možné obetovať jednotlivca pre záchranu celku, sa film dokonca dostáva na filozofickú rovinu. Vďaka tomu všetkému množstvo kritikov považuje Mission: Impossible – Fallout nielen za najvydarenejší diel série, ale dokonca za jeden z najlepších akčných filmov vôbec.

Christopher McQuarrie

Scenárista a režisér pôvodom z New Jersey chodil na strednú školu s Bryanom Singerom, pre ktorého neskôr napísal filmy Zvyčajní podozriví a Valkýra. V druhom menovanom hral hlavnú úlohu Tom Cruise, s ktorým potom McQuarrie spolupracoval na filmoch Jack Reacher: Posledný výstrel, Na hrane zajtrajška, Múmia alebo práve na sérii Mission: Impossible.

Zaujímavosti

Christopher McQuarrie je prvým režisérom, ktorý nakrútil viac ako jeden diel série Mission: Impossible. Robil aj päťku a počíta sa s ním aj pre siedmu a ôsmu časť.

S tržbami takmer 800 miliónov dolárov je Fallout komerčne najúspešnejším dielom série a zároveň najvýnosnejším filmom s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe.

Pozrite si aj

Jack Reacher: Posledný výstrel

Bývalý vojenský vyšetrovateľ Jack Reacher za sebou ani v dnešnom digitálnom svete nenecháva žiadne stopy a pohybuje sa ako duch. Pracuje na „neriešiteľných“ prípadoch.

Agent bez minulosti

Keď Jason Bourne prežije vlastnú smrť a dá sa dohromady, postupne sa rozpomenie, že je nájomným vrahom na špinavú prácu pre CIA. Vo filme a jeho pokračovaniach hrá Bournea Matt Damon.

Mission: Impossible – Fallout

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,3 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Christopher McQuarrie

Scénár Christopher McQuarrie

Obsadenie Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Simon Pegg, Vanessa Kirby, Sean Harris, Angela Bassett

Dĺžka 147 min.

Rok 2018

HBO streda 27. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC