Film / seriál

3D Pokémon závislý na káve

Akčný film Pokémon: Detektív Pikachu
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Už to bolo na spadnutie. Téma Pokémonov zažívala revival v podobe super populárnej hry, ktorá vyhnala počítačovú mládež do parkov, legendifikáciu cez internetové mémy, ktoré počítačová mládež tvorila, keď sa z parkov vrátila. A vôbec, bolo jasné, že verejnosť potrebovala film a lačne sa natiahne po čomkoľvek, čo jej štúdiá ponúknu.

Nie, že by verejnosť nebola kritická. Nemýľte si lačnosť s ochotou odpustiť hoc aj ten najmenší úkrok nabok. Keď oživujete staré koncepty, korčuľujete na tenkom ľade a ak nebudete počúvať vox populi, dostanete po papuli. Ako napríklad Leví kráľ, ktorý bol ľudom odmietnutý, či Ježko Sonic, ktorý, poučený precedensmi, investoval milióny dolárov do toho, aby preanimoval hlavného hrdinu potom, čo fanúšikovia zvolali hnev nebies na render, ktorý štúdio vypustilo do sveta v ukážkach.

Statoční

Napriek tomu sa Legendary Pictures obrnili pancierom ziskuchtivosti a pustili sa do boja. Historicky prvý hraný celovečerný film na tému Pokémonov dostal názov Pokémon: Detektív Pikachu a rozpráva príbeh chlapca Tima, ktorý pátra po svojom zmiznutom otcovi. V tom mu pomáha práve Pikachu, s ktorým si Tim zázračne rozumie (akože počuje, čo Pikachu hovorí) aj napriek tomu, že ostatní Pokémoni len tak nejako divne híkajú. Je to samozrejme dobrodružné a zábavné, farebné a ľúbezne znejúce. A Pikachu je navyše vtipný tvor, ktorý miluje kofeín. Dobre, otázka je, čo na to verejnosť?

Wow.... ty mi rozumieš? Vieš moju reč?

Nič moc

Takto – zarobilo to tak trikrát viac, než to stálo. Čo je pri tri a pol miliardovom rozpočte dobré. Lenže to sa dá pripísať hypu, ktorý okolo témy bol už dekády. Predsa len, takú fanúšikovskú základňu má len máločo. Ale že by diváci padali na kolená sa povedať nedá. Film si vyslúžil vlažných šesť z desiatich, čo je málo na to, aby to niekoho zaujímalo a veľa na to, aby niekoho zaujímal hate. To o tom zbabranom Sonicovi sa aspoň poriadne prepralo v médiách a štúdio, ktoré sa vykúpilo zmenou animácie, potom bolo za hrdinu. No a teraz si predstavte, koľko z tých hviezdičiek je tam vďaka téme. Tí, ktorí nepatria k priaznivcom Pokémonov, hlasujú pre ešte nižšie hodnotenie. Nostalgia a automatická lojalita tu hrala veľkú rolu, čo je pre tvorcov veľké šťastie, vďaka ktorému si trochu zdriemli na vavrínoch, aj keď nešlo o vyložený spánok.

Čo ďalej?

Žiadne mosty sa tu nespálili, takže je možné, že sa bude pokračovať. Akurát si tentokrát tvorcovia musia dať pozor, aby filmové adaptácie Pokémonov nepochovali úplne. Ďalší film, ak bude skvelý, môže znamenať začiatok niečoho skutočne veľkého. Ak však bude rovnako priemerný ako ten posledný, ľudí to jednoducho prestane zaujímať a vrátia sa k sledovaniu kreslených seriálov. Čo je v prípade námetu takto legendárneho vyložene premárnená príležitosť. Čo vás čaká… …ak tomu dáte šancu? Hlas Ryana Reynoldsa, ktorý hrá napríklad Deadpoola, slávny Bill Nighy či nemenej veľký Ken Watanabe. Technicky je film samozrejme spracovaný dobre, vizuálne a hudobne je všetko na úrovni, ktorú by ste od takéhoto rozpočtu čakali. Čo znamená, že ak to všetko vezmete tak nejako odpočinkovo a nebudete chcieť nič naozaj extra, pobavíte sa, miestami sa usmejete, čas pri televízii ľutovať nebudete, ale úprimne, budete dúfať, že vás pokračovanie ohromí viac. Téma, ktorej prepadli masy a ktorá je živá tak dlho, si predsa zaslúži pecku.

Rob Letterman

Americký režisér a scenárista, ktorý začal ako spolurežisér Príbehu žraloka, ktorý mu priniesol ocenenia, vďaka ktorým mohol poriadne naštartovať kariéru. Najskôr sa zaoberal animáciou, potom sa pustil do silne efektových filmov, ako napríklad Gulliverove cesty z roku 2010.

Zaujímavosti

Na filme sa podieľal R. J. Palmer, fanúšik a kresliar, ktorý pred pár rokmi nahral svoje kresbičky na internetové fórum, kde si ich všimli tvorcovia a vzali ho do tímu.

Okrem hlasu Pikachua hral Ryan Reynolds aj rolu otca, po ktorom sa vo filme pátra.

Pozrite si aj

Ježko Sonic

Sonic bol verejnosťou prijatý o niečo lepšie ako Pikachu. Nešlo o vyloženú pecku, ale takto to vyzerá, keď sa štúdio pustí do dlho očakávanej témy postavenej na niečom, čo už je v mysliach fanúšikov dekády. A podarí sa to.

Pri mne stoj!

Partia chalanov z malomesta sa vydáva na dobrodružnú výpravu do lesov, kde chcú nájsť mŕtvolu, ktorá tam vraj leží. Namiesto toho ale každý objaví kus seba samého... Citlivý film podľa predlohy Stephena Kinga ukazuje, že „kráľ hororu“ vie robiť aj jemnejšie žánre.

Pokémon: Detektív Pikachu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,1 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Rob Letterman

Scénár Dan Hernandez, Benji Samit…

Obsadenie Suki Waterhouse, Kathryn Newton, Justice Smith, Bill Nighy, Rob Delaney, Karan Soni, Ken Watanabe

Dĺžka 104 min.

Rok 2019

HBO sobota 18. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC