Dokument

Odhalený Egypt

Odhalený Egypt

Monumentálne pyramídy, tajomné sfingy, desivé rituály. Myslíte, že všetky záhady starého Egypta sú už odhalené a popísané?

Ak áno, potom vás príbeh Roberta Bauvala vyvedie z omylu. Už on sám je do istej miery záhadnou postavou, lebo o sebe hovorí: „Narodil som sa v Egypte, musím ale hneď dodať, že nie som Egypťan.“ Kým teda je? Egypťania to vraj majú s národnosťou trochu iné, musíte mať rodičov naozaj rodených Egypťanov, aby ste sa za nich mohli považovať aj vy, a Bauval je po rodičoch belgického a maltského pôvodu. A ďalší omyl by bol, keby ste si mysleli, že vyštudoval archeológiu alebo egyptológiu. Bauval začínal ako stavebný inžinier v čase, keď sa na Strednom východe investovalo a stavebníctvo predstavovalo lukratívne povolanie. Štúdium pyramíd ho zaujalo úplnou náhodou, vďaka satelitnej snímke, ktorú zazrel v práci. Bauval je po slovensky povedané trochu „rýpal“, oná fotografia mu nedala spať, a tak začal premýšľať, prečo sú pyramídy veľké tak či onak, prečo dve stoja v línii, a jedna nie, akí faraóni a prečo si ich nechávali stavať a podobne. Jeho zvedavosť a úplne iná perspektíva nezviazaná akademickým myslením a doterajšími poznatkami ho však priviedla k záverom, ktoré bol ochotný uznať iba zlomok egyptológov. To však nič nemení na fakte, že dnes je Robert Bauval považovaný za uznávaného odborníka, ktorému sa podarilo zbúrať niektoré mýty spojené s pyramídami aj starovekou civilizáciou. Pýtate sa aké? Práve to už zistíte v dokumente Odhalený Egypt.

Odhalený Egypt

Dokument
Foto Kino Svět
CS Mystery nedeľa 31. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC