Film / seriál

Temnú legendu ťahá ďalej Jodie Foster

Temný prípad – Nočná krajina –krimi seriál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Seriálový fenomén Temný prípad pokračuje štvrtou sériou. Záhadami a mystikou obostretý prípad z Aljašky zahalenej do polárnej noci v ňom vyšetruje Jodie Foster.

Sú seriály, pri ktorých ich pokračovania vzbudzujú očakávania, sú však aj také, na ktorých ďalšie série sa čaká ako na zmilovanie. Temný prípad je z tých druhých. Môže za to predovšetkým gloriola prvej série z roku 2014 s Matthewom McConaugheym a Woodym Harrelsonom v hlavných úlohách, v ktorej sa dvojica louisianských policajtov vrátila k sérii nevyriešených rituálnych vrážd.

Druhá séria po roku aj tretia po piatich rokoch vymenili hrdinov aj prostredie a nenechali nikoho na pochybách, že stanica HBO, ktorá seriál produkuje, dbá na mimoriadnu kvalitu. Tá sa odrazila aj v spomínanom diváckom záujme, a tak napríklad prvú sériu zaradili fanúšikovia na ČSFD medzi dvadsiatku najlepších seriálov všetkých čias.

Vyrezaný jazyk

Po ďalšej päťročnej pauze prichádza séria štvrtá s podtitulom Nočná krajina. Výstižný názov pre obdobie od 17. decembra, kedy nad (fiktívnym) mestečkom Ennis na severnej Aljaške zájde slnko a nasledujúcich niekoľko mesiacov nevyjde – nastáva polárna noc. A ani druhá časť titulu, Temný prípad, na seba nenechá dlho čakať. Tretí deň noci mieri dodávateľ proviantu do výskumnej stanice Tsalal za mestom, zariadenie však nájde ľudoprázdne. Na stole popcorn, sendvič, zapnutý televízor… ale nikde nikto. Len kúsok mäsa na podlahe, z ktorého sa vykľuje ľudský jazyk, naznačuje, že tu nebude niečo v poriadku…

Svojrázna Foster

Prvýkrát odovzdáva Temný prípad naplno opraty ženám, vyšetrovania sa ujíma uštipačná Elizabeth Danversová, šéfka miestnej polície, ktorej, rovnako ako celej sérii, dodáva punc exkluzivity jej herecká predstaviteľka Jodie Foster, držiteľka Oscarov za Znásilnenie (1989) a Mlčanie jahniat (1991) – legendárnu kriminálku s Anthonym Hopkinsom, v ktorej ešte ako študentka akadémie pomáhala s chytením sériového vraha žien.

Tento prípad bude prúser na prúser.
Elizabeth Danversová

To jej Danversová po tridsiatich troch rokoch je iný svojráz. Ťažko by sa v meste hľadal niekto, kto by ju mal v obľube, o pozície bojuje aj so svojou sedemnásťročnou dcérou a k podriadeným sa správa ako k majetku.

Jej parťáčkou, hoci odmietanou, je bývalá vojačka Evangeline Navarrová, teraz slúži na štátnej polícii. Danversová ju od prípadu odháňa, keď sa ale ukáže, že záhada vo výskumnej stanici zrejme súvisí s ich spoločným, dávnym a nevyriešeným prípadom, príde neodolateľná ponuka: „Chceš do toho ísť, alebo si radšej nasrať?“

Parťáčka boxerka

Účasť Jodie Foster bola prekvapením, nehrala totiž v seriáli alebo televíznom filme od dvanástich rokov. „Je to vlastne ten najdlhší film, čo som kedy natočila. Všetci sme museli mať dosť výdrž – snažiť sa udržať v hlave všetko, čo sa má na obrazovke stať počas siedmich hodín, je niečo dosť onakejšie ako odohrať to v hodinu a pol alebo hodinu a trištvrte dlhom formáte. Ale všetci vieme, že súčasnosť je zlatým vekom televízie – to na obrazovke sú skutočné príbehy, tam sú dobrí scenáristi,“ zverila sa v rozhovore pre časopis Reflex počas nakrúcania, ktoré ju zaviedlo na Island.

Jej parťáčku si v seriáli s rozpočtom vyše 1,3 miliardy korún zahrala vo svete filmu zatiaľ príliš neoťukaná tridsaťsedemročná Kali Reis, ktorá sa zatiaľ po väčšinu života venovala boxu, je majsterkou sveta v dvoch váhových kategóriách!

Jodie Foster (*  19. novembra 1962)

Narodila sa v metropole filmu, kalifornskom Los Angeles, otec, obchodník s realitami, od rodiny odišiel, matka sa živila ako filmová publicistka. Od roku 1970, to mala osem rokov, zbierala skúsenosti v sitcomoch a televíznych filmoch, v 14 sa stala senzáciou, keď bola za rolu vo filme Martina Scorseseho Taxikár nominovaná na Oscara. Zlatú sošku získala v roku 1989 za drámu Znásilnenie a ďalšiu pridala v roku 1992 za krimi Mlčanie jahniat. Dodnes patrí medzi najobsadzovanejšie herečky, baví ju ale aj režírovať, jej poslednou snímkou je Hra peňazí s Georgom ClooneymJuliou Roberts v hlavných úlohách.

Temný prípad – Nočná krajina

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto © Home Box Office. All rights reserved., Profimedia.cz

Réžia Issa López

Obsadenie Jodie Foster, Kali Reis, Fiona Shaw, John Hawkes, Christopher Eccleston, Anna Lambe, Isabella LaBlanc…

Dĺžka 6 × 56–60 min.

HBO pondelok 5. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC