Film / seriál

Sláva pre stres

Životopisná dráma Judy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pamätáte si Dorotku z Čarodejníka z krajiny Oz? Judy Garland sa volala. Hviezda, ktorá rýchlo vyšla ešte za mlada, ale zvyšok života sa tak nejako topila v depresiách a smútkoch, ako už to tak u mnohých detských celebrít býva. Toto je film o jej najmenej závideniahodných momentoch.

O tých zdrogovaných okamihoch, o tých, kedy jej dochádzali peniaze a nemala kde s deťmi prespať, o tých, kedy musela vziať potupné zákazky, pretože zloženky nepočkajú. Tieto filmy sú smutné, intenzívne a dokážu človeku poriadne zmeniť pohľad na jeho obľúbenú celebritu. Tak nejako ju zľudštiť, čo nie je vždy príjemné.

Denník Bridget Garland

Kto iný by mal takú osobu stelesniť, keď nie Renée Zellweger. Ako dobre vieme z Denníka Bridget Jonesovej, ženy na dne jej idú. Za toto predstavenie si vyslúžila Oscara a potlesk väčšiny amerických recenzentov. Jej výkon je síce dobrý, ale dosť nepríjemný na sledovanie. Čo je tá pointa, chápem, ale pripravte sa na autentickú biedu bez príkras. Keď je Judy v strese, budete v strese aj vy. A fakt, že sedíte pred obrazovkou, ktorú môžete kedykoľvek vypnúť, vás z filmovej reality nijako nevytrhne.

Chcem len to, čo chcú všetci ostatní

Divadelný

Film režíroval Rupert Goold, čo je primárne divadelný režisér. Filmov za sebou má len pár, ale všetky majú zvláštnu dynamiku. Tak napríklad jeho Pravdivý príbeh z roku 2015 síce nesie de facto všetky atribúty filmu, ale je cítiť po niečom inom. To niečo je samozrejme divadlo, na ktorého platforme sa príbeh vezie. Treba povedať, že toto spracovanie filmu nijako neškodí, ba naopak. Divák sa môže viac sústrediť na dialógy, ktoré sú samy o sebe natoľko nosné, že sa zaobídu bez kinematografických trikov. Viac dôrazu dostáva aj scéna, ktorá je jedným z mála divadelníkových nástrojov. Skrátka, dostanete zážitok mimoriadne odlišný od klasických filmových drám, sťažovať sa ale rozhodne nebudete.

A čo keď Judy nepoznám?

Nevadí. Nemusíte byť fanúšik či znalec ktorejkoľvek z postáv filmu na to, aby ste si ho užili. Ja som Čarodejníka z krajiny Oz síce videl, ale Judy je tak pútavo smutný príbeh, že aj keby som o Dorotke z Kansasu v živote nepočul, nijako by to zážitku neuškodilo.

Trendy trend

Zdá sa, že sa na nás životopisy slávnych sypú zo všetkých strán. Síce sa to týka hlavne spevákov, ale vziať život zosnulej či existujúcej celebrity a natočiť podľa neho celovečerák je teraz prevalentnou súčasťou arzenálu producentov. A pretože v čase sociálnych médií pozlátku nikto nikomu už neuverí, niektoré z týchto filmov sa predháňajú v tom, v akej biede svojho zverenca dokážu ukázať. Občas sa tak stanete svedkami bizarných, prehnane dekadentných scén, ktoré jednoducho pôsobia príliš odľudštenie a skôr než realitu, ukazujú karikatúru seba samého. No a na Judy je pekné, že tá bieda pôsobí reálne. Veľmi reálne.

Rupert Goold

Renée Zellweger všetci poznáte, poďme teda k režisérovi. Tento britský gentleman, vychovaný doskami anglických divadiel, sa venuje hlavne réžii klasických diel, ktorých za sebou má dosť cez päťdesiat. Ak nepočítame jeho televízne počiny, klasické filmy nakrútil vlastne len dva, zakaždým ale so solídnym úspechom.

Judy

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,1 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Rupert Goold

Scénár Tom Edge

Obsadenie Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Michael Gambon, Rufus Sewell, Bella Ramsey, Andy Nyman

Dĺžka 118 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 27. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC