Film / seriál

Silne afroamerická perspektíva

Mysteriózny seriál Lovecraftova krajina
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Jordan Peele je známy svojou tendenciou propagovať afroamerickú kultúru. Je to bojovník za práva tejto sociálnej skupiny, svojou činnosťou sa snaží vyrovnať príliš jednostranné váhy a usiluje o zastúpenie Afroameričanov v amerických médiách. To je potrebné vedieť, než sa pustíte do väčšiny jeho projektov. Vysvetľuje to veľa.

Niektoré jeho filmy sú totiž výborné, niektoré nie tak celkom – teda ak sa na ne človek pozerá perspektívou diváka a vníma ich ako filmy. Vo chvíli, keď ich začnete vnímať ako sociálno-politický postoj, začnú dávať oveľa väčší zmysel. Niečo ako Biblia. Z literárneho hľadiska dosť mizerné, sebapopierajúce, cenzurované, plagiátorské dielo. Ako nedotknuteľnej ikone tomu však všeličo odpustíte. 

A to som sa ešte nedostal k tomu naozaj čudnému

Dáva teda zmysel, že to bol práve Peele, kto si vzal na paškál knihu Matta Ruffa Lovecraftova krajina, v ktorej dvaja Afroameričania putujú naprieč Amerikou a hľadajú svojho zmiznutého otca. Lenže dej je situovaný do 50. rokov, segregácia je v plnom prúde a naši dvaja hrdinovia čelia rasizmu. Ale nielen tomu. Musia sa vyrovnať aj s existenciou mysterióznych monštier, ktoré akoby vypadli zo stránok Lovecraftových kníh. A Ruff medzi monštrami a rasizmom kreslí trefnú paralelu.

Kto film robil

Okrem Jordana Peelea za projektom stojí Misha Green, producentka a scenáristka krvavého seriálu o Spartakovi. Okrem toho tu máme aj legendárneho J. J. Abramsa, šéfa viac tvorivých tímov rôznych Star Wars a Star Trekov, než dokážeme spočítať. Herecky sa tešte napríklad na Jurnee Smollett-Bell, Aunjanue Ellis či Wunmi Mosaku. Že ani jedno z týchto mien nepoznáte? Niet divu. Peele sa často snaží do svojich projektov zapájať relatívne neznáme tváre, aby rozšíril rady afroamerických celebrít. Tým nechcem povedať, že by vyššie uvedení boli neskúsení. Len proste doteraz stáli mimo mainstream. 

Ako po masle

Lovecraftova krajina je veselý príklad projektu, ktorý sa vyvíjal bez väčších pôrodných bolestí. V polovici roka 2017 tvorcovia oznámili, že si seriál objednalo HBO. Misha Green, ktorá bola síce producentkou projektu, ale ako sme spomenuli, vedela aj písať, sa pustila rovno aj do scenára prvej epizódy. Tá sa páčila a do tímu sa tak pridalo ďalších pár produkčných spoločností vrátane Monkeypaw Productions, ktorí stáli napríklad za hororom Candyman, alebo Abramsova Bad Robot Productions, z ktorých tvorby spomeňme napríklad poslednú Mission: Impossible. O necelý rok neskôr bol prvej epizóde pridelený režisér a mohlo sa začať točiť.

Pre vybraných

O seriáli sa toho príliš veľa nevie. Oproti tomu, na čo sú diváci zvyknutí v prípade projektov podobného razenia, tu tvorcovia nevypúšťajú do sveta príliš veľa informácií. Koniec koncov, ono to nie je vyložene potrebné. Peeleho meno už má dostatočnú váhu na to, aby zmienka o tom, že pripravuje novú vec, stačila k jeho projektu pritiahnuť záujem. A je pravda, že je niečo príťažlivé na držaní drámy pod pokrievkou do poslednej chvíle, obzvlášť vo svete, kde je zvykom davy bombardovať dôležitými aj nedôležitými detailmi, v snahe zvýšiť hype na maximum. O seriáli sa teda dozviete poriadne len ak si naladíte HBO, inde k dispozícii nebude. Je to exkluzívne vydanie, dieťa tejto televízie, ktorá ho z rúk nepustí. Ak vás toto Peeleho dielo zaujíma a HBO nemáte, je to dobrý dôvod si túto stanicu zaobstarať.

Bude to dobré?

Otázka za všetky peniaze. Bude to minimálne dôležité. Či to bude rovnako nápadité, ako podarené Uteč, alebo slabšie, ako My, film oslavovaný americkými kritikmi, ktorí si pre jeho náturu nemohli dovoliť ho nechváliť, ale roztrhaný úprimnou neamerickou verejnosťou, ťažko povedať. Je ale pravda, že ukážky vyzerajú veľmi dobre. A že J. J. Abrams veľmi nevie robiť zlé projekty. Nádeje sú teda viac než slušné. 

Jordan Peele

Americký filmár sa dostal do povedomia vďaka jeho internetovým skečom Key&Peele, kde tiež hral. Neskôr si začal brať väčšie projekty a dnes je z neho významný producent a režisér. Herectvu sa venuje ďalej, hoci prevažne v komédiách.

Zaujímavosti 

Jednu z hlavných úloh mala pôvodne hrať Elizabeth Debicki, ktorá ale dostala ponuku na film Tenet a dala prednosť Jonathanovi Nolanovi.

Scény v škole sa nestavali v ateliéri, namiesto toho bola použitá naozajstná vzdelávacia inštitúcia Marietta High School v Georgii.

Pozrite si aj

BlackKklansman

Film, ktorý sa tiež snaží naprávať nerovnováhu medzi bielymi a čiernymi v Amerike. Režíroval ho Spike Lee, takže aj keby vás téma rasových nepokojov nezaujímala, nevadí, je to skvelý film, ktorý funguje aj bez akéhokoľvek morálneho podtextu.

Uteč

Peeleov film, ktorý tiež funguje bez ohľadu na jeho politickú misiu. Je to proste dobrý a zábavný príbeh, ktorého cieľom je síce poučiť americké diváctvo, ale vďaka svojej dobrej dramaturgii bude pokojne fungovať aj v miestnych nivách a hájoch, kde je černochov ako šafranu.

Lovecraftova krajina

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Misha Green, Jordan Peele

Scénár Daniel Sackheim, Yann Demange

Obsadenie Abbey Lee, Aunjanue Ellis, Chase Brown, Jonathan Majors, Wunmi Mosaku, Jurnee Smollett-Bell, Courtney B. Vance, Michael Kenneth Williams, Chris Brewster, Michael Banks Repeta, Livi Birch

Dĺžka 8 × 60 min.

HBO nedeľa 30. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC