Film / seriál

Prvý kontakt – Keby existovali keby…

Prvý kontakt – Keby existovali keby…
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Nečakaný príchod mimozemskej civilizácie obráti hore nohami nielen celý svet, ale aj život mladej vedkyne. Premýšľavý film Denisa Villeneuva ukazuje svetodejinnú udalosť ako inteligentnú komornú drámu.

Keby sme to bývali vedeli, tak by sme… čo vlastne? Čas vrátiť nevieme a dvakrát do rovnakej rieky tiež nevstúpime. Na každé rozhodnutie máme v živote len jeden jediný okamih. Ako Louise. Alebo nie? 

Louise Banks je špičková univerzitná lingvistka. Jednej osudovej noci dostane ponuku na prácu snov: stať sa súčasťou tímu, ktorý sa pokúsi o komunikáciu s mimozemšťanmi, ktorí pristáli na dvanástich rôznych miestach na Zemi. Louise sa rozhodne (takmer) okamžite. Na mieste v pustatine uprostred Montany ju v armádnom tábore čaká množstvo expertov na čele s teoretickým fyzikom Ianom Donnellym. Neďaleko tábora sa týči mlčanlivý vesmírny monolit v tvare dokonalého polvajca…

Režisér Denis Villeneuve (Sicario: Nájomný zabijak, Unesené) sa v adaptácii poviedky autora sci-fi Teda Chianga nezdržuje vysvetľovaním. Prvý kontakt s mimozemšťanmi, obrovskými tvormi so siedmimi chápadlami, už bol naviazaný, od Louise a Iana sa teraz očakáva vytvorenie základného „slovníka“. Dvojica tvorov, ktorým vedci vyberú prezývky Abbott a Costello podľa známeho komediálneho dua, sa vyjadruje pomocou komplexných kruhových symbolov, ktoré sa premieňajú ako atramentové škvrny alebo obláčiky dymu. Louise sa síce podarí kód rozlúštiť, ale skoro tak spôsobí katastrofu: Čína, kde pristála jedna z ďalších lodí, pochopí odkaz ako hrozbu, preruší komunikáciu s ostatnými krajinami a chystá sa k útoku na „cudzákov“.

Potiaľ všetko prebieha viac-menej podľa štandardného scenára „čo si počať s mimozemskou inváziou, keď nevieme, či je nepriateľská“. Ale čo mal znamenať ten úvod s matkou spomínajúcou na mŕtvu dcéru? Kam povedie vznikajúci vzťah medzi Louise a Ianom? A hlavne – to mali všetky tie audiovizuálne a strihovo skvostné scény medzidruhovej komunikácie slúžiť len k banálnemu posolstvu o tom, že musíme ako ľudstvo spolupracovať?

Nie, všetko má svoj dôvod. V tomto prípade sa Villeneuve naopak neponáhľa. Až velebne voľným tempom nahadzuje na plátno čisté obrazy plné (doslova) nadpozemskej architektúry, strohých interiérov a čiernobielych symbolov. V spolupráci s kameramanom Bradfordom Youngom a svojím obľúbeným skladateľom Jóhannom Jóhannssonom vytvára prúd vnemov, z ktorého sa pomaly vynára ďalšia prekvapujúca zápletka.

Prvý kontakt je Interstellar s nohami na Zemi. Oproti nedávnemu spektáklu Christophera Nolana neopustí našu planétu, ale rovnako ako on preberá témy rodiny, straty, komunikácie a času. Louise musí podobne ako jej kolegyňa Murphy z Interstellar o niečo prísť, aby mohla niečo iné získať – hoci nie nevyhnutne v tomto poradí. Na to správne si musí divák v Prvom kontakte prísť sám. Je to skladačka rovnako pôvabná, ako je Louisin proces lúštenia mimozemského jazyka napínavý.

Prichádzame v mieri

2001: Vesmírna odysea {1968}

Slávny film Stanleyho Kubricka zmenil žáner filmového sci-fi. To bolo dovtedy doménou šestákových príbehov o vražedných príšerách z vesmíru. 

Blízke stretnutie tretieho druhu {1977}

Na nočnej oblohe sa objavujú tajomné svetlá, po celej krajine mizne elektrina, uprostred púšte sa objavia stratené lietadlá a chlapík menom Roy sa nemôže zbaviť vízií o podivnej hore… 

Priepasť {1989}

Thriller, ktorý sa odohráva na pozadí studenej vojny. Jadrová ponorka Montana sa skoro zrazí s neznámym telesom a uviazne v hlbine. Vytiahnuť ju námorníctvu pomáha vrtná plošina Deepcore. Čakajú tam dole zlí Rusi, alebo dobrí ufóni?

Kontakt {1997}

Dráma Roberta Zemeckisa je príbehom vedkyne Ellie Arroway, ktorá sa celý život venuje pátraniu po mimozemských formách života. 

Příchozí

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,1 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Denis Villeneuve

Scénár Eric Heisserer

Obsadenie Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Tzi Ma, Mark O'Brien, Russell Yuen

Dĺžka 117 min.

Rok 2016

HBO streda 2. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC