Film / seriál

Politika jedného dieťaťa

Zbohom, synu – čínska dráma

Čína pred 30 rokmi a dnes. Impozantné románové rozprávanie o jednej rodine v súkolesí veľkých čínskych dejín má na svedomí oceňovaný režisér Xiaoshuai Wang.

Zbohom, synu je pôvodne iba časť plánovanej trilógie, ktorá má zachytiť posledných 40 rokov života v Číne, ale zároveň ide o rodinnú ságu i spoločenskú kroniku skúmajúcu témy lásky, straty a izolácie. Objavujú sa tu aj motívy zdôrazňujúce ekonomické zmeny v Číne, ale kľúčovú tému predstavuje politika jedného dieťaťa, ktorú čínska vláda zaviedla v roku 1979 a ktorá trvala až do roku 2015.

Aj keď by sa to v prípade ságy či kroniky ponúkalo, režisér Wang nevyužíva chronologické rozprávanie, ale naopak. Film tak nie je ľahké sledovať, sčasti kvôli neustálemu prelínaniu rôznych časových liniek, sčasti preto, že postavy menia svoj vzhľad podľa veku. Hlavnými hrdinami teda sú továrenskí robotníci a manželia Liyun a Yaojun. Ich život je poznačený neustálymi stratami. Zomrie im syn Xingxing, sú nútení obetovať druhé dieťa a nakoniec od nich odchádza tretí adoptovaný syn taktiež pomenovaný Xingxing. V názve sa tak film symbolicky lúči so všetkými synmi.

Život v šedi

Aj keď Wang ponúka divákom pomerne optimistický koniec, napriek tomu budete stále cítiť podivnú pachuť. Je totiž až neuveriteľné, čo všetko Liyun a Yaojun spolu prestáli. Ako mladí boli plní ideálov, aj keď pracovali v továrni, kde im neustále hrozili výpoveďou. Bývali v malom byte, v dome pôsobiacom ako mravenisko. Napriek tomu dokázali byť šťastní a tešiť sa z rodiny. Nezlomilo ich, ani keď museli čeliť väzeniu. Liyun dokonca zvládla nútený potrat (jedno dieťa už mali, takže ako rodina svoju úlohu splnili). Po ďalšej tragédii, utopení syna, sa zdalo, že sú na konci svojich síl, ale aj toto prežili. Ich život je skrátka reťazcom fatálnych strát. Preto keď sa k nim vracia „márnotratný“ adoptovaný syn, ani Liyun s Yaojunom, ani vy nemáte silu radostne jasať. Len dúfate, že ďalšia rana už nepríde.

Už tak dosť pohnutým osudom jednej rodiny sa prelínajú ďalšie príbehy ich priateľov i nepriateľov. Wang poňal celý príbeh naozaj veľkolepo, vrátane výpravy a hudby. Pre Stredoeurópana je fascinujúce sledovať bežný život v Číne 80. rokov. Všetko je exotické, ale svojou uniformovanosťou aj v mnohých ohľadoch veľmi blízke. Tým najťaživejším a snáď aj najmenej pochopiteľným je však práve politika jedného dieťaťa, rodinný život riadený stranou, politikmi, konkrétnymi úradníkmi, ktorí rozhodujú o živote a smrti.

Veľkolepá, a napriek tomu komorná rodinná dráma tiež zaujme hereckými výkonmi aj civilným pohľadom na život v Číne.

Zaujímavosť

Aj keď film zachytáva niekoľko desaťročí, točil sa iba tri mesiace.

Zbohom, synu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe+

Réžia Xiaoshuai Wang

Scénár A Mei, Xiaoshuai Wang

Obsadenie Liya Ai, Jiang Du, Xi QI, Wang Jingchun, Mei Yong, Jingjing Li

Dĺžka 175 min.

Rok 2019

Film Europe+ HD štvrtok 10. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC