Film / seriál

Pearl Harbor

Pearl Harbor
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Láska si svoj čas nevyberá, ľudia sa zamilovávajú v časoch pokojných aj uprostred zúriacej vojnovej vravy.

Hollywoodsky trhák zo začiatku tisícročia Pearl Harbor pripomína dramatické udalosti, ktoré viedli k zapojeniu USA do druhej svetovej vojny. Historické dianie však nie je v tomto filme tým najdôležitejším, hlavná dejová linka naopak rozpráva príbeh lásky a priateľstva. Danny (Josh Hartnett) a Rafe (Ben Affleck) sa poznajú od detstva a obaja milujú lietadlá. Obaja sa stanú pilotmi a keď vypukne v Európe vojna, Rafe sa rozhodne prihlásiť k pilotom RAF v Anglicku. Zdá sa, že ich priateľstvo môže rozbiť snáď jedine smrť, lenže do cesty obom vstúpi sestrička Evelyn (Kate Beckinsale)...

Takmer trojhodinové veľkolepé predstavenie je klasickým hollywoodskym mixom emócií a akcie. Sledujete dvoch malých chlapcov, ktorí milujú lietadlá a snívajú o tom, ako raz budú vládnuť nebeským výšinám z kokpitov svojich strojov. Strih. Chlapci vyrástli a ich sny sa splnili. Lenže namiesto bezstarostnej akrobacie svet zachvátila vojna, aj keď zatiaľ zúri predovšetkým za oceánom v Európe. Strih. Mladí letci sa stretávajú s krásnou zdravotnou sestričkou a obaja k nej zahoria prudkou láskou. Ona si vyberá staršieho Rafea, ktorý sa však rozhodne narukovať do Anglicka. Ich láska tak nebude mať dlhé trvanie. Strih. Rafe je mŕtvy. Strih. Danny a Evelyn trúchlia za Rafeom, ale zároveň sa do seba zamilovávajú. Strih. Rafe je späť, živý a zdravý. Strih. Koniec lásky, koniec priateľstva, koniec všetkého. Strih. Japonci útočia na Pearl Harbor a Danny s Rafeom sadajú do lietadiel. Strih. Rafe naozaj zomiera. Prichádza zmierenie a požehná Dannymu a Evelyn.
Teraz už viete, o čo vo filme Pearl Harbor ide.

Hollywoodska franšíza

Pearl Harbor sa stal kasovým trhákom začiatku tisícročia. Úprimne, ktoré pubertálne dievča nemalo doma plagát buď Afflecka, alebo Hartnetta, alebo najlepšie oboch? Lenže keď sa zbavíme adolescentných ružových okuliarov, čo z megahitu zostane? Trochu rozpačité dielo. Samozrejme že sa jedná o film, nie o dokument, takže historické udalosti nemusia byť vykreslené presne a do detailov. Ale na to, akú veľkorysú stopáž film má, je v ňom až príliš veľa zjednodušení.

V roku 1941 nebol na Havaji ani jeden Aziat? A naozaj musí byť v každom filme aspoň jeden Afroameričan, ktorý bojuje za svoje práva? A sú Japonci len postavičky na kľúčik mechanicky vykonávajúce rozkazy? V tomto ohľade si režisér Michael Bay a scenárista Randall Wallace príliš dobrú reklamu neurobili. Pearl Harbor je veľmi ambiciózny film, ktorý sa snaží cieliť na romantické duše i akčných drsniakov, ale bohužiaľ to príliš nevychádza. V mnohom pripomína Titanic alebo Armageddon (pod ktorým je podpísaný opäť Bay).

Ale nech len nehaníme, film má aj svoje silné stránky. Predovšetkým veľkolepá výprava zachraňuje mnohé. Tam, kde drhne scenár, sa aspoň môžete kochať dobrou kamerou a peknými scenériami. Ani soundtrack nie je márny. Škoda len, že sa dobrá práca kameramanov a ďalších technikov viac nestretla so scenárom a réžiou.

Ale ako letná oddychovka je film úplne v poriadku. A ak sa na neho budete pozerať ako na absolútnu fikcii, užijete si proste romantický príbeh na pozadí vojnovej vravy.

Zaujímavosť

Jedna zo stíhačiek P-40B vďaka umiestneniu v opravárenskom hangári prežila japonský útok a dnes je jediným letuschopným exemplárom tejto verzie. Je súčasťou zbierky vojnových veteránov v britskom Duxforde.

Pearl Harbor

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,8 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Michael Bay

Scénár Randall Wallace

Obsadenie Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, Cuba Gooding, Tom Sizemore, Jon Voight, Colm Feore

Dĺžka 183 min.

Rok 2001

HBO piatok 2. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC