Film / seriál

Liar – Čo je pravda a čo lož?

Liar – Čo je pravda a čo lož?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na Skylink Live TV Sledovať

V roku 2017 poznačili filmový svet škandály s obťažovaním herečiek a Zlatými glóbusmi v čiernych róbach očividne všetko nekončí. Aj na televíznych obrazovkách sa bude riešiť táto ošemetná téma v tajomnej minisérii nazvanej Liar.

Zatiaľ šesťdielny seriál (2019 sa chystá druhá séria) vzišiel z producentsko-scenáristickej dielne dvojice Harryho a Jacka Williamsovcov, držiteľov nominácií na ceny BAFTA a Zlaté glóbusy. Ich mená nie sú pri filme ešte také „ohrané“, takže sa môžeme tešiť na závan nového vetra.

Celý seriál sa točí okolo jedného rande. Laura Newell (Joanne Froggatt) je mladá zapálená učiteľka po čerstvom rozchode, ktorá sa teraz snaží dať si život zase nejako do poriadku. Jej snaha ale úplne nevyjde, pretože otec jedného zo žiakov, lekár Andrew Ellis (Ioan Gruffudd), jej navždy zmení život. Oboch k sebe niečo strašne priťahuje, príťažlivosť je až magická a hlavne obojstranná. Vyrazia si spolu na schôdzku, aj keď je Andrew ženatý a Laura odmieta záväzky. Večer prebieha dobre, čas im spoločne príjemne plynie, a tak spolu skončia na jednej izbe. Ráno však také ružové nie je, žiadny happyend v podobe osudovej lásky, ktorá prekoná všetky príkoria, nečakajte. Laura totiž obviní Andrewa zo znásilnenia… Čo teraz? Andrew sa bráni, že Laura klame, ale keď ona je taká presvedčivá. Kto by neveril zlomenej žene, navyše slušnej pani učiteľke. Skutočnosť však nie je taká jednoduchá, pretože jasnosť spomienok oboch účastníkov značne ovplyvnila vysoká hladina alkoholu v krvi. Seriál tým dostáva punc detektívky, kedy si skladáte dokopy jednotlivé časti a kontrolujete, či vám výsledný obraz sedí so správaním ústrednej dvojice. Rozhodne sa jedná o napínavé predstavenie, ktoré si celkom otvorene pohráva nielen s chúlostivou témou znásilnenia, ale aj s jej zneužívaním. Čo ak si totiž Laura všetko len vymyslela zo zvrátenej túžby po pomste všetkým mužom, ktorí jej v živote ublížili? Alebo čo ak sa vo svojej osamelosti snažila len získať pozornosť a jednoducho to prehnala? Čo ak proste klame ona a Andrew je vo všetkom nevinne? Pravdu sa dozviete, len keď si pozriete celú sériu.

Príťažlivosť, ktorá vyústila v stretnutie hlavných hrdinov, ktoré má pre nich aj ich rodiny ďalekosiahle dôsledky

 poslednom čase sa ostrovnému kráľovstvu darí produkovať seriálové pecky. Liar asi nepatrí na úplný vrchol, tam by sme videli skôr Panstvo Downton alebo The Crown, ale aj tak ide o veľmi kvalitnú prácu. Obaja predstavitelia hlavných úloh dostávajú zo svojich postáv maximum, a tak sa aj vy, diváci, budete so zaujatím ako na tenise chvíľu pozerať na jednu stranu a vzápätí na druhú. Trochu mysteriózny nádych dostáva seriál tiež vďaka hercom, ktorí si akoby vždy nechajú niečo pre seba, máte proste pocit, že vám ešte nejakú maličkosť taja. Veľmi slušné je aj technické spracovanie, hlavne prestrihy do osudnej noci v prvom a druhom diele nijako nerušia, naopak pomáhajú dotvárať napínavú atmosféru. A so všetkým dokopy doslova hrá na výbornú aj hudba takisto nie príliš známej dvojice Glenn Gregory a Berenice Scott. Celý seriál nevypadol z klasického ranku HBO, žiadna televízna odfláknutosť, ale poctivá filmárčina, ktorá sa snaží zaujať divákov nielen príbehom, ale aj precíznym spracovaním.

Minisériu si nenechajte ujsť. Donúti vás premýšľať o súčasnom dianí v Hollywoode, a o jednoduchosti, s akou je možné obviniť zo zločinu.

Joanne Froggatt

Nikdy nebola príliš známou herečkou. Síce tento odbor vyštudovala a v prvom seriáli účinkovala už v 16 rokoch, napriek tomu ju za kanálom La Manche takmer nikto nepoznal. Všetko sa ale zmenilo s úspešným Panstvom Downton, kde si zahrala úlohu Anny Smithovej.

Zaujímavosti

Seriál sa natáča predovšetkým v Deal na pobreží Kentu a v Essexe.

Mimochodom, aj postava Anny Smith v Panstve Downton, ktorú hrala Joanne Froggatt, riešila znásilnenie.

Pozrite si aj

Terapie

Seriál z produkcie HBO rozpráva autenticky príbehy pacientov doktora Marka Poštu (Karel Roden). Každý diel je do detailu prepracovaný a bežným seriálom sa vymyká svojou formou aj dejiskom.

And Then There Were None

Ak máte radšej detektívky, nemala by vám uniknúť excelentná adaptácia Desiatich malých černoškov Agathy Christie. Dobové kostýmy, skvelé herecké výkony a neskutočne napínavá atmosféra vás prikujú k obrazovkám.

Prolhaní

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Samuel Donovan, James Strong

Scénár Harry Williams

Obsadenie Joanne Frogatt, Ioan Gruffudd, Zoe Tapper, Warren Brown, Shelley Conn, Richie Campbell, Danny Webb

Dĺžka 6 × 45 min.

Rok 2017

HBO3 sobota 3. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC