Film / seriál

Čo dokáže vášeň

Carey Mulligan a Matthias Schoenaerts tancujú
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Hlavná hrdinka príbehu, Bathsheba Everdene, by mohla slúžiť ako vzor všetkým cieľavedomým, nezávislým a schopným ženám. Avšak len do chvíle, než sa vášnivo zamiluje. Vyberie si táto láska, či skôr posadnutosť, svoju daň? Bude Bathsheba svoje rozhodnutie ľutovať?

Sme v starom dobrom viktoriánskom Anglicku druhej polovice devätnásteho storočia. Krásna Bathsheba tu na jednom z malebných panstiev vládne usadlosti, ktorú zdedila po svojom strýkovi. Bathsheba je schopná, krásna a bohatá. Ideálna partia! Statkárka (v podaní skvostnej Carey Mulligan, známej napríklad z filmu Veľký Gatsby) sa však manželstvu vyhýba ako čert krížu. Milostné návrhy miestnych mužov tvrdohlavo odmieta – na svojom statku chce hospodáriť sama. 

Ale ako to už tak býva, náhle sa objaví ON. Pekný a uhrančivý, avšak arogantný dôstojník Frank Troy (Tom Sturridge) vtrhne do jej života ako uragán. V Bathshebinom živote nenechá kameň na kameni, pretože táto zdanlivo silná žena podľahne ničivej vášni ich vzťahu.

Divákovi je skoro jasné, že rozhodnutie pustiť si Franka Troya k telu nebolo tým najlepším nápadom. Sledujeme postupnú Bathshebinu premenu zo sebavedomej ženy plnej života na zatrpknutú a ľahostajnú bytosť, ktorá je len tieňom svojho skoršieho ja.

Film Ďaleko od hlučného davu podľa rovnomenného románu Thomasa Hardyho natočil v roku 2015 dánsky režisér Thomas Vinterberg, ktorý sa tri roky pred tým preslávil drámou Hon o Lucasovi (vynikajúci Mads Mikkelsen), učiteľovi v materskej škôlke, ktorý sa stáva obeťou šikanovania vlastných kamarátov a susedov kvôli nespravodlivému obvineniu zo znásilnenia malého dievčatka. Vinterberg je okrem iného známy aj ako spoluzakladateľ hnutia Dogma 95, presadzujúceho oprostenie filmu od nadbytočných efektov.

Diváci si pri svojich obrazovkách môžu vychutnať nielen pútavý, klasicky vyrozprávaný príbeh, ale aj nádherné dobové kostýmy a romantické vidiecke lokácie, ktoré sú priamo esenciou rustikálneho juhozápadného Anglicka. Ostatne príroda tu hrá samostatnú úlohu, jednotlivé scenérie ako by podčiarkovali emócie hlavných hrdinov – a silnými emóciami je film priamo nabitý. Podmanivý film ocenia predovšetkým ženy, ale neurazí ani ich partnerov.

Film Ďaleko od hlučného davu má okrem vyššie uvedeného ešte jeden triumf, a to Carey Mulligan v hlavnej úlohe. Táto herečka s jemnými črtami predviedla, že sa hodí aj pre úlohy sebavedomých žien: „Je kombináciou sily a krehkosti, čo je veľmi sexy a atraktívne. Je to neuveriteľne dobrá herečka. Pre mňa bola ihneď voľbou číslo jedna,“ vystrúhal herečke poklonu režisér Vinterberg.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Ďaleko od hlučného davu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,1 %
Foto Cinemax

Réžia Thomas Vinterberg

Scénár David Nicholls

Obsadenie Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Tilly Vosburgh, Mark Wingett, Tom Sturridge, Juno Temple, Bradley Hall

Dĺžka 119 min.

HBO utorok 20. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC