Film / seriál

Arnold hovoril, že sa vráti!

Arnold sa vrátil
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Je späť. Je šedivý a starý. Ale nestratil nič zo svojich robotích kvalít. Naopak, ešte vybrúsil svoj povestný zmysel pre humor.

Hláška „Ja sa vrátim!“, ktorú prvýkrát predniesol pred viac ako tridsiatimi rokmi vo filme Terminátor, je s kariérou herca Arnolda Schwarzeneggera neodmysliteľne spojená. A rakúsky rodák sa s ňou sebaironicky pohráva aj v najnovšom diele série o robotických zabijakoch z budúcnosti. Vo filme Terminator Genisys sa do úlohy androida T-800 vrátil naplno po pauze, kedy „štvorku“ Terminator Salvation vypustil kvôli svojim vtedajším povinnostiam guvernéra Kalifornie. Ale aj tak ho v tom čase prezývali „guvernátor“; tak moc je úloha Terminátora pre Schwarzeneggerovu kariéru dôležitá.

„Ja sa vrátim!“ Arnoldova postava vo filme Terminator Genisys výrok prednesie vo chvíli, keď skočí z vrtuľníka, aby zničil rotor inej helikoptéry. Terminátorská séria sa dávno zacyklila a popkultúrne odkazuje sama na seba. Vracanie sa je s ňou späté: teraz už päťdielna séria stojí na cestovaní v čase. Z budúcnosti putujú späť postavy, ktoré chcú buď zabiť, alebo ochrániť Sarah Connor, matku Johna Connora, neskoršieho vodcu odporu ľudstva proti nadvláde strojov.

Na piatykrát už je to trochu komplikované: cestuje sa medzi rokmi 1984, 2017 a vzdialenejšou budúcnosťou, odkazuje sa na prvý diel série, citované sú hlášky aj celé scény. Ale časopriestorové paradoxy možno ľahko nechať bokom a nad dejom netreba príliš premýšľať. Terminator Genisys je plnokrvná akčná show, ktorá ponúka všetko, vďaka čomu sa táto sága stala slávnou. Prešedivený Schwarzenegger náležite hláškuje, zloduch v podaní Jasona Clarkea je dostatočne odporný, pokračuje sa v emancipačnej línii pôvodného filmu, v ktorom sa hrdinka dokáže dosť dobre postarať sama o seba aj o budúcnosť ľudstva.

A tak stačí sledovať jednotlivé momenty. Prostredie Los Angeles tentoraz nahradili ulice San Francisca, takže sa povinná autonaháňačka koná okrem iného na slávnom moste Golden Gate. Strieľanie do bytostí z ultramoderných zliatin zo starej dobrej brokovnice? Nechýba. Silným ťahúňom zostáva motív chalana, od ktorého sa čakajú veľké veci. Téma počítačového systému, ktorý ovládne ľudstvo, našlo novú tvár v narážkach na reklamné kampane na produkty firmy Apple. Munícia zostáva neobmedzená. A Arnold? Ten vydrží ešte na päť ďalších dielov. Terminator Genisys je vynikajúce predstavenie – a oplatí sa poznať predchádzajúce časti.
 

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Terminator Genisys

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72 %
Foto HBO

Réžia Alan Taylor

Scénár Laeta Kalogridis a Patrick Lussier

Obsadenie Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, Matt Smith, Aaron V. Williamson, Jason Clarke, Byeong-heon Lee

Dĺžka 126 min.

HBO nedeľa 20. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC