Dokument

Obrovské staviteľské chyby

Dokumentárny program Obrovské staviteľské chyby

Homo sapiens síce znamená človek rozumný, ale po tisícoch rokov vývoja by sme mohli smelo prívlastok pozmeniť na človeka stavajúceho.

Okrem vzpriamenej postavy, inteligencie a schopnosti hovoriť tento druh totiž charakterizuje ešte neustála potreba niečo stavať. Za viac ako desať tisíc rokov sa ľudia naučili budovať neuveriteľné stavby. Lenže nie každému a vždy sa všetko podarí. Ako sa tiež niekedy hovorí, aj majster tesár sa niekedy utne, čo v prípade obrovských moderných stavieb môže byť úplná katastrofa. A práve staviteľské omyly z celého sveta vám predstaví dokumentárny seriál Obrovské staviteľské chyby. Občas pôjde skôr o bizarnosti, ktorým je najlepšie sa zasmiať, ale uvidíte aj prípady, ktoré predstavujú naozaj fatálne omyly. Zistíte napríklad, prečo došlo k tragickej katastrofe, kedy sa zrútil úplne nový most. Alebo ako sa podarilo pri vŕtaní ropy vytvoriť najväčší vodný vír, aký kedy v USA videli. Či ktorá berlínska pamiatka skrývala smrtiacu chybu dizajnu. Dokonca uvidíte mrakodrap, z ktorého padajú kusy muriva, alebo zavítate do Španielska, ktorým doslova otriasol plynovod. V seriáli každý „prešľap“ navyše komentujú odborníci, dokonca aj celé projektové tímy a očití svedkovia spomínaných udalostí. Budete tak môcť prísť na kĺb tomu, kde sa stala chyba, čo konkrétne sa pokazilo a ako je možné, že si chyby nikto skôr nevšimol. Dozviete sa tiež, ako inžinieri, architekti aj projektanti pracujú na tom, aby sa takéto fatálne staviteľské chyby už neopakovali. 

Obrovské staviteľské chyby

Dokument
Foto Viasat Explore
Viasat Explore pondelok 25. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC