Hudba a lifestyle

Robbie Williams: Návrat roka

Robbie Williams

Dlho sme o ňom nepočuli, túto jeseň ho ale bude všade plno: Robbie Williams oznámil vydanie novej platne.

Nielen srdcia fanúšikov ostrovného barda, ale celý svet populárnej hudby sa na chvíľu zastaví, keď sa štvrtého novembra prvýkrát éterom rozoznejú pecky z Williamsovho nového albumu s názvom Heavy Entertainment Show. Bezpochyby pôjde o „ťažko zábavnú show“, ako znie preklad názvu nového albumu. „Chcem vytvoriť zážitok spoločný pre milióny ľudí,“ sľubuje superhviezda deväťdesiatych a nultých rokov bombastické uvedenie nahrávky. Album samotný opisuje Williams nasledovne: „Bude to ‚ľahká zábava‘… ale na steroidoch.“

Spevák pochádza z takmer polmiliónového Stoke-on-Trent v strednom Anglicku, kde Williamsovci prevádzkovali krčmu, než jeho otec kúpil treťoligový klub Port Vale FC, ktorého je Robbie dodnes skalným fanúšikom a podporovateľom. Ako to občas býva, na dráhu popovej hviezdy ho vyslala číra náhoda, keď jeho mama v roku 1990 zavadila o inzerát, v ktorom hľadali členov do chlapčenskej skupiny. Extrovertného Robbieho vyzvala, aby sa na konkurz zašiel pozrieť, a on sa v šestnástich rokoch stal najmladším členom Take That.

Pre skupiny tohto druhu býva typické, že jednotliví členovia zosobňujú určité archetypy, s ktorými sa dospievajúce dievčatá môžu stotožniť. So svojím šibalským úsmevom by Williams ťažko prešiel ako nežný romantik či krásavec od vedľa, dostal teda úlohu srandistu a rebela. Tým bol aj v skutočnosti, nikomu ale do smiechu nebolo. Williamsovi totiž nevyhovoval prísny režim manažéra Nigela Martin-Smitha a štvalo ho, že frontman a skladateľ väčšiny piesní Gary Barlow odmieta jeho nápady. Robbie začal piť ako Dán a šnupať kokaín, a to takým štýlom, že sa v predvečer vystúpenia na MTV Europe Music Awards 1994 takmer predávkoval.

S partou sa rozlúčil v júli 1995, zmluva mu však na dlho zakazovala vydávať vlastné nahrávky a o právo na svoju kariéru sa Robbie musel súdiť s Martin-Smithom aj štúdiom BMG. V roku 2010 sa napriek tomu na chvíľu dal dokopy s bývalými kolegami kvôli natočeniu albumu Progress, ktorý sa na ostrovoch stal najrýchlejšie predávaným albumom všetkých čias. Druhý rozchod prebehol zmierlivo s tým, že podľa Garyho Barlowa nie je vylúčené, že sa Take That niekedy v budúcnosti opäť dajú na chvíľu dokopy. Na sólovej dráhe sa Williamsovi darilo nadmieru dobre. Po celom svete zatiaľ predal na 75 miliónov nahrávok a v roku 2006 sa dostal do Guinessovej knihy rekordov za to, že sa v jediný deň rozobralo cez milión a pol lístkov na jeho šnúru Close Encounters Tour. Doma na poličke má vyskladaných sedemnásť Brit Awards, osem nemeckých cien ECHO a tri MTV European Music Awards.

V druhom desaťročí nového milénia na chvíľu zmizol zo svetla rámp, túto jeseň ale budeme svedkami veľkolepého comebacku jedného z najväčších showmanov.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Robbie Williams na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV Europe CZ sobota 1. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC