Hudba a lifestyle

George Harrison: Nenápadný chrobák

George Harrison
Skylink Live TV

Sledujte na Stingray iConcerts HD na Skylink Live TV Sledovať

Vedľa sympaťáka Paula, charizmatického Johna a excentrického Ringa sa George Harrison tak trochu stráca. Tichá voda však brehy myje.

Keď sa začínajúcej kapele naskytla v roku 1960 príležitosť, hrať v divokej hamburskej štvrti St. Pauli, potrebovali Beatles rýchlo zohnať gitaristu. „John ani ja sme neboli dosť dobrí, aby sme hrali sóla,“ spomína Paul McCartney vo filmovom životopise George Harrison: Living In The Material World. „Ale napadlo ma, že poznám jedného chalana, ktorý je síce veľmi mladý, ale hrať vie.“
 
Harrison mal ešte len sedemnásť rokov, keď noc čo noc vystupoval v zafajčených kluboch a strip baroch. O tri roky neskôr už boli Beatles slávni doma v Británii, a v lete 1964 vyrážali na turné po svetových metropolách ako New York a Hong Kong. „Zrazu sme mali peniaze, ktoré väčšina ľudí nezarobí za celý život. V niečom to bolo dobré, pochopili sme totiž, že nie sú všetko a že nám niečo chýba,“ povedal neskôr Harrison.
 

Svojou cestou

To niečo našiel Harrison v Indii. Kým pre ostatné chrobáky bol výlet za guruom Maharišim do severoindického Rišikéša skôr epizódou, jemu od základov zmenil život. Konvertoval k hinduizmu a naučil sa hrať na sitar. Indické hudobné prvky sa tiež snažil presadzovať do tvorby Beatles, nie vždy však úspešne. Koncom šesťdesiatych rokov sa tak Harrison kolegom stále viac vzďaľoval.
„George mal pocit, že všetko určujem ja,“ spomína McCartney. „Mal pravdu: proste som vedel, ako majú moje piesne znieť, a tak som si to vymienil. Ostatne rovnako ako to robil John aj sám George. „Počas nahrávania albumu Let it Be nakoniec za sebou Harrison tresol dverami a stiahol sa na svoje prepychové sídlo blízko Londýna. Tam si vybudoval nahrávacie štúdio, kde vzniklo jeho dvanásť sólových albumov. Organizoval charitatívne koncerty a zdalo sa, že svoj vnútorný pokoj nakoniec našiel.
 

Predčasný odchod

Nad ránom 30. decembra 1999 však do jeho domu vnikol vyšinutý fanúšik, ktorému vraj Boh nariadil, aby hudobníka zabil. Harrison utŕžil viac ako štyridsať bodných rán nožom a prežil len zázrakom. Smrť si ho vzala len o dva roky neskôr vo veku päťdesiatich ôsmich rokov. Lekári mu z pľúc odstránili rakovinové bujnenie, neskôr sa však objavili metastázy v mozgu. V očakávaní blízkeho konca sa Harrison ešte pustil do natáčania albumu so svojím synom.
 
Popol hudobníka, ktorý by v týchto dňoch oslávil sedemdesiate druhé narodeniny, bol rozprášený v indických riekach Gange a Yamune. Vášnivému záhradkárovi Harrisonovi tiež v Hollywoode vysadili pamätný strom, ktorý však nedávno zahubili lykožravé chrobáky, anglicky beetles. Hra osudu, ktorá by sa Harrisonovi určite páčila.

George Harrison

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
Stingray iConcerts HD pondelok 9. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC