Film / seriál

Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok 

Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok – športová dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Táto športová dráma o tenisových kráľovnách Williamsových prekonáva svojou intenzitou aj slávny film Borg/McEnroe.

Človek nemusí vedieť o tenise prakticky nič, ale keď začuje mená Venus a Sereny Williamsových, má ihneď jasno. Obe dámy dosiahli na kurtoch fenomenálne úspechy. Len pre príklad – Serena v singli vyhrala štvoricu najväčších turnajov (Australian Open, French Open, Wimbledon a US Open) celkovo dvadsaťtrikrát, má zlato z olympiády a päťkrát triumfovala na Turnaji majsteriek. Jej sestra Venus vyhrala päťkrát Wimbledon, dvakrát US Open, má titul z Turnaja majsteriek a – ako inak – aj zlato z olympiády. Film Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok hovorí o ich neľahkej ceste na výslnie a hlavne o strojcovi celého zázraku – otcovi oboch tenistiek Richardovi Williamsovi.

Tento svet nikdy nerešpektoval Richarda Williamsa. Ale bude rešpektovať vás!

Ťažké začiatky

Byť chudobný, žiť v gete a pritom vychovávať päť dcér, dá zabrať. Pokiaľ z neho chcete zároveň uniknúť, musíte mať plán. A Richard Williams ho mal pre každé zo svojich detí. Niektoré nasmeroval k akademickej kariére, Venus a Serene nalinkoval budúcnosť tenisových šampiónok. Spísal si k tomu 78stránkový kariérny manuál. Toho sa, na zdesenie mnohých profesionálnych trénerov, s ktorými spolupracoval, zaryto držal, až do dosiahnutia vysnívaného cieľa. Sám pritom nemal pre prácu trénera tie najlepšie predpoklady, ak nepočítame niekoľko tréningov tenisu v detstve u trénera, ktorý si nechal hovoriť Old Whiskey.

Pohľad za kulisy

Ako už bolo povedané vyššie, film sa nezdržiava zobrazovaním hviezdnych okamihov oboch sestier Williamsových počas vrcholov ich kariér. Namiesto toho sa sústredí na kľúčové momenty ich detstva a dospievania, a predovšetkým na tréningové metódy ich otca Richarda. Popravde, zniesť tohto tvrdohlavého chlapíka vedľa seba dlhšie ako 24 hodín by slabších jedincov mohlo stáť duševné zdravie. Nie tak Williamsovie rodinu, ktorá deň čo deň, v horúčave, daždi, napriek atakom miestnych gangstrov, drela na kurtoch comptonského predmestia. Neexistovalo nič, čo by zviedlo Richarda z nastúpenej cesty a jeho kariérneho plánu. O tom sa nakoniec presvedčil nejeden sponzor, klub či tenisový kouč, ktorý sa Williamsovým priplietol do cesty. Súdržnosť celej rodiny bola jedným z hlavných predpokladov budúcich úspechov. Záverečná epická bitka a prvý profesionálny zápas 14ročnej Venus Williamsovej s vtedajšou ženskou tenisovou jednotkou Arantxou Sánchez Vicariovou je toho jasným dokladom.

Úspech na kurtoch, úspech na plátne

Producentom filmu je hviezdny Will Smith, ktorý navyše sám seba obsadil do hlavnej úlohy Richarda Williamsa. Kritici sa zhodujú, že si touto kreáciou veľmi sebavedome vypýtal tohtoročného Oscara za najlepšiu mužskú úlohu. Po pozretí filmu nemožno než súhlasiť. Pán Williams, ktorý vždy veľmi dbal na svoju mediálnu prezentáciu, je určite tiež spokojný. Namieste je však tiež jedno varovanie – než zapnete televíziu, urobte si dosť miesta. Tenisové súboje sú totiž nasnímané s takou intenzitou, že telo samovoľne odpovedá na údery protihráča. Počas filmu tak budete mať príležitosť zlepšiť svoj príjem podania, backhand, pohyb na sieti alebo aspoň za konferenčným stolíkom, len so smečmi opatrne, viem, o čom hovorím. 

Will Smith 

Dnes 53ročný herec prerazil, po skromných začiatkoch v televíznych sitcomoch, v krimi komédii Bad Boys (1995). Potom už nasleduje dlhý zoznam úloh v takých filmových hitoch, ako boli Deň nezávislosti, Muži v čiernom, Nepriateľ štátu, Ja, robot a mnoho ďalších. Je tiež úspešným rapperom, doma má cenu Grammy a predal vyše dvadsať miliónov albumov. Od roku 1997 je jeho manželkou herečka Jada Pinkett Smithová. Povráva sa, že teraz natáča pokračovanie Bad Boys.

Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 58 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, HBO

Réžia Reinaldo Marcus Green

Scénár Zach Baylin

Obsadenie Will Smith, Jon Bernthal, Tony Goldwyn, Aunjanue Ellis, Demi Singleton, Susie Abromeit, Judith Chapman

Rok 2021

HBO nedeľa 6. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC