Film / seriál

Zorro: Tajomná tvár

Zorro: Tajomná tvár
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na Skylink Live TV Sledovať

Hollywoodsky biják o tajomnom bojovníkovi v čiernom, ktorý chráni chudobných a boháčom dáva na frak, patrí k zlatému fondu dobrodružných filmov.

Príbeh Zorra je všeobecne známy – bohatý švihák si za nocí berie čiernu masku a klobúk, aby mohol brániť práva chudobných pred chamtivým a surovým Donom Monterom. Čo sa ale stane, keď Zorro nečakane zmizne? Keď sa 20 rokov neukáže, všetci ho považujú za obyčajný mýtus, ale jedného dňa, k Monterovej nevôli, sa „Z“ zase začne objavovať vyryté na stenách. Hviezdne obsadený film – Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones – má všetko, čo poriadny dobrodružný príbeh potrebuje.

Zorro st. a Zorro ml.

Stretávajú sa tu dve príbehové línie. Zorro starší (Anthony Hopkins) po nociach bráni slabších, ale len do tých čias, než Montero odhalí hrdinovu pravú identitu ako Dona Diega, vtrhne do jeho domu a pri súboji zabije Diegovu manželku. Potom už je ľahké Zorra odstrániť, zavrieť do väzenia a jeho malú dcérku odviesť nevedno kam. Montero ale urobí zásadnú chybu – zabúda, aký silný životabudič je pomsta. Ani dvadsať rokov vo väzení Diega nezničí, neumrie žiaľom ako zlomený starec, len trpezlivo čaká na svoju príležitosť k úniku. Druhý príbeh je o Zorrovi mladšom (Antonio Banderas), ktorý ako malý chlapec hrdinského bojovníka obdivoval, lenže keď sa po ňom zľahla zem a okolité dediny ovládla Monterova tyrania a chamtivosť, stal sa zlodejom. Spoločne so svojím bratom prežívali zo dňa na deň, kradli a opíjali sa. Avšak len dovtedy, kým Monterov dôstojník brata zabil. A tu sa začína príbeh oboch Zorrov. Spojí ich túžba po pomste a tiež krásna Elena (Catherine Zeta-Jones).

Starý dobrý western

Najlepšie scény vo filme sú tie medzi Banderasom a Zeta-Jones – obaja sú plní mladíckej vášne a chémia medzi nimi funguje úplne ukážkovo. Navyše si zo seba neustále uťahujú a ich vzájomné poštuchávanie naozaj stojí za to. Iste, od ich prvého stretnutia je jasné, že nakoniec skončia ako šťastný zamilovaný pár, ale to na zábavnosti filmu nič nemení.

V Zorrovi sa filmári vrátili k osvedčenej klasike, k westernu, avšak nie tomu drsniackemu. Uvidíte tu honosné haciendy, ušľachtilé kone, krásne ženy, ktoré to vedia so zbraňami, a majstrovské ukážky jazdectva. Navyše sa to tu s akčnými scénami nepreháňa. Dialógy medzi postavami nie sú len nutnými vsuvkami medzi súbojmi, ale naopak, súboje len podčiarkujú dej. Je to trochu pripomienka časov, kedy boli kaskadérske a špeciálne efekty začlenené do príbehov, nie naopak, ako sme zvyknutí dnes. Navyše hlavná herecká štvorka funguje naozaj skvostne. Banderas je očarujúci, ale zároveň pekné trdlo. Zeta-Jones vie byť krehké dievčatko, ale tiež pekne od rany a o charizmatickom Hopkinsovi snáď ani netreba písať. Stuart Wilson ako hlavný záporák si navyše úlohu očividne užíval.

Zorro: Tajomná tvár je vydarenou aktualizáciou známeho príbehu. Navyše v ňom Hollywood spomína na svoje zlaté časy, keď ženy boli zvodné aj v zápale boja len s poodhalenými ramenami, muži umierali pre česť a zloduchovia doplácali na svoje činy žalárom. Aj keď je Zorro taká moderná rozprávka, vďaka okoreneniu inteligentným humorom a silnému hereckému obsadeniu ide o veľmi dobrý film. Zaujímavosť Antonio Banderas je prvým rodeným španielsky hovoriacim, ktorý si Zorra zahral.

Zorro: Tajomná tvár

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,8 % Hodnotenie redakce
Foto HBO3

Réžia Martin Campbell

Scénár Ted Elliott, Terry Rossio, John Eskow

Obsadenie Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson, Matt Letscher, Maury Chaykin, Tony Amendola

Dĺžka 132 min.

Rok 1998

HBO3 utorok 23. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC