Film / seriál

Zomelie ťa to viac, než si myslíš

Zomelie ťa to viac, než si myslíš
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na Skylink Live TV Sledovať

Temný mysteriózny thriller odohrávajúci sa v divokých deväťdesiatych rokoch v Čechách, to je miniséria pochádzajúca z produkcie HBO Mamon.

Petr Vlček (stvárnený hercom Matějom Hádkom), je novinár, ktorý pre investigatívny denník Kontext pripravuje reportáž o kauze, ktorá sa odohráva okolo významného, štátom riadeného energetického podniku Central Energy (vidíte tú paralelu so skutočnými udalosťami?).

Tam, kde sa končí všetka sranda

Svet privatizácie, korupcie, nekalosti, zahmlievania a všadeprítomného nebezpečenstva sa pred Petrom postupne viac a viac otvára, až hlavný hrdina nevie, či náhodou nie je sám tiež jeho súčasťou. Najmä vo chvíli, keď počas vyšetrovania narazí na kontroverzné informácie týkajúce sa jeho vlastného brata, ktorý je do prípadu osobne zapletený. Nebezpečná hra, otvárajúca aj temné kapitoly minulosti, sa už však nedá zastaviť. Rodinná dráma sa odohráva na úrovni troch príbehov troch generácií jednej rodiny – bratov, synov a otcov. Každý z nich má inú skúsenosť a každý z nich výrazne odlišným spôsobom chápe poňatie dobra a zla.

Inšpirácia severom

Mamon nie je celkom autorským dielom. Vychádza totiž z nórskeho konšpiračného thrilleru, seriálu Mammon, ktorý bol úspešne uvedený nielen v krajine svojho vzniku, ale aj v niekoľkých ďalších. Úspechy mal napríklad vo Veľkej Británii, kde sa zviezol na dopyte po škandinávskych thrilleroch. No a práve vďaka tomuto fenomenálnemu úspechu rok po uvedení vznikli dva východoeurópske remaky – český Mamon a poľský Pakt. Okrem inšpirácie hlavnou dejovou linkou môžeme v českom Mamone vidieť aj odtlačok chladných severských farieb, odcudzenej nálady, strohej ľudskej nezúčastnenosti a nekonečné množstvo presklených priestorov.

Keď sa zíde dobrý tím

O tom, ako to postavám na obrazovke funguje, sa budete môcť sami presvedčiť počas maratónu všetkých dielov, ktorý si pre svojich divákov nachystala stanica Cinemax. Vzájomnú pohodu počas natáčania potvrdzuje aj sám predstaviteľ hlavnej úlohy Matěj Hádek: „Vladimír je skvelý režisér a s Martinom Štrbom (kameraman, pozn. red.) tvoria spoločne tandem, ktorý si na pľaci všetci pochvaľujú. Jeden druhého skvele doplňuje a fungujú spolu v podstate „na myšlienku“. Z nejakej prirodzenej hereckej kompozície vychádza ich aranžmán a kamera. Robí sa s nimi fakt dobre. A ako bonus pre mňa je tu fakt, že sú to moji kamaráti, čo je veľká pridaná hodnota. Keď to funguje profesijne a človek sa na nich ešte navyše teší ráno do práce ako na kamošov... To by si prialo asi veľa ľudí.“

Stopy sú všade okolo, len ich nevidíte

Dynamický thriller, ktorý provokuje k množstvu morálnych otázok, ktoré sa dajú veľmi ľahko vztiahnuť k dnešnej dobe a k životu každého z nás, to je seriál Mamon. Ten okrem iného vyhral ocenenie Český lev za najlepší dramatický televízny seriál. Seriál pripúta k obrazovke snáď každého. A čo vy, necháte sa tiež uniesť?

Matěj Hádek

Štyridsaťtriročný rodák z Prahy, syn dokumentaristky Jany Hádkovej, vyštudoval Pražské konzervatórium a potom putoval po mnohých divadelných scénach. Filmové a televízne plátno na seba ale nenechalo dlho čakať. Diváci si ho môžu pamätať napríklad z dvojdielnej televíznej drámy Operace Silver A, vojnovej drámy Tobruk, alebo v poslednom čase zo seriálu Zkáza dejvického divadla alebo filmu Úhoři mají nabito.

Mamon

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO3

Réžia Vladimír Michálek

Obsadenie Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Tereza Hofová, Michal Dlouhý, Daniel Tůma, Ondřej Malý

Dĺžka 60 min.

Rok 2015

HBO3 pondelok 8. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC