Film / seriál

Znovu a inak

Rodinná komédia Rodina Addamsovcov
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Nie nie, nejde tu o reprízu projektu z roku 1991, hoci aj tá sa občas vysiela – aby aj nie, ostatne ide o parádny film. Tentokrát ale dostane animovaný kabátik a o kvapku modernejší scenár. Tá kvapka ale bude krvavá, tvorcovia na strašidelnej divnosti rozhodne nepoľavili.

Addamsovci sa presťahujú do mesta a musia sa tak spriateliť so susedmi, ako je v Amerike zvykom. To ten novo prichádzajúci musí obísť susedov, predstaviť sa, priniesť domáci džem a usporiadať doma večierok, na ktorom sa ukáže v tom najlepšom svetle. Čo nebýva zložité – ak teda nie ste rodina čarodejníkov, ktorí milujú rakvy a pavúky. Takéto rodiny sa na upravených amerických predmestiach osídlených strednou triedou „prekvapivo“ netešia obľube.

Dva svety

Kolidujú tu teda dva rozdielne prístupy k životu, jeden vyznávajúci zelené trávniky a slnečné popoludnia, druhý preferujúci mrazivý dážď a hmlové rana. Celý film je o tom, ako sa tieto dva svety snažia nájsť symbiotický vzťah bez toho, aby sa jedna strana musela príliš prispôsobovať druhej. To by tiež mohlo vyústiť v katastrofu. A hoci majú aj deti problém v novej škole zapadnúť, pretože namiesto pitvania žaby ju chcú pomocou síl blesku oživiť, oba tábory nájdu spoločný jazyk. Tak či onak je to vlastne spoločensky zodpovedná téma so sociopolitickým presahom. Kto by to bol do animáku povedal…

Krásny tím

Oscar Isaacs, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Snoop Dogg, títo všetci prispejú svojimi hlasmi k oživeniu kreslených postáv. S dabingom si ich síce neužijete, ale ich prítomnosť v anglickom origináli dáva jasne najavo, že tvorcovia to s kresleným remakom myslia vážne. Žiadna bokovka, ale chuť oživiť pomaly uvädajúcu legendu. Okrem vyššie spomínaných hviezd sa na filme podieľali tvorcovia Shreka, Ľadového kráľovstva, Madagaskaru… mohol by som pokračovať. Sčítané podčiarknuté, máte sa na čo tešiť, nešetrilo sa.

Zlatá éra animácie

Animácia zažíva zvláštne obdobie. Na jednej strane sme schopní vytvoriť fotorealistické obrázky a nerozoznáme realitu od animácie, na druhú stranu si uvedomujeme, že štylizácia má svoje čaro. Megaúspešné filmy Ja, zloduch, Madagaskar a koniec koncov aj Wall-E všetky v kategórii štylizovaných diel, ktoré majú vizuálne k realite ďaleko. To im ale rozhodne nestojí v ceste k srdciam divákov – zatiaľ čo hyperrealistický Leví kráľ sklamal, pretože sa vo fotorealistickosti strácajú emócie.

Páči sa vám?

Asi je na vás, aby ste sa rozhodli, na ktorej strane stojíte. Noví Addamsovci jasne kopú za silnú štylizáciu, a to aj za cenu istej spiatočníckosti. Ale už trailery dávajú poznať, že emócie fungujú. Či už ste teda fanúšikovia deväťdesiatkovej predlohy, alebo ste sa s Addamsovcami ešte nestretli, nemôžeme inak než ich oprášenú verziu odporučiť. 

Kelly Asbury

Legenda, ktorá stála za množstvom animovaných megahitov. Pôvodne sa tento Američan mal režisérsky postaviť aj za nových Addamsovcov, lenže koncom júna 2020 zomrel. Film pokračuje aj bez neho, ale rozhodne je dobré pripomenúť si človeka, ktorý na rôznych tvorivých pozíciách pomáhal zrodeniu Šmolkov, Ralpha Rozbi-to, Ľadového kráľovstva, Kung Fu Pandy, Shreka, Slepačieho úletu, Predvianočnej nočnej mory… No, ako hovorím – legenda.

Rodina Addamsovcov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 58,4 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Greg Tiernan, Conrad Vernon

Scénár Matt Lieberman

Obsadenie Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz…

Dĺžka 90 min.

Rok 2019

HBO sobota 15. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC