Film / seriál

Žena za volantom!

Lady a Dale – dramatický seriál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Odpusťte si tie šovinistické myšlienky, toto je storočie ženy! Teda zatiaľ. Trend mediálnych produktov so silnými dámami v hlavných úlohách stále naberá na sile a teraz sa prejavil v Lady a Dale, dokumentárnom seriáli o Elizabeth Carmichael, pani, ktorá vymyslela auto s tromi kolesami a chcela s ním poraziť samotného Forda.

Lenže aj keď sa jej netradičný automobil stretol s úspechom, s nárastom jej slávy prišla aj druhá stránka mince v podobe prenasledovania od konkurencie, vyšetrovania jej minulosti a štuchania do toho, či je vôbec skutočne žena. Viac neprezradíme, snáď okrem toho, že dokument je jazda, má tempo hodné Scorseseho filmov a otvorí viac otázok, než koľko zodpovie.

Trans vlna

Celý projekt má na svedomí Zackary Drucker, trans žena, aktivistka za práva ľudí podobne orientovaných ako ona, ktorá vo svojich umeleckých počinoch preskúmava, čo je vlastne sexualita, koľko z našich predstáv o nej je a a koľko si toho ľudstvo vymyslelo samo. Drucker toto všetko interpretuje v umeleckých inštaláciách, performance arte, fotkách, televízii a filme. Lady a Dale je zatiaľ jej posledné dielo.

Ako správny kriminálnik premýšľala niekoľko krokov dopredu

Je to dobré?

Je to rozhodne obsiahle. Život Elizabeth Carmichael sám by vydal na niekoľko sérií. Ak vás zaujíma téma trans ľudí, automobilového priemyslu či veľkých firiem chrániacich svoje záujmy bez ohľadu na morálku, malo by vás to baviť. V čom je celý tento projekt na tenkom ľade je prominentná pozícia ploškovej animácie, na ktorej je postavený. Ide o taký ten vizuál, v ktorom akoby vytrhané kúsky papiera lietajú po obrazovke a dávajú dohromady hravú, nenútenú animáciu. Je to síce lacné, ale niektorí kritici sa nechali počuť, že to trochu znevažuje vážnosť celého naratívu. Na to hodnotiť, či to tak naozaj je, alebo Drucker na niečo prišla a naštartovala tu nový trend, je príliš skoro.

Čo na to ľudia?

Kritici to prijímajú na sto percent. Ruku na srdce, nedá sa im ale moc veriť, pretože kritici LGBTQ+ témy na sto percent prijímať musia, inak by ich to mohlo stáť kariéru. Je dosť možné, že sú ich názory úprimné, ale štatisticky vzaté je to nepravdepodobné. Divákom sa to zatiaľ, zdá sa, páči čo sa obsahu týka, pochvaľujú si zábavnosť, rýchlosť rozprávania, mraky nových podnetov a príbeh hodný pútavého kriminálneho paperbacku. Na druhú stranu sa obyčajní nerecenzenti zhodujú na tom, že použitie ploškovej animácie sa človeku po pár minútach preje a je zložité to sledovať. A potom je tu výčitka celkom tradičná v tejto oblasti – a to síce že pôvodne zaujímavý dej sa onedlho premení na propagandu LGBTQ+ komunity, čo je samo o sebe v poriadku, ale keď vás zaujíma dokument kvôli histórii výroby automobilov, je to predsa len sklamanie. 

Tak ako tak, recenzií ešte nie je dostatok na to, aby sa o popularite dal urobiť ucelený záver. Pripojte sa teda k davu sledujúcich, nech môžete dať tvorcom najavo, či sa vám to páči, alebo ťali vedľa.

Mark & Jay Duplassovci

Mark a Jay Duplassovci sú americkí filmári, herci, režiséri a producenti. Spolu založili Duplass Brothers Productions a natočili napríklad filmy Jeff Who Lives at Home, Baghead alebo Cyrus. Rozruch vzbudil ich found footage horor Creep, v ktorom s použitím nepríjemne realistickej dokumentárnej dynamiky rozprávajú o psychopatovi, ktorý si k sebe pozýva ľudí, natáča ich a zabíja.

Zaujímavosti 

Na Rotten Tomatoes, slávnej stránke filmových recenzií, má film stopercentné hodnotenie, čo je nezvyčajný jav.

Prvý diel mal na americkom trhu sledovanosť dvoch stoviek tisíc divákov, tá pri treťom diele ale klesla na polovicu, hlavne kvôli rozdielu medzi diváckym očakávaním deja a skutočným obsahom.

Pozrite si aj

JFK

Tento dokument Olivera Stonea o vražde amerického prezidenta Kennedyho je rýchly, príbeh skúma do hĺbky a aj napriek, či práve pre svoj mierne konšpiračný ráz, si získal mnoho priaznivcov – napokon rovnako, ako väčšina neskorších dokumentov tohto režiséra, ktorý miluje škandály.

Dánske dievča

Ak vás k tomuto dokumentu pritiahla skôr tematika LGBTQ+ než automobilového priemyslu, mohol by sa vám páčiť film Dánske dievča režiséra Toma Hoopera, od ktorého ste možno videli slávnu Kráľovu reč. Tento romantický film rozpráva o dánskom maliarovi a jeho, či jej milostnom živote s ilustrátorkou Gerdou.

Lady a Dale

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Zackary Drucker, Nick Cammilleri

Obsadenie Susan Stryker, Terrence Clowe, Evan Michael Lee, Rachel Crowl…

Dĺžka 4 × 54–56 min.

HBO štvrtok 18. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC